Yhä useampi suomalainen risteilee Karibialle tai Välimerelle – tällaiselle matkalle pääsee myös melko edullisesti

Risteily Karibialla – kuulostaapa kalliilta ja eläkeläisten touhulta! Totuus on kuitenkin toinen: risteilyjen hintahaitari on laaja, ja laivoilla viihtyvät muutkin kuin ikäihmiset.

Vuosittain kansainvälisillä risteilyillä käy noin parikymmentätuhatta suomalaista. Määrä kasvaa kovaa vauhtia.

Risteilykeskuksen varatoimitusjohtaja Petri Sirén kertoo, että yrityksen myynti kasvoi viime vuonna yli 50 prosenttia.

– Ennakkovaraukset ovat tällä hetkellä noin 70 prosenttia kasvussa. Uskomme, että myyntimme kasvu tasoittuu tänäkin vuonna 50 prosentin tasolle.

 

Valmismatkojen järjestäjätkin ovat ottaneet risteilyt omaan valikoimaansa. Tämä luonnollisesti lisää risteilymatkailun suosiota. Risteilyt ovat nousseet konkreettiseksi vaihtoehdoksi perinteisille pakettimatkoille.

– Matkatoimistoilla asiakaskanta on niin suuri, että sana risteilymatkailusta leviää entistäkin helpommin, Sirén sanoo.

Samalla tarjonta kasvaa, koska laivoja rakennetaan nyt maailmassa enemmän kuin milloinkaan.

 

Ennakkoluulot ja mielikuvat ovat pahin este risteilymatkustamiselle. Moni mieltää risteilyt pelkästään eläkeläisten huviksi. Näin ei kuitenkaan ole. Risteilyillä matkakumppaneina on kaikenikäisiä.

– Myös meitä kysytään usein nimenomaan eläkeläisten tapahtumiin tai mainostamaan tälle kohderyhmälle suunnatuissa lehdissä. Iäkkäämmät ihmiset suosivat matkoja, joissa on matkanjohtaja ja opastuksia. Verkkokaupan kautta taas saamme nuorempia asiakkaita, Sirén kertoo.

Hänen mukaansa 90-luvulla syntyneet varaavat risteilyjä joka päivä.

– On mukava saada sen ikäiseltä asiakkaalta hyvä palaute ja lupaus, ettei tämä jäänyt ainoaksi risteilyksi. He ehtivät risteillä vielä aika monta kertaa.

Sirén puhuu kokemuksesta, sillä hän on ollut alalla yli 15 vuotta. Tuona aikana risteilyjä on kertynyt yli 100, kymmenien eri varustamoiden laivoilla ympäri maailmaa.

 

Lapsiperheille risteilyt ovat hyvä vaihtoehto.

– Varustamot tekevät erinomaisia tarjouksia lapsille. Lapsialennukset voivat hyvinkin olla 60 prosenttia tai isoimmissa hyteissä ja sviiteissä jopa 90 prosenttia, Sirén jatkaa.

Kansainvälisiä risteilyjä pidetään usein kalliina ja ne rinnastetaan Ruotsin- ja Tallinnan-risteilyihin. Ajatellaan, että ”ei siellä voi viikkoa olla”.

 

Ohjelmaa näillä risteilyillä on aamusta iltaan. Matkoilta halutaan myös elämyksiä ja itsensä kehittämistä. Ohjelmassa voi olla esimerkiksi kohdemaan ruokakulttuuriin tutustumista tai asiantuntijaluentoja.

Ajankuluksi tarjolla on ohjattua liikuntaa, kisailuja, musiikkiesityksiä tai vaikkapa elokuvia tähtitaivaan alla. Useimmilla varustamoilla on omat ohjelmansa lapsille ikäryhmittäin. Illan huipentaa esitys, jossa voi olla tanssia, laulua, akrobatiaa tai taikuutta.

Risteilyt kiinnostavat matkustajia tuloluokasta riippumatta. Suomalaisten saatavilla on mitä erilaisimpia risteilyjä kaikkiin maanosiin. Risteilyjen kestot vaihtelevat parista päivästä useamman kuukauden matkoihin.

Kansainväliset risteilyt mielletään usein Karibian ja Välimeren risteilyiksi. Monelle on yllätys, että risteilylle pääsee myös melko edullisesti.

Risteilyjen hintahaitari on laaja. Se vaihtelee hyttityypin ja palvelutason mukaan. Viikon risteily voi maksaa halvimmillaan alle 400 euroa. Yleisin hinta viikon Karibian risteilystä on useita satasia enemmän.

– Karibia ja Välimeri ovat tällä hetkellä edelleen suosituimmat kohteet. Me myymme Karibiaa hieman enemmän, mutta yhteensä nämä kaksi aluetta kattavat yli 60 prosenttia myynnistämme, Sirén toteaa.

Myös viileiden seutujen suosio kasvaa. Risteilyt esimerkiksi Norjan rannikolla, Alaskassa ja Antarktiksella kiinnostavat nyt monia.

 

Yksi este risteilymatkustamiselle on ajatus risteilystä ”juhlamatkana”. Yleinen ajatus on, että risteilemään lähdetään, kun joku täyttää pyöreitä tai on oltu naimisissa tasakymmeniä.

Tähän mielikuvaan juhlamatkasta voi vaikuttaa myös varustamoiden toive juhlapukeutumisesta. Joillakin risteilyillä on muutamana iltana juhlavampi asusuositus, jolloin osa matkustajista laittaa niin sanotusti parasta päälle.

Tällöin voi halutessaan itsekin laittaa kravatin kaulaan ja nauttia glamourista. Vaihtoehtoisesti voi ottaa rennommin ja pitäytyä pikkutakissa. Jotkin varustamot sen sijaan kannustavat rentoon pukeutumiseen joka ilta.

 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .