Tutki myös pöpeliköt – Suomi on täynnä kiinnostavia vierailukohteita, joista moni ei ole kuullutkaan

Kesäisin Suomi lomailee ja on liikkeessä. Massatapahtumat keräävät kymmeniä tuhansia ihmisiä ja kesämökit miljoonia.

Mutta matkan varrelle saattaa hyvinkin osua virkistävä vierailukohde, jossa on tarjolla jotain aivan muuta. Tässä muutama tärppi pikavisiittiin tai päiväretkeen kulttuurinnälkäiselle kesämatkaajalle:

92-vuotias taiteilijaprofessori Ossi Somma on tehnyt vanhan Penttilän koulun pihapiiristä puhuttelevan veistospuiston, jossa on töitä yli 50 vuoden ajalta. Veistokset levittäytyvät ympäri varsin laajaa piha-aluetta, ja niitä on myös piharakennuksessa.

Parhaiten tunnetaan tuoli- ja ihmishahmot. Pysyviä teemoja Somman taiteessa ovat ahneus, välinpitämättömyys, asevarustelu sekä uskonto. Apokalyptisistä näyistä huolimatta päällimmäiseksi jää tuntu välittämisestä, sekä toivo. Asioilla on merkitystä.

Missä? Nokialla, noin 25 kilometriä Tampereelta länteen, Siuronvaltatie 617, 37200 Siuro.

Tien 24 kupeessa oleva, naivistitaiteilija Enni Idin (1904–1992) mökki Padasjoen Seitniemellä on värikylläinen kokonaistaideteos, joka on maalattu katosta lattiaan taiteilijan lempiaiheilla: kukka- ja kasviornamenteilla sekä kissoilla.

Rääväsuisena ja vahvana naisena tunnetun, viinaakin polttaneen, Enni Idin öljyväritöiden aiheina olivat myös enkelit, pirut ja nuijasota-aihe.

Missä? 60 kilometriä Lahdesta pohjoiseen, Kellosalmentie 579, Padasjoki.

Leonardo da Vilhun, eli kuvanveistäjä ja taiteenkerääjä Risto Vilhusen kotipihassa on muun muassa hänen takomiaan viinapiruveistoksia. Modernia ympäristötaidetta voi ihailla keskellä maaseutuidylliä, josta löytyy myös kanoja, kaloja, koiria ja riikinkukkoja, jotka kiinnostavat varmasti perheen pienimpiä.

Missä? Sepänrinne 2, Sotunki, 01260 Vantaa.

Suomen itäisin kylä Möhkö sijaitsee Koitajoen kainalossa Ilomantsissa. Yhdeksäs Möhkönvirta -nykytaidenäyttely tuo Möhkön Ruukkimuseoon ja Parppeinvaaran runokylään tasokasta nykytaidetta Suomesta ja naapurimaista. Näyttelyn teokset ovat maalauksia, veistoksia, installaatioita, mediataidetta, grafiikkaa, piirustuksia ja akvarelleja.

Missä? Möhköntie 209, 82980 Möhkö.

Erkki Kalliomäen Kauhajoen Nummijärvelle turvesuolle omin kätösin, vähä vähältä raivaama Kammi-kylä on pieni paratiisi metsän keskellä.

Erään kävijän mukaan se on ”karu paikka, jossa oppii nöyryyttä”. Hirret on Kalliomäki itse paikalle kantanut. Puusta, oksista, risuista, tuohesta ja kanervasta suolle tehdyt rakennukset ovat käsi- ja silmävaralla arvioitu. Kävijä hiljentyy ja rauhoittuu.

Missä? Jokelantie 32, 61910 Kauhajoki

Yksi Suomen omituisimmista, hulluimmista ja hilpeimmistä museoista sijaitsee Varkaudessa .

Mekaanisen musiikin museo on täynnä mekaanisia laitteita, jotka soittavat musiikkia Mozartista Lady Gagaan.

Pienimmät soittimet mahtuvat taskuun, suurin, Goljath, painaa 5 000 kiloa. Instrumentteja on yhteensä noin neljäsataa.

Jotain museon hengestä kertoo, että tienvarren kyltissäkin ”museo” lukee lainausmerkeissä.

Museon perustaja ja vierailujen tirehtööri Jürgen Kempf on varsinainen persoona.

Hänen hurjan energinen opastuskierroksensa on sekoitus satiirista stand up -showta, sirkusta ja konserttia.

Missä? Pelimanninkatu 6, 78250 Varkaus

”Haihatuksen tiluksilta löytyy monenlaisia tiloja, sisältä ja ulkoa. Haihatus on myös mielentila, kirjavuuden salliva elämänasenne”, kuvailee joutsalaista, 1990-luvulta saakka toiminutta taide- ja kulttuurilaitosta tämän vuoden Tiloissa-näyttelyn kuraattoriryhmä.

1990-luvulta saakka toimineen Haihatuksen kolme taloa ovat kulttuurikäyttöön siirryttyään saaneet nimekseen Haihatus, Utopia ja Fantasia.

Missä? Jousitie 70, Joutsa

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .