Ruoka

Ruoka

Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund on harmissaan ketjuravintoloiden ylivallasta Suomessa: "Helmet alkavat olla harvassa"

Michael Björklund asuu perheineen Ahvenanmaalla, opiskelee suomen kieltä ja on aktiivinen somessa.

Ruoka

Trendiherkut tarjoavat helpotusta kaukokaipuuseen – katso reseptit poke bowliin, focacciaan, dalgona-kahviin ja shakshukaan

Poke bowliin voi käyttää ihan mitä vain tuoreita kasviksia.

Ruoka

Nyt ehtii hyvin tehdä kotisimaa vapuksi.

Viikko vappuun – nyt on aika tehdä sima ja kirjoittaa munkkitarpeet ostoslistaan

Ruoka

Viini käy nyt niin oluen kuin siiderinkin maustajaksi.

Kuka keksii jännät kesämaut? Ammattilainen voi jo kyllästyä, joten todellinen asiantuntija kutsutaan apuun

Ruoka

Todellinen retroherkku. 1980-luvun kahvipöydän ehdoton kuningatar oli hedelmäkermakakku.

Raaka-aineissa mainittu liivate saa monet hylkäämään koko reseptin – treenaa sen käyttöä retroherkulla

Ruoka

Hodarit voi lämmittää uunissa. Lasten kanssa voi leikkiä kioskia ja tarjoilla hodarit paperikääreestä. Omatekoiset lisukkeet syntyvät pilkkomalla ja sekoittamalla.

Vappukemut syntyvät kevyellä kaavalla – tarjoa jokaiselle hodarit oman maun mukaan

Uusimmat

Ruoka

Trendiherkut tarjoavat helpotusta kaukokaipuuseen – katso reseptit poke bowliin, focacciaan, dalgona-kahviin ja shakshukaan

Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund on harmissaan ketjuravintoloiden ylivallasta Suomessa: "Helmet alkavat olla harvassa"

Kuka keksii jännät kesämaut? Ammattilainen voi jo kyllästyä, joten todellinen asiantuntija kutsutaan apuun

Raaka-aineissa mainittu liivate saa monet hylkäämään koko reseptin – treenaa sen käyttöä retroherkulla

Vappukemut syntyvät kevyellä kaavalla – tarjoa jokaiselle hodarit oman maun mukaan

Viikko vappuun – nyt on aika tehdä sima ja kirjoittaa munkkitarpeet ostoslistaan

Jäikö kermaa? Tilkkakin riittää tuomaan makua kastikkeeseen, katso tästä herkulliset reseptit

Jäikö kermaa? Tilkkakin riittää tuomaan makua kastikkeeseen, katso reseptit

Hamstrasitko kaupasta tonnikalaa? Nyt siitä tehdään pastakastiketta ja toasteja, katso reseptit

Vastuullisen tonnikalan tuntee MSC-merkistä

Ota tästä herkkureseptit mukaan metsäretkelle: Suklaiset nuotiobanaanit sulavat kaikkien suussa – Eräkokki Anssi Lohvansuu valmistaa lohikeitonkin luonnon helmassa

Kananmuna on elämän symboli – kokeile sitä leivonnassa ja pääruuissa

Ole huomaavainen kaupassa – älä purista jokaista tomaattia

Kommentti: Ole tarkkana, ettei aamiainen kutistu perunalastuiksi

Etätyö muutti kodin toimistoksi, kouluksi ja ravintolaksi – ruoka kypsyy uunissa palaverin aikana, katso reseptit

Herkkua leivän päälle kahdessa viikossa – herneenversojen kasvattaminen on helppoa ja halpaa

Helpoin pastakastike syntyy juustosta ja pippurista

Retroherkku on täällä taas – rakenna viikonlopuksi makoisa vohvelibrunssi

Perunalastut syntyivät, kun ravintoloitsija sai tarpeekseen valittavasta asiakkaasta – nyt sipseillä on oma nimikkopäiväkin

Nyt on mangon sesonki – tämä Intian kansallishedelmä taipuu myös suolaisiin ruokiin

