Ruoka

Ruoka

Suosioon nousseet alkuviinit ovat vastareaktio voimakkaan teollisesti valmistetuille viineille – "Alkuviinejä yhdistää tietynlainen sielukkuus", sanoo kouluttaja Anri Lindström

Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Anri Lindström uskoo, että alkuviinit jäävät pysyväksi osaksi juomakulttuuria, eivät pelkäksi hetkelliseksi ilmiöksi.

Ruoka

Muuramelainen Jasmin, 16, opiskelee kokiksi ja harrastaa ruoanlaittoa myös vapaa-ajallaan: "Pahin kommellus oli se, kun laitoin kakkuun kaksi desiä suolaa"

Jasmin Tilsalan mukaan muffinsipelti ja -vuoat helpottavat kuppikakkujen tekoa. Kuppikakut kohoavat pellillä kauniin muhkeiksi, paperiset vuoat auttavat leivonnaisten käsittelyssä.

Ruoka

Yksi talvikauden halutuimmista ohjeista on tämä Taina Tuomiston saaristolaisleivän ohje.

Juurileipurit paljastavat parhaansa ohjeensa uutuusteoksessa: "Niitä pyydettiin jatkuvasti"

Ruoka

Tuhti suklaadippi ja makeat hedelmät ovat toimiva yhdistelmä.

Tapakset ovat nyt makeita – ystävänpäivänä herkkutarjottimelle kasataan muun muassa sitruunaleivoksia, moussekeksejä ja hedelmiä

Ruoka

Moni kotikokki kavahtaa haukea. Jos ruodoista pääsisikin eroon, maku ei päätä huimaa.

Hankala hauki taittuu myös herkuksi: älä edes yritä riipiä ruotoja pois

Ruoka

Kun ihminen on stressaantunut, hän syö liikaa tai tavallista epäterveellisempää ruokaa.

Amerikkalaisille tulossa taas ruokaöverit – vaalistressi lisää syömistä ja etenkin tunnesyömistä

Uusimmat

Ruoka

Juurileipurit paljastavat parhaansa ohjeensa uutuusteoksessa: "Niitä pyydettiin jatkuvasti"

Suosioon nousseet alkuviinit ovat vastareaktio voimakkaan teollisesti valmistetuille viineille – "Alkuviinejä yhdistää tietynlainen sielukkuus", sanoo kouluttaja Anri Lindström

Tapakset ovat nyt makeita – ystävänpäivänä herkkutarjottimelle kasataan muun muassa sitruunaleivoksia, moussekeksejä ja hedelmiä

Hankala hauki taittuu myös herkuksi: älä edes yritä riipiä ruotoja pois

Amerikkalaisille tulossa taas ruokaöverit – vaalistressi lisää syömistä ja etenkin tunnesyömistä

Muuramelainen Jasmin, 16, opiskelee kokiksi ja harrastaa ruoanlaittoa myös vapaa-ajallaan: "Pahin kommellus oli se, kun laitoin kakkuun kaksi desiä suolaa"

Ruokavisa haastaa yläkoululaiset pohtimaan kestävää kouluruokailua

Tuhoutuvatko ravintoaineet pakastaessa? Auttaako vedenjuonti laihduttamisessa? Ravitsemusterapeutti vastaa kymmeneen yleiseen ruokaväitteeseen

Lukija ihmettelee pullan tuoteselosteessa mainittua bambukuitua: "Miksi tässä on pandojen ruokaa?"

Nauti lihasta mutta lisää vihreää lautaselle – katso sekasyöjän herkkureseptit

Jyväskyläläinen Mika puhuu vastuullisen sekasyömisen puolesta: Ruoka menee helposti tunteisiin, mutta herne kannattaisi syödä, ei vetää sitä nenään

Outo tilanne kalastajilla: Madekausi aluillaan, ei pilkkijäitä – "Kyllä se vaarassa on"

Kommentti: Onko lautasellasi nakkipyramidi? Oletko sinä sattumien siivilöijä?

