Tonava ja polkupyörä ovat toverit

Etelä-Saksan kaakkois-osa ja Baijerin kauniit kaupungit Regensburg, Straubing ja Passau ovat hieman syrjässä turistien valtaväyliltä. Poikkeama kannattaa kuitenkin tehdä: alue viehättää maisemillaan ja kaupungeillaan, joiden menneisyys ulottuu Rooman aikaan. Ilmassa on italialaista tunnelmaa, johon Euroopan halki virtaava Tonava lyö oman, ainutlaatuisen leimansa.

Lennä Müncheniin, hurauta autolla tai junalla tunnin matka Regensburgiin - ja hyppää polkupyörän satulaan.

Helposti pyörällä

Pyöräily on Etelä-Saksassa suosittua ja se on tehty helpoksi. Polkeminen Tonavan rantoja pitkin on heikompikuntoisellekin nautinto: maasto on koko ajan mukavan tasaista ja maisemat vaihtuvat ripeään.

Vaihtelua matkantekoon saa, jos hyppää välillä jokilaivaan. Pysähdyspaikkoja on riittävän tiuhaan, ja halutessa matkaa voi laivan kyydissä taittaa pidemmällekin.

Joelta maisemat ja Tonavan varrella olevat kylät ja kaupungit näyttäytyvät kokonaan toisenlaisessa näkökulmasta.

Pyörätiet kulkevat valtaosaltaan Tonavan rantaa seuraillen ja ne ovat erillään autoteistä.

Itävallan rajan tuntumassa Passaussa kevyenliikenteenväylän pohjustustyöt ovat peräisin vuosikymmenten takaa. Laivat lipuivat kaupunkiin myötävirtaan, mutta paluumatkalla vastavirta oli voimakas. Tuolloin miehet hyppäsivät laivasta ja avittivat matkaa vetämällä laivaa köysillä Tonavan viertä pitkin. Jalkojen alle kului polku, joita pitkin ajellaan siis nykyisin pyörillä.

Vaikka Wieniin asti

Matkaa Regensburgista Passauhun kertyy reilut 100 kilometriä. Jos intoa riittää, voi jatkaa pyörällä helposti edelleen aina Wieniin saakka noin 330 kilometrin verran.

Reitin suunnittelu ei ole vaikeaa, ja muutoksia on helppo tehdä, sillä alueesta on hyvät pyöräilykartat. Myös palvelut pelaavat: nälkä ja jano eivät pääse yllättämään ja päänsä voi kallistaa juuri sen tasoisessa majapaikassa kuin haluaa.

Pyörän vuokraaminen on edullista. Mikäli matkatavaroita on mukana runsaammin, tarjolla on myös palveluita laukkujen kuljettamiseksi edeltäkäsin haluamaasi paikkaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matka

Salamajärven kansallispuisto tunnetaan laajasta suoerämaastaan – metsäpeurojen mailla on yli 70 kilometriä merkittyjä reittejä

Pia Mustonen, 42, tutustuu ulkomaanmatkoillaan hautausmaihin – "Ne ovat kuin ilmaisia, julkisia veistosgallerioita"

Vuokra-auto alle ja tien päälle – Yhdysvaltojen länsiosissa näkee samalla reissulla niin luontokohteita kuin suurkaupunkien hulinaa

Pyhä-Häkki vie kulkijan suomaisemiin ja jopa 1500-luvulta peräisin olevien puiden keskelle – metsäsopulikin viihtyy ikihonkien kehystämässä kansallispuistossa Saarijärvellä

Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"

Pyöräilyliitto listasi parhaat reittivinkit jokaisesta maakunnasta

Matkustaa ei voi, mutta maailmalle pääsee kotisohvalta – kierros Philadelphian vanhassa vankilassa ja valassafari Oregonissa ovat vain muutaman klikkauksen päässä

Caminito del Reyta on kutsuttu maailman vaarallisimmaksi vaellusreitiksi – nykyisin se on turvallinen, mutta pudotus rotkoon näyttää hurjalta

Moskovassa voi kurkistaa tunnettujen kirjailijoiden koteihin ja klassikoiden miljöisiin – Bulgakov-henkisille bussiajeluille pääsee kirjailijan kotimuseolta päivin ja öin

Majakkaharrastus on kuljettanut Minna Taurua majakalta toiselle ja innosti myös kirjoittamaan kirjan – "Ensimmäisen majakkakäyntini muistan varmasti aina"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.