Yyterin kasvojenkohotus ja Asuntomessut – nappaa tästä matkavinkit Poriin

Aika moni suomalainen tietää, missä Yyteri on. Pohjoismaiden pisimmälle hiekkarannalle Poriin tullaan päiväseltään jopa yli sadan kilometrin päästä, mutta usein oman kylmälaukun kanssa. Alueen palvelut saattavat jäädä vieraiksi.

 

Tämän on tarkoitus muuttua lähivuosina:

– Pyrimme siihen, että Yyterin palveluja markkinoidaan enemmän ja ainutlaatuinen ranta olisi vain bonus muun tekemisen ohessa. Hellepäiviä on kuitenkin vain rajallinen määrä, Visit Porin toimitusjohtaja Anna Kyhä-Mantere tuumaa.

 

Porin kaupunki valitsi pari vuotta sitten Yyterin ja eri toten Pori Jazzista tunnetun Kirjurinluodon matkailun kärkikohteiksi.

– Kirjurinluodossa ulkoiset puitteet ovat kunnossa, se on upea paikka jo nyt, Kyhä-Mantere sanoo.

 

Sen sijaan Yyterin pysähtyneisyyden hänkin myöntää.

– Alue vaatii kipeästi uudistamista. Ranta-alue on saatava ensin kuntoon.

Juhannukseen mennessä Yyteri saa rannan tuntumaan uuden huoltorakennuksen, jossa on pukukopit, uudet suihkut, wc:t ja inva-wc sekä lastenhoitohuone. Uimarannalta tasataan kuopat pois ja lapsille rakennetaan oma leikkipaikka. Jatkossa myös Hollywood-tyyliset Yyteri-kirjaimet komistavat rantaa.

– Kylttejä, opasteita ja infotauluja uusitaan parhaillaan, haluamme yhtenäisen Yyteri-ilmeen, Kyhä-Mantere kertoo.

Jo viime vuonna tapahtui paljon: Yyterin hotelli vaihtoi omistajaa ja Seikkailupuisto Huikee avasi ovensa. Lisäksi parkkipaikkojen määrää lisättiin.

 

Kasvojenkohotus ei jää pelkästään infrastruktuurin parantamisen varaan, sillä kaupungin talousarviosta varataan Yyterin kehittämiseen vuosittain 400 000 euroa.

 

Yyteri kuuluu Meri-Poriin, keskusta ja Kirjurinluoto asettuvat puolestaan Kokemäenjoen varrelle. Jokivarresta raivattiin tilaa myös asuntomessualueelle, joka rakentuu teollisuusalueelle muutaman kilometrin päähän keskustasta.

 

Kun Asuntomessutkin osuvat samaan aikaan kuin Pori Jazz -festivaali, on selvää, että majoituskapasiteetti uhkaa ratketa liitoksistaan.

– Hotellit ovat jo täynnä viikolla 29 (16.–22. heinäkuuta), Kyhä-Mantere mainitsee.

Asuntomessujen takia Porin kävelykadulle aukeaa uusi hotelli Place to Sleep. Pop up -hotelleja rakennetaan muun muassa keskustan liiketiloihin sekä Kirjurinluodon takana olevalle alueelle. Ilman kotimajoitusta kaikille matkailijoille ei saataisi kattoa pään päälle.

– Porilaisilla keskusta-asujilla on todella iso rooli siinä, että meidän tapahtumamme onnistuvat.

– Vielä kymmenisen vuotta sitten koulumajoitukset pitivät pintansa, mutta nykyään ihmiset haluavat tietynlaista yksityisyyttä ja tiettyjä mukavuuksia. Uskoisin, että sen takia kotimajoitus on todella suosittua.

 

Viime kesänä Visit Pori välitti porilaisia koteja majoitustarkoitukseen vajaalle 3 000 hengelle.

Kyhä-Mantere on huomannut, että kipuraja kotimajoitukseen on kuusi kilometriä keskustasta.

– Porin valttina tapahtumissa on tiivis kaupunkikeskusta. Kun on monia tapahtumia samaan aikaan, niin pitää pystyä kävelemään paikasta toiseen ja myös omaan majapaikkaan.

 

Paikallisetkin myöntävät, että Porin ydinkeskusta on varsin karu. Lähempänä jokirantaa arkkitehtuuri kuitenkin ylvästyy, ja Porin siltaa pitkin pääsee vanhan puuvillatehtaan alueelle rakennettuun punatiiliseen miljööseen. Siellä sijaitsee muun muassa vuonna 2014 valmistunut kauppakeskus Puuvilla.

Shoppailu- ja kahvittelukierroksen jälkeen on helppo jatkaa Kirjurinluotoon, jossa on myös uimaranta ja monenlaista muuta puuhaa.

 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .