Ruoka

Uusimmat

Ruoka

Mikko "Peltsi" Peltola syö poliittisesti ajankohtaista eläintä kahdesti viikossa, ja samalla Itämeri pelastuu – katso tästä maukkaat silakkareseptit

Kotileipuri, älä unohda piimää – kun hyydytetyn kakun tekee piimästä, herkku on tuorejuustoversiota kevyempi

Ruokatrendit muuttuvat jatkuvasti – tulevaisuuden ateria voi olla yksilölle räätälöity pullo ravintojuomaa – "Onko ruokamme peräisin luonnosta vai laboratoriosta?"

Hittipastan tekijä Jenni Häyrinen kaipaa kauppaan nykyistä parempaa einesruokaa – "Markkinoilla olisi tilaus hyvälle einesruoalle, jota voi syödä ilman häpeää"

Tässä on vuoden 2020 vihannes: nyt katetaan liikennevalojen värisiä paprikoita ruokapöytään

Paljonko kalaa tarvitaan joulupöytään? Pienien kalojen kohdalla voi miettiä painon sijaan kappalemäärää

Oletko jo kokeillut porkkalaa? Se näyttää kylmäsavulohelta muttei olekaan

Raakakakku on ravinteikas vaihtoehto joulun kermakakulle – jyväskyläläiset Jasmine, 25, ja Henna, 24, valmistavat niitä työkseen ja jakavat nyt parhaat vinkkinsä

"Ei mene puolta tuntia, etten ajattelisi joulua", Minttu Rauha sanoo – juhla syntyy ilman itkua ja tulee yli satavuotiaaseen puutaloon vähitellen

Jos perinteiset jouluruoat eivät innosta, aina voit paistaa aatoksi pitsan

Kreivitär Eva Mannerheim-Sparren reseptit toimivat yhä esimerkiksi itsenäisyyspäivänä – "Hyvät päivälliset eivät koskaan käy vanhanaikaisiksi", katso reseptit

Kalkkuna ei ole vielä Suomessa yhtä suosittua kuin Keski-Euroopassa, mutta sen käyttö lisääntyy – kalkkunaruoat sopivat esimerkiksi joulun välipäiviin, katso reseptit

Katso reseptit: Puolukasta toivotaan elintasosairauden kaatajaa – ota punainen marja osaksi ruokavaliotasi ja kokeile vaikkapa puolukkajäädykettä

Suomalaisten rakkaus oranssiin palleroon jatkuu – Espanjan ennätyssato näkynee hinnassa

Kommentti: Seura on paras mauste, ripottele sitä ympärillesi

Moni yksin asuva syö yksipuolisesti tai jättää jopa ruoan väliin – "Huomasin pian, että jos ei nauti kunnollista ateriaa, tulee naposteltua koko illan ajan", Marjo Eklund sanoo

Kuivakakku on mainettaan mehevämpi – myös siihen sopii täyte, katso reseptit isänpäiväksi

Anita Käyhty innostui sokerikoristeista Englannissa ja on tehnyt niitä 25 vuotta – "Kirjoitin siskollekin, että nyt olen löytänyt bisnesidean"

Saako lapselle syöttää kylmiä nakkeja? Rentoa ruokasuhdetta painottavan someyhteisön perustanut Hanna Gullichsen: "Välillä voi reilusti sanoa, että tänään syötiin vähän huonommin"

Pähkinöistä saa mukavaa puruvastusta ja runsaasti energiaa – Testaa tietovisassa, tunnetko pähkinät

Pähkinät uppoavat piirakkaan, salaattiin ja satay-kastikkeeseen – katso reseptit

Älä hylkää vanhaa suosikkia! Perunasta syntyy yhtä lailla pääruoka kuin lisukkeet – katso pierogien, dauphinoise-pottujen ja perunapannukakkujen reseptit

Tuttu tilanne: tomaatti kuumenee muuta ruokaa enemmän – miksi niin käy?

Olutkin on alun perin säilönnän tulos – paras vilja säilyi juotavassa muodossa

Kolumni: Vegaanihaaste takana – mutta söinkö oikeasti enemmän teollista ruokaa kuin ennen?