Kolme kertaa kalakeitto – kermainen, kirkas ja punainen, katso reseptit

Lounaskeiton on oltava niin tuhtia, että iltapäivällä ei tarvita karkkipussia – "Kauhan pitää seisoa kattilassa", soppamies Esa Blick sanoo

Mikko "Peltsi" Peltola syö poliittisesti ajankohtaista eläintä kahdesti viikossa, ja samalla Itämeri pelastuu – katso tästä maukkaat silakkareseptit

Kotileipuri, älä unohda piimää – kun hyydytetyn kakun tekee piimästä, herkku on tuorejuustoversiota kevyempi

Ruokatrendit muuttuvat jatkuvasti – tulevaisuuden ateria voi olla yksilölle räätälöity pullo ravintojuomaa – "Onko ruokamme peräisin luonnosta vai laboratoriosta?"

Hittipastan tekijä Jenni Häyrinen kaipaa kauppaan nykyistä parempaa einesruokaa – "Markkinoilla olisi tilaus hyvälle einesruoalle, jota voi syödä ilman häpeää"

Tässä on vuoden 2020 vihannes: nyt katetaan liikennevalojen värisiä paprikoita ruokapöytään

Paljonko kalaa tarvitaan joulupöytään? Pienien kalojen kohdalla voi miettiä painon sijaan kappalemäärää

Oletko jo kokeillut porkkalaa? Se näyttää kylmäsavulohelta muttei olekaan

Raakakakku on ravinteikas vaihtoehto joulun kermakakulle – jyväskyläläiset Jasmine, 25, ja Henna, 24, valmistavat niitä työkseen ja jakavat nyt parhaat vinkkinsä

"Ei mene puolta tuntia, etten ajattelisi joulua", Minttu Rauha sanoo – juhla syntyy ilman itkua ja tulee yli satavuotiaaseen puutaloon vähitellen

Jos perinteiset jouluruoat eivät innosta, aina voit paistaa aatoksi pitsan

Kreivitär Eva Mannerheim-Sparren reseptit toimivat yhä esimerkiksi itsenäisyyspäivänä – "Hyvät päivälliset eivät koskaan käy vanhanaikaisiksi", katso reseptit

Kalkkuna ei ole vielä Suomessa yhtä suosittua kuin Keski-Euroopassa, mutta sen käyttö lisääntyy – kalkkunaruoat sopivat esimerkiksi joulun välipäiviin, katso reseptit

Katso reseptit: Puolukasta toivotaan elintasosairauden kaatajaa – ota punainen marja osaksi ruokavaliotasi ja kokeile vaikkapa puolukkajäädykettä

Suomalaisten rakkaus oranssiin palleroon jatkuu – Espanjan ennätyssato näkynee hinnassa

Kommentti: Seura on paras mauste, ripottele sitä ympärillesi

Siirry osaston arkistoon

Ruoka

Ruokavisa haastaa yläkoululaiset pohtimaan kestävää kouluruokailua

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu osaamiskilpailu, jonka avulla tutustutaan ruuan vastuullisuuteen.

Luetuimmat

Ruoka

Tuhoutuvatko ravintoaineet pakastaessa? Auttaako vedenjuonti laihduttamisessa? Ravitsemusterapeutti vastaa kymmeneen yleiseen ruokaväitteeseen

Pienen sokerimäärän lisääminen marjojen joukkoon parantaa C-vitamiinin säilymistä, muistuttaa ravitsemusterapeutti Kirsi Englund.

Ruoka

Lukija ihmettelee pullan tuoteselosteessa mainittua bambukuitua: "Miksi tässä on pandojen ruokaa?"

Pandojen ruokana paremmin tunnettu bambu vaniljapullan valmistusaineena kummastuttaa.

Ruoka

Milloin viimeksi teit kyljyksiä?

Nauti lihasta mutta lisää vihreää lautaselle – katso sekasyöjän herkkureseptit

Ruoka

Ei joko tai

Jyväskyläläinen Mika puhuu vastuullisen sekasyömisen puolesta: Ruoka menee helposti tunteisiin, mutta herne kannattaisi syödä, ei vetää sitä nenään

Nauti lihasta mutta lisää vihreää lautaselle – katso sekasyöjän herkkureseptit

Ruoka

Pilkkiväellä on maan eteläosissa hankalat paikat, sillä monelta madepaikalta puuttuvat jäät kokonaan.

Outo tilanne kalastajilla: Madekausi aluillaan, ei pilkkijäitä – "Kyllä se vaarassa on"

Ruoka

Kommentti: Onko lautasellasi nakkipyramidi? Oletko sinä sattumien siivilöijä?