Jyväskylässä asuva Sheela Narasimharao opetteli suomea tekemällä kokkausvideoita – nappaa tästä talteen herkulliset intialaisen ruoan reseptit

Hauesta saa maukasta ruokaa, eikä sen perkaaminen ole vaikeaa, kun ei kiirehdi – "Minäkin teen hitaasti ja varman päälle", sanoo 70 vuotta kalastanut Kalevi Kangas

Suosioon nousseet alkuviinit ovat vastareaktio voimakkaan teollisesti valmistetuille viineille – "Alkuviinejä yhdistää tietynlainen sielukkuus", sanoo kouluttaja Anri Lindström

Juurileipurit paljastavat parhaansa ohjeensa uutuusteoksessa: "Niitä pyydettiin jatkuvasti"

Tapakset ovat nyt makeita – ystävänpäivänä herkkutarjottimelle kasataan muun muassa sitruunaleivoksia, moussekeksejä ja hedelmiä

Muuramelainen Jasmin, 16, opiskelee kokiksi ja harrastaa ruoanlaittoa myös vapaa-ajallaan: "Pahin kommellus oli se, kun laitoin kakkuun kaksi desiä suolaa"

Amerikkalaisille tulossa taas ruokaöverit – vaalistressi lisää syömistä ja etenkin tunnesyömistä

Hankala hauki taittuu myös herkuksi: älä edes yritä riipiä ruotoja pois

Ruokavisa haastaa yläkoululaiset pohtimaan kestävää kouluruokailua

Tuhoutuvatko ravintoaineet pakastaessa? Auttaako vedenjuonti laihduttamisessa? Ravitsemusterapeutti vastaa kymmeneen yleiseen ruokaväitteeseen

Siirry osaston arkistoon

Ruoka

Jäikö kermaa? Tilkkakin riittää tuomaan makua kastikkeeseen, katso tästä herkulliset reseptit

Voikanasta saa kasvisruoan, kun vaihdat kanan paneer-juustoon.

Luetuimmat

Ruoka

Jäikö kermaa? Tilkkakin riittää tuomaan makua kastikkeeseen, katso reseptit

Voikanasta saa kasvisruoan, kun vaihdat kanan paneer-juustoon.

Ruoka

Hamstrasitko kaupasta tonnikalaa? Nyt siitä tehdään pastakastiketta ja toasteja, katso reseptit

Lasagnen voi valmistaa myös tonnikalasta. Tästä riittää useammalle tai pakastimeen annospaloiksi etäpäivien lounasta varten.

Vastuullisen tonnikalan tuntee MSC-merkistä

Ruoka

Keltaevätonnikala on yleinen purkkikala.

Vastuullisen tonnikalan tuntee MSC-merkistä

Hamstrasitko kaupasta tonnikalaa? Nyt siitä tehdään pastakastiketta ja toasteja, katso reseptit

Ruoka

Eräkokki Anssi Lohvansuu kokkaa mielellään sekä isoille ryhmille että omalle perheelleen.

Ota tästä herkkureseptit mukaan metsäretkelle: Suklaiset nuotiobanaanit sulavat kaikkien suussa – Eräkokki Anssi Lohvansuu valmistaa lohikeitonkin luonnon helmassa

Ruoka

Heinäkuun piirakan resepti on 1400-luvulta. Kesäisestä nimestä huolimatta sitä voi syödä myös huhtikuussa. Piirakan täyte koostuu kermasta, munista ja parmesaanista.

Kananmuna on elämän symboli – kokeile sitä leivonnassa ja pääruuissa

Ruoka

Huomaavainen kuluttaja poimii tomaatit pussiin hipelöimättä kaikkia muitakin.

Ole huomaavainen kaupassa – älä purista jokaista tomaattia

Etätyö muutti kodin toimistoksi, kouluksi ja ravintolaksi – ruoka kypsyy uunissa palaverin aikana, katso reseptit

Kommentti: Ole tarkkana, ettei aamiainen kutistu perunalastuiksi

Ruoka

Tämä ei riitä aamupalaksi.

