Turisti, älä helkkarissa tule tänne!

Tiedämme, että matkailijoiden rahat kelpaavat kaikille valtioille, kaupungeille ja kökköisimmillekin turistirysille. Tänne vaan, ne sanovat. Lompakkosi on aina tervetullut!

Vaan ihan niin ei olekaan.

Viime vuonnakin monet suositut tai muuten vain ylirasitetut lomakohteet yrittivät pienentää turistivirtoja. Tässä kolme esimerkkkiä:

1) Venetsia

Vuosi vuodelta asukkaita menettävä, tulvien, kosteusongelmien ja saasteiden sekä ruuhkien kiusaama Italian gondolikaupunki yrittää esimerkikski turistiveroilla vähentää vierailijoiden määrää. Mutta mikään ei auta, koska mahdollisimman moni haluaa nähdä tuhoon tuomitun kaupungin, joka pinta-ala pienenee vajoamisen vuoksi joka vuosi. Kesäkaudella Venetsiaan tunkee joka päivä 60 000 turistia.

2) Cambridge

Englantilainen yliopistokaupunki on kyllästynyt Lontoosta päivä- tai puolipäiväretkelle tuleviin turisteihin. Matkailijat tunkevat yliopiston kampuksille, kävelevät Cam-joen kaunista rantapolkua ja tuijottavat kauneimpia rakennuksia. Ja sitten he häipyvät: jättämättä usein puntaakaan rahaa, mutta kassillisen roskia eväistään. Jotain on keksittävä, sanoi Cambridgen pormestari äskettäin. Kun turisteja käy joka vuosi yli neljä miljoonaa, heiltä on saatava rahat pois tai sitten pannaan portit kiinni.

3) Tiibet

Tiibet kuuluu Kiinalle. Alue on ollut välillä suljettuna turismilta, välillä avoinna. Turismia yritetään estää, koska itsenäisyydestä haaveilevan maakunnan vastarintaliike saa turistien avulla tukea ulkomailta. Viime vuonnakin Kiina lopetti kaksi kertaa viisumien myöntämisen Tiibetiin. Sama leikki jatkuu tänä vuonna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matka

Oletko voin ystävä? – Harva keksisi perustaa voibaarin, mutta nyt sellainen on olemassa

Lentäminen voi pian vähentyä Suomessa niin kuin Ruotsissa, sanoo matkailun trendejä arvioiva asiantuntija – "Lentovero ei yksin selitä ruotsalaisten heikentynyttä lentämisintoa"

Tästä ikonisesta nähtävyydestä julkaistaan eniten Instagram-kuvaviestejä – Enemmistö matkailijoista uskoo, että matka on entistä parempi, jos siitä tekee päivityksiä sosiaalisessa mediassa

Passin ja henkilökortin hinnat laskivat vuoden alussa

Meripäivinä ei ole kiire, mutta pian edessä on taas uusi satama – Viikon risteilyyn Välimerellä mahtuu runsaasti ohjelmaa ja elämyksiä

Kapteeni Heikki Laakkosen vastuulla on valtava Sky Princess -alus, ja hän voi myös vihkiä hääpareja laivalla, mutta parasta ovat meret – "Silloin kun tuuli puhaltaa myrskylukemia, on helppo tehdä päätöksiä"

Moni matkustaa joulun ja uudenvuoden aikaan – Pääsevätkö tähtisadetikut läpi turvatarkastuksesta, entä milloin Helsinki-Vantaalla on eniten ruuhkaa?

Färsaarilla on enemmän lampaita kuin ihmisiä ja huikean kauniit maisemat – saarille pääsee myös kauppalaivan kyydissä Tanskasta

Jordaniassa historia on tätä päivää – Petra on entinen vilkas kauppakeskus, joka on äänestetty yhdeksi maailman uudesta seitsemästä ihmeestä

Himoreissaaja Seppo Kuusinen on nähnyt jalkapalloa 40 maassa ja 200 stadionilla – "Matkailusta voi tulla riippuvaiseksi"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.