Venäläisiä odotetaan Suomeen enemmän kuin viime vuonna

Takavuosien ryntäystä ei kuitenkaan ennusteta.

Venäläisiä matkailijoita odotetaan Suomeen vuoden vaihteen lomakaudella enemmän kuin viime vuonna, arvioivat Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ja Kaupan liitto. Kumpikin etujärjestö on kuitenkin varovainen ennustamaan tarkkoja määriä.

MaRan mukaan venäläisiä matkailijoita tulee viime vuotta enemmän, mutta epäselvää on, kuinka paljon enemmän. MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi kertoo tiedustelleensa asiaa Scandic- ja Holiday Club -ketjuilta.

– Molempien arvio on, että on parempi kuin viime vuosi, mutta lukuja ei pysty sanomaan.

Lomakausi Venäjällä alkaa uudesta vuodesta ja jatkuu tammikuun ensimmäisen viikon. Monet venäläiset aloittavat lomansa kuitenkin jo joululta.

Hotellit ja ravintolat eivät ole enää yhtä riippuvaisia venäläisistä matkailijoista kuin takavuosien turistiryntäyksen aikana.

– Nyt on hyvä asia, että meille tulee matkailijoita Keski-Euroopasta ja Aasiasta selvästi enemmän kuin viime vuonna, Lappi sanoo.

Venäläisten matkailu Suomessa on lisääntynyt rivakasti tänä vuonna. Tilastokeskuksen mukaan venäläisten yöpymiset kasvoivat lokakuussa 14 prosenttia vuoden takaisesta.

Luku ei kuitenkaan koske vain lomamatkailua, vaan se heijastelee paljolti Suomen ja Venäjän talouksien toipumista taantumasta, mikä lisää liikematkailua.

Matkailu Venäjältä väheni rajusti Ukrainan sodan aiheuttamien talouspakotteiden vuoksi. Venäjä ajautui syvään taantumaan ja ruplan kurssi romahti. Valuutan heikkenemisen seurauksena useimmilla venäläisillä ei ollut enää varaa matkustaa ulkomaille. Nyt rupla on vahvistunut.

Aika lailla arvaus

Kaupan liitto odottaa, että myynti venäläisille voi hyvinkin kasvaa lomakauden aikana varovaiset pari prosenttia. Aiempien hyvien aikojen ostosryntäyksestä ei liiton mukaan ole kyse.

– On aika lailla arvaus, kuinka paljon he ostavat ja käyttävät rahaa Suomessa, sanoo Kaupan liiton edunvalvontajohtaja Tuula Loikkanen.

Hänen mukaansa yöpymisten lisääntyminen ja ostosten määrä eivät korreloi keskenään. Kaakkois-Suomeen tullaan autoilla ostamaan käyttötavaraa sekä ruokaa ja palataan saman tien takaisin yöpymättä Suomessa.

VR lisää junavuoroja

VR uskoo, että venäläismatkailijoiden määrä kasvaa tuntuvasti lomakaudella. Yhtiö kertoo lisäävänsä junavuoroja Venäjän liikenteessä. Suomen ja Venäjän välillä matkustaa junalla vuodessa yli 450 000 henkilöä, joista vuoden vaihteen osuus on 40 000 matkaa.

VR lisää 14 vuoroa Moskovan ja Helsingin välille normaalien Tolstoi-junien lisäksi. Helsingin ja Pietarin välillä liikennöivien Allegro-junien kapasiteettia on lisätty niin, että juniin mahtuu kaksinkertainen määrä matkustajia.

Venäjän ja Suomen välinen junamatkailu on VR:n mukaan kasvanut tänä vuonna 23 prosenttia.