Kommentti: Ole tarkkana, ettei aamiainen kutistu perunalastuiksi

Ole huomaavainen kaupassa – älä purista jokaista tomaattia

Etätyö muutti kodin toimistoksi, kouluksi ja ravintolaksi – ruoka kypsyy uunissa palaverin aikana, katso reseptit

Ruoka

Nopea tortillatarjoilu syntyy itse tehtyä ja valmista yhdistellen.

Etätyö muutti kodin toimistoksi, kouluksi ja ravintolaksi – ruoka kypsyy uunissa palaverin aikana, katso reseptit

Kommentti: Ole tarkkana, ettei aamiainen kutistu perunalastuiksi

Ole huomaavainen kaupassa – älä purista jokaista tomaattia

Ruoka

Tuoreet herneenversot maistuvat leivän päällä tai vaikka sen välissä.

Herkkua leivän päälle kahdessa viikossa – herneenversojen kasvattaminen on helppoa ja halpaa

Ruoka

Moni on viime päivinä hamstrannut pastaa. Esimerkiksi riisinjyviä muistuttavasta pastasta syntyy kätevästi pastavuoka.

Helpoin pastakastike syntyy juustosta ja pippurista

Ruoka

Vohvelien perustaikinasta saa

Retroherkku on täällä taas – rakenna viikonlopuksi makoisa vohvelibrunssi

Ruoka

Perunalastut pääsivät isojen massojen herkuksi 1920-luvulla, kun mekaaninen perunankuorija keksittiin.

Perunalastut syntyivät, kun ravintoloitsija sai tarpeekseen valittavasta asiakkaasta – nyt sipseillä on oma nimikkopäiväkin

Ruoka

Mangosta käytetään vain sen hedelmäliha, ei kuorta eikä siementä.

Nyt on mangon sesonki – tämä Intian kansallishedelmä taipuu myös suolaisiin ruokiin

Jyväskylässä asuva Sheela Narasimharao opetteli suomea tekemällä kokkausvideoita – nappaa tästä talteen herkulliset intialaisen ruoan reseptit

Ruoka

Sheela Narasimharao

Jyväskylässä asuva Sheela Narasimharao opetteli suomea tekemällä kokkausvideoita – nappaa tästä talteen herkulliset intialaisen ruoan reseptit

Nyt on mangon sesonki – tämä Intian kansallishedelmä taipuu myös suolaisiin ruokiin

Ruoka

Kalevi Kangas teki työkseen uistimia, joilla myös hauki nappaa.

Hauesta saa maukasta ruokaa, eikä sen perkaaminen ole vaikeaa, kun ei kiirehdi – "Minäkin teen hitaasti ja varman päälle", sanoo 70 vuotta kalastanut Kalevi Kangas

Ruoka

Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Anri Lindström uskoo, että alkuviinit jäävät pysyväksi osaksi juomakulttuuria, eivät pelkäksi hetkelliseksi ilmiöksi.

Suosioon nousseet alkuviinit ovat vastareaktio voimakkaan teollisesti valmistetuille viineille – "Alkuviinejä yhdistää tietynlainen sielukkuus", sanoo kouluttaja Anri Lindström

Ruoka

Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Anri Lindström uskoo, että alkuviinit jäävät pysyväksi osaksi juomakulttuuria, eivät pelkäksi hetkelliseksi ilmiöksi.

Suosioon nousseet alkuviinit ovat vastareaktio voimakkaan teollisesti valmistetuille viineille – "Alkuviinejä yhdistää tietynlainen sielukkuus", sanoo kouluttaja Anri Lindström

Ruoka

Tuhti suklaadippi ja makeat hedelmät ovat toimiva yhdistelmä.

Tapakset ovat nyt makeita – ystävänpäivänä herkkutarjottimelle kasataan muun muassa sitruunaleivoksia, moussekeksejä ja hedelmiä

Ruoka

Jasmin Tilsalan mukaan muffinsipelti ja -vuoat helpottavat kuppikakkujen tekoa. Kuppikakut kohoavat pellillä kauniin muhkeiksi, paperiset vuoat auttavat leivonnaisten käsittelyssä.

