Tuntemattomien tekijöiden härskistä matkailumainoksesta tuli viraalihitti

CU in the NT -slogan levisi tehokkaasti.

Australian Pohjoisterritorion lyhenne on NT, sanoista Northern Territory. Nähtävyyksistään, esimerkiksi Australian alkuperäisasukkaiden pyhänä pitämästä Uluru-kalliosta, tunnettu territorio elää turismista. Siksi turismin edistämiseen on uhrattu myös julkisia varoja.

Pohjoisterritoriota on viime aikoina tehnyt tunnetuksi kuitenkin aivan muu kuin virallinen matkailumainonta. Sosiaalisessa mediassa on levinnyt jonkin aikaa mainoksia, joiden teksti kuuluu luettuna varsin viattomasti: Nähdään Pohjoisterritoriossa. Teksti on kuitenkin kirjoitettu osin lyhenteillä: CU in the NT, eli see you in the Northern Territory.

Englanninkielisessä maailmassa sanalla cunt on erittäin paha kaiku. Sillä viitataan halventavassa mielessä naisen sukuelimeen ja erityisen epämiellyttäviin ihmisiin. Australiassa termillä on hiukan lievempi sävy kuin muualla englanninkielisessä maailmassa, BBC huomauttaa.

Mainoksia pidettiin aluksi Pohjoisterritorion virallisena mainoskampanjana, mutta alueen matkailuviranomainen kielsi nopeasti yhteytensä siihen. Mainoksissa on käytetty luvatta matkailuviranomaisen brolga- eli australiankurkilogoa, mistä voi seurata syyte, Pohjoisterritorion hallinto huomautti. Närää on herättänyt sekin, että tekstin taustakuvana käytettiin myös Uluru-kallion kuvaa.

Kampanjan takaa löytyy NT Official -nimeä käyttävä ryhmä tai kollektiivi, jonka jäsenten henkilöys on jäänyt hämärän peittoon. Ryhmän mukaan se ei halua "mainoksestaan" rahaa, mutta kerää tuottoja esimerkiksi verkossa myymistään paidoista.

Sosiaalisessa mediassa yksityinen turismikampanja on saanut kaksijakoisen vastaanoton: osa mainoksen nähneistä on tuominnut sen mauttomaksi ja typeräksi, osa on pitänyt sanaleikkiä hauskana.

Evening Standard -lehdelle antamassaan lausunnossa mainoksen takana oleva ryhmä on kuitenkin vakuuttanut tahtoneensa vain hyvää:

– NT ei ole mahtava matkakohde vain luonnonnähtävyyksiensä vuoksi vaan myös lämpimien, ystävällisten ja erinomaisella huumorintajulla varustettujen ihmistensä vuoksi. Me yritämme vangita NT:n todellisen olemuksen ja jakaa muiden kanssa, kuinka (Australian) yläpää on yksi parhaista matkakohteista aidon australialaisen vieraanvaraisuuden ja huumorin kokemiseen.

Lähteet: BBC, ABC Australia, Evening Standard

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matka

Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"

Nürnbergissä läsnä ovat niin joulu kuin natsimenneisyyskin – Turisti voi vierailla esimerkiksi oikeuspalatsin kuuluisassa huoneessa numero 600

Meri on iso osa hiekkasärkistään tunnetun Kalajoen turistikesää

Vielä vuosituhannen alussa Noblessner oli täysin suljettu – nyt se on Tallinnan kiinnostavin ja nopeimmin kehittyvä alue

Riippumatto vei Niko Halmisen, 38, takaisin metsään, kun telttailu ei enää onnistunut – "Metsä on minulle tärkeä hyvinvoinnin lähde"

Muumimaailmassa sadusta tulee hetkeksi totta – Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden hahmoja pääsee tapaamaan poikkeuskesänäkin

Brittilehti Guardian nimesi Euroopan parhaimmat hiljaiset lomakohteet – Listalle ylsi kaunis suomalainen matkakeidas

Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka

Salamajärven kansallispuisto tunnetaan laajasta suoerämaastaan – metsäpeurojen mailla on yli 70 kilometriä merkittyjä reittejä

Pia Mustonen, 42, tutustuu ulkomaanmatkoillaan hautausmaihin – "Ne ovat kuin ilmaisia, julkisia veistosgallerioita"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.