Tosielämän Tylypahka

Keskiaikaisessa yliopistokaupungissa faktan ja fiktion toisiinsa kietoutuminen lumoaa.

Vaikka Oxford sijaitsee vain vajaan sadan kilometrin päässä Lontoosta, vierailu kaupungissa viskaa matkailijan toiseen maailmaan. Kuvauksellisesta kaupungista löytyy niin tuttuja näkyjä Morse- ja Lewis-televisiosarjoista kuin komeita kulisseja Harry Potter -elokuvista – puhumattakaan sadoista kirjoista, joihin Oxford on kynäniekkoja inspiroinut.

Hyvä aloituspiste Oxfordiin tutustumiseen on keskustan Radcliffe Camera. Oxfordin mittapuussa uusi, vasta 1700-luvulla rakennettu, vihertävän kupolin komistama ”Rad Cam” toimii nykyisin viereisen Bodleian Libraryn lukusalina.

Radcliffe Cameraa ympäröivää hyörinää voi jäädä tarkkailemaan viereisen Vaults and Gardens -kahvilan terassille. Sadesäällä taas kahvilan 1300-luvulta peräisin oleva, luostarikammiota muistuttava tila on täydellinen iltapäiväteen nauttimiseen. Mutustellessani herkullista skonssia yhdynkin kirjailija Henry Jamesin ajatukseen: ”Oxford tekee työstä maittavaa ja joutenolosta ylellistä”.

Teen jälkeen kannattaa suunnata 1400-luvulta peräisin olevaan Bodleian kirjastoon ja osallistua opastetulle kierrokselle. Kirjaston hyllyrivit ja hämyinen tunnelma heittävät vierailijan mustepullojen ja sulkakynien aikaan. Valokuvaus on kirjastossa kielletty, mutta tunnelmaan on helppo päästä myöhemmin kotonakin: kirjasto toimi myös Tylypahkan kirjastona.

Astuttuani jälleen kirjaston hämystä Oxfordin keskiaikaisille kaduille jään miettimään minne seuraavaksi: Pitt Rivers Museumin puoli miljoonaa esinettä käsittävään museoon vai hillitymmän Ashmolean museon taideaarteiden äärelle? Shoppailemaan Oxfordin nimikkokenkiä vai nautiskelemaan komisario Morsenkin suosimaan Lamb & Flag -pubiin?

Oxfordissa on mistä valita, ja päättipä täällä heittäytyä tieteen, taiteen, viihteen tai joutenolon maailmaan, jokaiselle löytyy jotain.