Ruoka

Kermainen lohikeitto, hyvä syy pitää kalapäivä.

Kolme kertaa kalakeitto – kermainen, kirkas ja punainen, katso reseptit

Ruoka

TryffDelissä on soppapäivä neljä kertaa viikossa.

Lounaskeiton on oltava niin tuhtia, että iltapäivällä ei tarvita karkkipussia – "Kauhan pitää seisoa kattilassa", soppamies Esa Blick sanoo

Kolme kertaa kalakeitto – kermainen, kirkas ja punainen, katso reseptit

Kommentti: Onko lautasellasi nakkipyramidi? Oletko sinä sattumien siivilöijä?

Ruoka

Mikko Peltola syö silakkaa viikottain. Suosikkiresepti on paistetut silakat, mausteena suola.

Mikko "Peltsi" Peltola syö poliittisesti ajankohtaista eläintä kahdesti viikossa, ja samalla Itämeri pelastuu – katso tästä maukkaat silakkareseptit

Ruoka

Karpalolla maustettu piimäjuustokakku maistuu myös ihmiselle, joka ei ole tavallisesti makean ystävä.

Kotileipuri, älä unohda piimää – kun hyydytetyn kakun tekee piimästä, herkku on tuorejuustoversiota kevyempi

Ruoka

Ruokatrendit muuttuvat jatkuvasti – tulevaisuuden ateria voi olla yksilölle räätälöity pullo ravintojuomaa – "Onko ruokamme peräisin luonnosta vai laboratoriosta?"

Ruoka

Ei ihme, että uunifetapasta nousi hitiksi. Helppo, nopea ja maukas ruoka syntyy lähes itsestään.

Hittipastan tekijä Jenni Häyrinen kaipaa kauppaan nykyistä parempaa einesruokaa – "Markkinoilla olisi tilaus hyvälle einesruoalle, jota voi syödä ilman häpeää"

Ruoka

Paprikoita on monen värisiä, -muotoisia ja -makuisia.

Tässä on vuoden 2020 vihannes: nyt katetaan liikennevalojen värisiä paprikoita ruokapöytään

Ruoka

Kalapöytä kuuluu monien jouluperinteisiin.

Paljonko kalaa tarvitaan joulupöytään? Pienien kalojen kohdalla voi miettiä painon sijaan kappalemäärää

Ruoka

Porkkanoista valmistettava porkkanalohi eli porkkala ei ole hätäisen herkku. Sen tekeytymiseen pitää varata pari vuorokautta.

Oletko jo kokeillut porkkalaa? Se näyttää kylmäsavulohelta muttei olekaan

Paljonko kalaa tarvitaan joulupöytään? Pienien kalojen kohdalla voi miettiä painon sijaan kappalemäärää

Ruoka

Henna Pirinen (takana) ja Jasmine Ollgren painottavat hyvien työvälineiden ja laadukkaiden raaka-aineiden merkitystä raakakakkujen teossa.

Raakakakku on ravinteikas vaihtoehto joulun kermakakulle – jyväskyläläiset Jasmine, 25, ja Henna, 24, valmistavat niitä työkseen ja jakavat nyt parhaat vinkkinsä

Ruoka

Hämärä, kynttilät ja hyasintin tuoksu houkuttelevat joulun vähän kerrallaan esiin. Minttu Rauhan ajatuksissa lähestuvä keskitalven juhla on vähintään kerran puolessa tunnissa.

"Ei mene puolta tuntia, etten ajattelisi joulua", Minttu Rauha sanoo – juhla syntyy ilman itkua ja tulee yli satavuotiaaseen puutaloon vähitellen

Ruoka

Ananas ei ehkä kuulu pitsaan, mutta nyt se saa esittää kynttilöitä.

Jos perinteiset jouluruoat eivät innosta, aina voit paistaa aatoksi pitsan

Ruoka

Kaikki keinot ovat hyviä, paitsi ikävät.
Näillä sanoilla kreivitär Eva Mannerheim-Sparre aloittaa keittokirjansa.

Kreivitär Eva Mannerheim-Sparren reseptit toimivat yhä esimerkiksi itsenäisyyspäivänä – "Hyvät päivälliset eivät koskaan käy vanhanaikaisiksi", katso reseptit

Ruoka

Onko se possua? Ei ole. Onko se kanaa? Ei ole. Se on kalkkunaa.