Tiedätkö kahvisi alkuperän, tunnetko merkinnät? Kahvipaketti paljastaa paljon viljelyoloista ja voittojen jaosta

Olli Kaske väittää, että kahvi, pulla ja konjakki pelastivat hänen henkensä – Nyt hän on vannoutunut kahviharrastaja

Lihan vähentäminen on nyt helpompaa kuin koskaan – uutuustuotteilla kotikokki tekee maukasta kasvisruokaa lihanhimoisellekin, katso reseptit

Kurpitsa mehevöittää suklaakakun – syyssesongin koristeellisin kasvi yllättää monikäyttöisyydellään, katso reseptit

Kasvispainotteinen ruokavalio ehkäisee kakkostyypin diabetesta

Siirry osaston arkistoon

Luetuimmat

Ruoka

Raakakakku on ravinteikas vaihtoehto joulun kermakakulle – jyväskyläläiset Jasmine, 25, ja Henna, 24, valmistavat niitä työkseen ja jakavat nyt parhaat vinkkinsä

Henna Pirinen (takana) ja Jasmine Ollgren painottavat hyvien työvälineiden ja laadukkaiden raaka-aineiden merkitystä raakakakkujen teossa.

Ruoka

"Ei mene puolta tuntia, etten ajattelisi joulua", Minttu Rauha sanoo – juhla syntyy ilman itkua ja tulee yli satavuotiaaseen puutaloon vähitellen

Hämärä, kynttilät ja hyasintin tuoksu houkuttelevat joulun vähän kerrallaan esiin. Minttu Rauhan ajatuksissa lähestuvä keskitalven juhla on vähintään kerran puolessa tunnissa.

Ruoka

Ananas ei ehkä kuulu pitsaan, mutta nyt se saa esittää kynttilöitä.

Jos perinteiset jouluruoat eivät innosta, aina voit paistaa aatoksi pitsan

Ruoka

Kaikki keinot ovat hyviä, paitsi ikävät.
Näillä sanoilla kreivitär Eva Mannerheim-Sparre aloittaa keittokirjansa.

Kreivitär Eva Mannerheim-Sparren reseptit toimivat yhä esimerkiksi itsenäisyyspäivänä – "Hyvät päivälliset eivät koskaan käy vanhanaikaisiksi", katso reseptit

Ruoka

Onko se possua? Ei ole. Onko se kanaa? Ei ole. Se on kalkkunaa.

Kalkkuna ei ole vielä Suomessa yhtä suosittua kuin Keski-Euroopassa, mutta sen käyttö lisääntyy – kalkkunaruoat sopivat esimerkiksi joulun välipäiviin, katso reseptit

Ruoka

Puolukkakonjakkikastike ja puolukoin maustetut ruusukaalit tekevät seuraa lihapullille.

Katso reseptit: Puolukasta toivotaan elintasosairauden kaatajaa – ota punainen marja osaksi ruokavaliotasi ja kokeile vaikkapa puolukkajäädykettä

Ruoka

Oranssi persimon muistuttaa ulkonäöltään tomaattia mutta maultaan luumua. Sen paras satokausi on meneillään juuri nyt.

Suomalaisten rakkaus oranssiin palleroon jatkuu – Espanjan ennätyssato näkynee hinnassa

Ruoka

Kommentti: Seura on paras mauste, ripottele sitä ympärillesi

Moni yksin asuva syö yksipuolisesti tai jättää jopa ruoan väliin – "Huomasin pian, että jos ei nauti kunnollista ateriaa, tulee naposteltua koko illan ajan", Marjo Eklund sanoo

Ruoka

Marjo Eklund kattaa pöydän yhdelle. Hän kokee, että se kohottaa ruokailun arvoa. Kännykkä ja tietokone eivät myöskään kuulu ruokailuhetkeen. Linssikeitto syntyi pojan reseptillä.

Moni yksin asuva syö yksipuolisesti tai jättää jopa ruoan väliin – "Huomasin pian, että jos ei nauti kunnollista ateriaa, tulee naposteltua koko illan ajan", Marjo Eklund sanoo

Kommentti: Seura on paras mauste, ripottele sitä ympärillesi

Ruoka

Kuivakakkupohjaa voi tuunata laittamalla väliin jonkinlaista täytettä tai kuorruttamalla leivonnaisen.

Kuivakakku on mainettaan mehevämpi – myös siihen sopii täyte, katso reseptit isänpäiväksi

Ruoka

Nukkuvan vauvan kasvot Käyhty viimeistelee siveltimellä. Hän punaa posket ja piirtää vauvalle myös silmäripset.

Anita Käyhty innostui sokerikoristeista Englannissa ja on tehnyt niitä 25 vuotta – "Kirjoitin siskollekin, että nyt olen löytänyt bisnesidean"

Ruoka

Ruoka maistuu usein paremmin, kun lapset pääsevät itse mukaan kokkailemaan. Sen tietävät Valtteri, 4, ja Oula, 3.