Muuramelainen Jasmin, 16, opiskelee kokiksi ja harrastaa ruoanlaittoa myös vapaa-ajallaan: "Pahin kommellus oli se, kun laitoin kakkuun kaksi desiä suolaa"

Ruoka

Kun ihminen on stressaantunut, hän syö liikaa tai tavallista epäterveellisempää ruokaa.

Amerikkalaisille tulossa taas ruokaöverit – vaalistressi lisää syömistä ja etenkin tunnesyömistä

Ruoka

Moni kotikokki kavahtaa haukea. Jos ruodoista pääsisikin eroon, maku ei päätä huimaa.

Hankala hauki taittuu myös herkuksi: älä edes yritä riipiä ruotoja pois

Ruoka

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu osaamiskilpailu, jonka avulla tutustutaan ruuan vastuullisuuteen.

Ruokavisa haastaa yläkoululaiset pohtimaan kestävää kouluruokailua

Ruoka

Pienen sokerimäärän lisääminen marjojen joukkoon parantaa C-vitamiinin säilymistä, muistuttaa ravitsemusterapeutti Kirsi Englund.

Tuhoutuvatko ravintoaineet pakastaessa? Auttaako vedenjuonti laihduttamisessa? Ravitsemusterapeutti vastaa kymmeneen yleiseen ruokaväitteeseen

Ruoka

Pandojen ruokana paremmin tunnettu bambu vaniljapullan valmistusaineena kummastuttaa.

Lukija ihmettelee pullan tuoteselosteessa mainittua bambukuitua: "Miksi tässä on pandojen ruokaa?"

Ruoka

Ei joko tai

Jyväskyläläinen Mika puhuu vastuullisen sekasyömisen puolesta: Ruoka menee helposti tunteisiin, mutta herne kannattaisi syödä, ei vetää sitä nenään

Milloin viimeksi teit kyljyksiä?

Nauti lihasta mutta lisää vihreää lautaselle – katso sekasyöjän herkkureseptit

Ruoka

Milloin viimeksi teit kyljyksiä?

Nauti lihasta mutta lisää vihreää lautaselle – katso sekasyöjän herkkureseptit

Ruoka

Pilkkiväellä on maan eteläosissa hankalat paikat, sillä monelta madepaikalta puuttuvat jäät kokonaan.

Outo tilanne kalastajilla: Madekausi aluillaan, ei pilkkijäitä – "Kyllä se vaarassa on"

Ruoka

Kommentti: Onko lautasellasi nakkipyramidi? Oletko sinä sattumien siivilöijä?

Ruoka

Kermainen lohikeitto, hyvä syy pitää kalapäivä.

Kolme kertaa kalakeitto – kermainen, kirkas ja punainen, katso reseptit

Ruoka

TryffDelissä on soppapäivä neljä kertaa viikossa.

Lounaskeiton on oltava niin tuhtia, että iltapäivällä ei tarvita karkkipussia – "Kauhan pitää seisoa kattilassa", soppamies Esa Blick sanoo

Kermainen lohikeitto, hyvä syy pitää kalapäivä.

Kolme kertaa kalakeitto – kermainen, kirkas ja punainen, katso reseptit

Kommentti: Onko lautasellasi nakkipyramidi? Oletko sinä sattumien siivilöijä?

Ruoka

Mikko Peltola syö silakkaa viikottain. Suosikkiresepti on paistetut silakat, mausteena suola.

Mikko "Peltsi" Peltola syö poliittisesti ajankohtaista eläintä kahdesti viikossa, ja samalla Itämeri pelastuu – katso tästä maukkaat silakkareseptit

Ruoka

Karpalolla maustettu piimäjuustokakku maistuu myös ihmiselle, joka ei ole tavallisesti makean ystävä.