Kalkkuna ei ole vielä Suomessa yhtä suosittua kuin Keski-Euroopassa, mutta sen käyttö lisääntyy – kalkkunaruoat sopivat esimerkiksi joulun välipäiviin, katso reseptit

Ruoka

Puolukkakonjakkikastike ja puolukoin maustetut ruusukaalit tekevät seuraa lihapullille.

Katso reseptit: Puolukasta toivotaan elintasosairauden kaatajaa – ota punainen marja osaksi ruokavaliotasi ja kokeile vaikkapa puolukkajäädykettä

Ruoka

Oranssi persimon muistuttaa ulkonäöltään tomaattia mutta maultaan luumua. Sen paras satokausi on meneillään juuri nyt.

Suomalaisten rakkaus oranssiin palleroon jatkuu – Espanjan ennätyssato näkynee hinnassa

Ruoka

Kommentti: Seura on paras mauste, ripottele sitä ympärillesi

Marjo Eklund kattaa pöydän yhdelle. Hän kokee, että se kohottaa ruokailun arvoa. Kännykkä ja tietokone eivät myöskään kuulu ruokailuhetkeen. Linssikeitto syntyi pojan reseptillä.

Moni yksin asuva syö yksipuolisesti tai jättää jopa ruoan väliin – "Huomasin pian, että jos ei nauti kunnollista ateriaa, tulee naposteltua koko illan ajan", Marjo Eklund sanoo

Ruoka

Marjo Eklund kattaa pöydän yhdelle. Hän kokee, että se kohottaa ruokailun arvoa. Kännykkä ja tietokone eivät myöskään kuulu ruokailuhetkeen. Linssikeitto syntyi pojan reseptillä.

Moni yksin asuva syö yksipuolisesti tai jättää jopa ruoan väliin – "Huomasin pian, että jos ei nauti kunnollista ateriaa, tulee naposteltua koko illan ajan", Marjo Eklund sanoo

Kommentti: Seura on paras mauste, ripottele sitä ympärillesi

Ruoka

Kuivakakkupohjaa voi tuunata laittamalla väliin jonkinlaista täytettä tai kuorruttamalla leivonnaisen.

Kuivakakku on mainettaan mehevämpi – myös siihen sopii täyte, katso reseptit isänpäiväksi

Ruoka

Nukkuvan vauvan kasvot Käyhty viimeistelee siveltimellä. Hän punaa posket ja piirtää vauvalle myös silmäripset.

Anita Käyhty innostui sokerikoristeista Englannissa ja on tehnyt niitä 25 vuotta – "Kirjoitin siskollekin, että nyt olen löytänyt bisnesidean"

Ruoka

Ruoka maistuu usein paremmin, kun lapset pääsevät itse mukaan kokkailemaan. Sen tietävät Valtteri, 4, ja Oula, 3.

Saako lapselle syöttää kylmiä nakkeja? Rentoa ruokasuhdetta painottavan someyhteisön perustanut Hanna Gullichsen: "Välillä voi reilusti sanoa, että tänään syötiin vähän huonommin"

Ruoka

Pähkinöillä voi korvata esimerkiksi osan eläinperäisestä proteiinista. Tai sitten vain napostella maun vuoksi.

Pähkinöistä saa mukavaa puruvastusta ja runsaasti energiaa – Testaa tietovisassa, tunnetko pähkinät

Hyviä valkuaisaineita, vitamiineja ja kivennäisaineita varsin maistuvassa muodossa eli pähkinäpiirakassa.

Pähkinät uppoavat piirakkaan, salaattiin ja satay-kastikkeeseen – katso reseptit

Ruoka

Hyviä valkuaisaineita, vitamiineja ja kivennäisaineita varsin maistuvassa muodossa eli pähkinäpiirakassa.

Pähkinät uppoavat piirakkaan, salaattiin ja satay-kastikkeeseen – katso reseptit

Pähkinöillä voi korvata esimerkiksi osan eläinperäisestä proteiinista. Tai sitten vain napostella maun vuoksi.

Pähkinöistä saa mukavaa puruvastusta ja runsaasti energiaa – Testaa tietovisassa, tunnetko pähkinät

Ruoka

Perunapannukakkuihin voi hyvin käyttää eiliseltä yli jääneen perunamuusin tai jauhoiset perunat.