Saako lapselle syöttää kylmiä nakkeja? Rentoa ruokasuhdetta painottavan someyhteisön perustanut Hanna Gullichsen: "Välillä voi reilusti sanoa, että tänään syötiin vähän huonommin"

Ruoka

Pähkinöillä voi korvata esimerkiksi osan eläinperäisestä proteiinista. Tai sitten vain napostella maun vuoksi.

Pähkinöistä saa mukavaa puruvastusta ja runsaasti energiaa – Testaa tietovisassa, tunnetko pähkinät

Pähkinät uppoavat piirakkaan, salaattiin ja satay-kastikkeeseen – katso reseptit

Ruoka

Hyviä valkuaisaineita, vitamiineja ja kivennäisaineita varsin maistuvassa muodossa eli pähkinäpiirakassa.

Pähkinät uppoavat piirakkaan, salaattiin ja satay-kastikkeeseen – katso reseptit

Pähkinöistä saa mukavaa puruvastusta ja runsaasti energiaa – Testaa tietovisassa, tunnetko pähkinät

Ruoka

Perunapannukakkuihin voi hyvin käyttää eiliseltä yli jääneen perunamuusin tai jauhoiset perunat.

Älä hylkää vanhaa suosikkia! Perunasta syntyy yhtä lailla pääruoka kuin lisukkeet – katso pierogien, dauphinoise-pottujen ja perunapannukakkujen reseptit

Ruoka

Niin hyvää, mutta miksi siitä tulee niin kuumaa?

Tuttu tilanne: tomaatti kuumenee muuta ruokaa enemmän – miksi niin käy?

Ruoka

Ennen tarpeellista, nykyisin kivaa puuhaa. Lisäksi tässä on jo muutama joululahjakin valmiina.

Olutkin on alun perin säilönnän tulos – paras vilja säilyi juotavassa muodossa

Ruoka

Kahvipaketissa on paljon merkintöjä, jotka kertovat kahvin tuotantotavasta. Tämä reilun kaupan kahvi on luomua ja sen hiilijalanjälki on kompensoitu. Sen lisäksi se on tummaa, voimakasta ja mausteista, mutta nykyajan valistunut kuluttaja on kiinnostunut muustakin kuin mausta.

Tiedätkö kahvisi alkuperän, tunnetko merkinnät? Kahvipaketti paljastaa paljon viljelyoloista ja voittojen jaosta

Olli Kasken mukaan flunssan puhkeamisen voi tietää siitä, ettei kahvi enää maistu.

Olli Kaske väittää, että kahvi, pulla ja konjakki pelastivat hänen henkensä – Nyt hän on vannoutunut kahviharrastaja

Ruoka

Olli Kasken mukaan flunssan puhkeamisen voi tietää siitä, ettei kahvi enää maistu.

Olli Kaske väittää, että kahvi, pulla ja konjakki pelastivat hänen henkensä – Nyt hän on vannoutunut kahviharrastaja

Kahvipaketissa on paljon merkintöjä, jotka kertovat kahvin tuotantotavasta. Tämä reilun kaupan kahvi on luomua ja sen hiilijalanjälki on kompensoitu. Sen lisäksi se on tummaa, voimakasta ja mausteista, mutta nykyajan valistunut kuluttaja on kiinnostunut muustakin kuin mausta.

Tiedätkö kahvisi alkuperän, tunnetko merkinnät? Kahvipaketti paljastaa paljon viljelyoloista ja voittojen jaosta

Ruoka

Purilaiset voi tarjoilla esimerkiksi juuresspipsien kera.

Lihan vähentäminen on nyt helpompaa kuin koskaan – uutuustuotteilla kotikokki tekee maukasta kasvisruokaa lihanhimoisellekin, katso reseptit

Ruoka

Kurpitsaa kannattaa maistaa myös raakana.

Kurpitsa mehevöittää suklaakakun – syyssesongin koristeellisin kasvi yllättää monikäyttöisyydellään, katso reseptit

Ruoka

Kasvisten lisääminen ruokavalioon voi vähentää kakkostyypin diabeteksen riskiä.

Kasvispainotteinen ruokavalio ehkäisee kakkostyypin diabetesta

Ruoka

Kolumni: Hei hei, juusto ja voi!

Ruoka

Kello viiden tee ei sovi kiireisille. Silloin rauhoitutaan ja nautitaan.

Kahvia juodaan, mutta teetä nautitaan – näin valmistat teen oikeaoppisesti, katso myös reseptit herkkukattaukseen

Ruoka

Kaikkein terveellisiä ovat raa'at, tuoreet pähkinät.