Kotileipuri, älä unohda piimää – kun hyydytetyn kakun tekee piimästä, herkku on tuorejuustoversiota kevyempi

Ruoka

Ruokatrendit muuttuvat jatkuvasti – tulevaisuuden ateria voi olla yksilölle räätälöity pullo ravintojuomaa – "Onko ruokamme peräisin luonnosta vai laboratoriosta?"

Ruoka

Ei ihme, että uunifetapasta nousi hitiksi. Helppo, nopea ja maukas ruoka syntyy lähes itsestään.

Hittipastan tekijä Jenni Häyrinen kaipaa kauppaan nykyistä parempaa einesruokaa – "Markkinoilla olisi tilaus hyvälle einesruoalle, jota voi syödä ilman häpeää"

Ruoka

Henna Pirinen (takana) ja Jasmine Ollgren painottavat hyvien työvälineiden ja laadukkaiden raaka-aineiden merkitystä raakakakkujen teossa.

Raakakakku on ravinteikas vaihtoehto joulun kermakakulle – jyväskyläläiset Jasmine, 25, ja Henna, 24, valmistavat niitä työkseen ja jakavat nyt parhaat vinkkinsä

Ruoka

Porkkanoista valmistettava porkkanalohi eli porkkala ei ole hätäisen herkku. Sen tekeytymiseen pitää varata pari vuorokautta.

Oletko jo kokeillut porkkalaa? Se näyttää kylmäsavulohelta muttei olekaan

Kalapöytä kuuluu monien jouluperinteisiin.

Paljonko kalaa tarvitaan joulupöytään? Pienien kalojen kohdalla voi miettiä painon sijaan kappalemäärää

Ruoka

Kalapöytä kuuluu monien jouluperinteisiin.

Paljonko kalaa tarvitaan joulupöytään? Pienien kalojen kohdalla voi miettiä painon sijaan kappalemäärää

Ruoka

Paprikoita on monen värisiä, -muotoisia ja -makuisia.

Tässä on vuoden 2020 vihannes: nyt katetaan liikennevalojen värisiä paprikoita ruokapöytään

Ruoka

Ananas ei ehkä kuulu pitsaan, mutta nyt se saa esittää kynttilöitä.

Jos perinteiset jouluruoat eivät innosta, aina voit paistaa aatoksi pitsan

Ruoka

Hämärä, kynttilät ja hyasintin tuoksu houkuttelevat joulun vähän kerrallaan esiin. Minttu Rauhan ajatuksissa lähestuvä keskitalven juhla on vähintään kerran puolessa tunnissa.

"Ei mene puolta tuntia, etten ajattelisi joulua", Minttu Rauha sanoo – juhla syntyy ilman itkua ja tulee yli satavuotiaaseen puutaloon vähitellen

Ruoka

Kaikki keinot ovat hyviä, paitsi ikävät.
Näillä sanoilla kreivitär Eva Mannerheim-Sparre aloittaa keittokirjansa.

Kreivitär Eva Mannerheim-Sparren reseptit toimivat yhä esimerkiksi itsenäisyyspäivänä – "Hyvät päivälliset eivät koskaan käy vanhanaikaisiksi", katso reseptit

Ruoka

Onko se possua? Ei ole. Onko se kanaa? Ei ole. Se on kalkkunaa.

Kalkkuna ei ole vielä Suomessa yhtä suosittua kuin Keski-Euroopassa, mutta sen käyttö lisääntyy – kalkkunaruoat sopivat esimerkiksi joulun välipäiviin, katso reseptit

Ruoka

Puolukkakonjakkikastike ja puolukoin maustetut ruusukaalit tekevät seuraa lihapullille.

Katso reseptit: Puolukasta toivotaan elintasosairauden kaatajaa – ota punainen marja osaksi ruokavaliotasi ja kokeile vaikkapa puolukkajäädykettä

Ruoka

Oranssi persimon muistuttaa ulkonäöltään tomaattia mutta maultaan luumua. Sen paras satokausi on meneillään juuri nyt.

Suomalaisten rakkaus oranssiin palleroon jatkuu – Espanjan ennätyssato näkynee hinnassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.