Älä hylkää vanhaa suosikkia! Perunasta syntyy yhtä lailla pääruoka kuin lisukkeet – katso pierogien, dauphinoise-pottujen ja perunapannukakkujen reseptit

Ruoka

Niin hyvää, mutta miksi siitä tulee niin kuumaa?

Tuttu tilanne: tomaatti kuumenee muuta ruokaa enemmän – miksi niin käy?

Ruoka

Ennen tarpeellista, nykyisin kivaa puuhaa. Lisäksi tässä on jo muutama joululahjakin valmiina.

Olutkin on alun perin säilönnän tulos – paras vilja säilyi juotavassa muodossa

Kolumnit

Kolumni: Vegaanihaaste takana – mutta söinkö oikeasti enemmän teollista ruokaa kuin ennen?

Ruoka

Kahvipaketissa on paljon merkintöjä, jotka kertovat kahvin tuotantotavasta. Tämä reilun kaupan kahvi on luomua ja sen hiilijalanjälki on kompensoitu. Sen lisäksi se on tummaa, voimakasta ja mausteista, mutta nykyajan valistunut kuluttaja on kiinnostunut muustakin kuin mausta.

Tiedätkö kahvisi alkuperän, tunnetko merkinnät? Kahvipaketti paljastaa paljon viljelyoloista ja voittojen jaosta

Olli Kasken mukaan flunssan puhkeamisen voi tietää siitä, ettei kahvi enää maistu.

Olli Kaske väittää, että kahvi, pulla ja konjakki pelastivat hänen henkensä – Nyt hän on vannoutunut kahviharrastaja

Ruoka

Olli Kasken mukaan flunssan puhkeamisen voi tietää siitä, ettei kahvi enää maistu.

Olli Kaske väittää, että kahvi, pulla ja konjakki pelastivat hänen henkensä – Nyt hän on vannoutunut kahviharrastaja

Kahvipaketissa on paljon merkintöjä, jotka kertovat kahvin tuotantotavasta. Tämä reilun kaupan kahvi on luomua ja sen hiilijalanjälki on kompensoitu. Sen lisäksi se on tummaa, voimakasta ja mausteista, mutta nykyajan valistunut kuluttaja on kiinnostunut muustakin kuin mausta.

Tiedätkö kahvisi alkuperän, tunnetko merkinnät? Kahvipaketti paljastaa paljon viljelyoloista ja voittojen jaosta

Ruoka

Purilaiset voi tarjoilla esimerkiksi juuresspipsien kera.

Lihan vähentäminen on nyt helpompaa kuin koskaan – uutuustuotteilla kotikokki tekee maukasta kasvisruokaa lihanhimoisellekin, katso reseptit

Ruoka

Kurpitsaa kannattaa maistaa myös raakana.

Kurpitsa mehevöittää suklaakakun – syyssesongin koristeellisin kasvi yllättää monikäyttöisyydellään, katso reseptit

Ruoka

Kasvisten lisääminen ruokavalioon voi vähentää kakkostyypin diabeteksen riskiä.

Kasvispainotteinen ruokavalio ehkäisee kakkostyypin diabetesta

Ruoka

Kolumni: Hei hei, juusto ja voi!

Ruoka

Kello viiden tee ei sovi kiireisille. Silloin rauhoitutaan ja nautitaan.

Kahvia juodaan, mutta teetä nautitaan – näin valmistat teen oikeaoppisesti, katso myös reseptit herkkukattaukseen

Ruoka

Kaikkein terveellisiä ovat raa'at, tuoreet pähkinät.

Säännöllinen pähkinöiden syöminen kannattaa – Kuolemanriski pienenee merkittävästi

Ruoka

Unohda hetkeksi juusto ja makkara – Leivän päällä maistuvat nyt kasviksista tehdyt tahnat ja levitteet

Ruoka

Siirtyminen luomuun on ollut Malmgårdille oikea ratkaisu, pohtii 13. omistaja, kreivi Henrik Creutz emmerpellossa.

Leipurit haluavat nyt maatiaisia – Vanhojen viljalajien makuvalikoima kasvaa, tunnistatko nämä viljat?

Ruoka

Vahvuudeltaan kahdeksanprosenttinen Malmgård Belge voitti oman sarjansa World Beer Awards -kilpailussa.

Suomalaisolut valittiin maailman parhaaksi belgialaistyyliseksi olueksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.