Säännöllinen pähkinöiden syöminen kannattaa – Kuolemanriski pienenee merkittävästi

Ruoka

Unohda hetkeksi juusto ja makkara – Leivän päällä maistuvat nyt kasviksista tehdyt tahnat ja levitteet

Ruoka

Siirtyminen luomuun on ollut Malmgårdille oikea ratkaisu, pohtii 13. omistaja, kreivi Henrik Creutz emmerpellossa.

Leipurit haluavat nyt maatiaisia – Vanhojen viljalajien makuvalikoima kasvaa, tunnistatko nämä viljat?

Ruoka

Vahvuudeltaan kahdeksanprosenttinen Malmgård Belge voitti oman sarjansa World Beer Awards -kilpailussa.

Suomalaisolut valittiin maailman parhaaksi belgialaistyyliseksi olueksi

Ruoka

Tuorepuristetuilla mehuilla voit kokeilla korvata vaikka päiväkahvin.

Satokausi on nyt runsaimmillaan – näin mehustat hedelmät, marjat ja kasvikset värikkäiksi juomiksi

Ruoka

Mustikkasato on tänä vuonna niukka. Moniin leivonnaisiin saa kuitenkin ihanan mustikan maun, vaikka marjoja ei käyttäisikään kovin suurta määrää.

Mustikkasato jää kehnoksi, mutta kekseliästä leipuria se ei haittaa – katso reseptit niukan sadon mustikkaleivonnaisiin

Mustikkasato on jäämässä monilla alueilla jopa heikoksi. LEHTIKUVA/Roni Rekomaa

Mustikkasato jää tänä kesänä keskinkertaiseksi – puolukkaa tullee hyvin

Mustikkaa on tänä vuonna metsässä vähän, puolukkaa todennäköisesti vähintään kohtalaisesti.

Mustikan, puolukan ja lakan satohavaintoja voi ilmoittaa ja seurata netissä

Kotimaa

Kokki Neea Saarinen päätyi Trattoria Aukioon töihin polkuopintojen kautta.

Työvoimapula uhkasi, joten Keskimaa päätti tarjota ammattikoulun opiskelijoille harjoittelun kautta vakityön

Ruoka

Mustikkasato on tänä vuonna niukka. Moniin leivonnaisiin saa kuitenkin ihanan mustikan maun, vaikka marjoja ei käyttäisikään kovin suurta määrää.

Mustikkasato jää kehnoksi, mutta kekseliästä leipuria se ei haittaa – katso reseptit niukan sadon mustikkaleivonnaisiin

Mustikkasato on jäämässä monilla alueilla jopa heikoksi. LEHTIKUVA/Roni Rekomaa

Mustikkasato jää tänä kesänä keskinkertaiseksi – puolukkaa tullee hyvin

Mustikkaa on tänä vuonna metsässä vähän, puolukkaa todennäköisesti vähintään kohtalaisesti.

Mustikan, puolukan ja lakan satohavaintoja voi ilmoittaa ja seurata netissä

Ruoka

Mustikkaa on tänä vuonna metsässä vähän, puolukkaa todennäköisesti vähintään kohtalaisesti.

Mustikan, puolukan ja lakan satohavaintoja voi ilmoittaa ja seurata netissä

Mustikkasato on tänä vuonna niukka. Moniin leivonnaisiin saa kuitenkin ihanan mustikan maun, vaikka marjoja ei käyttäisikään kovin suurta määrää.

Mustikkasato jää kehnoksi, mutta kekseliästä leipuria se ei haittaa – katso reseptit niukan sadon mustikkaleivonnaisiin

Mustikkasato on jäämässä monilla alueilla jopa heikoksi. LEHTIKUVA/Roni Rekomaa

Mustikkasato jää tänä kesänä keskinkertaiseksi – puolukkaa tullee hyvin

Ruoka

Tapakset vievät matkalle minnepäin maailmaa tahansa.

Suomalaisia herkkuja ei kannata unohtaa tapaspöydästä – Ahvenet ja kantarellit sopivat suupaloihin erinomaisesti

Ruoka

Juustomestari Markku Liias on kotoisin vain muutaman kilometrin päästä nykyisestä juustolastaan. Kotitilalta tulee maito, jonka hän muuttaa juustoksi.

Leivonmäellä veljesten yhteistyönä valmistuvat juustot ovat suomalaisten gourmet-piirien suosiossa: "Kaikki viedään käsistä"

Ruoka

Koverrettu hedelmä toimii tarjoiluastiana ja on näyttävä osa kattausta.

Näin valmistat kesäiset jäätelöherkut kotona – Katso hurmaavat reseptit

Ruoka

Mustikka on monen mielestä kesän paras marja. Ensimmäiset ovat ehtineet jo toripöydille saakka.

Mustikan satokausi alkoi, mutta tarkista metsän tarjonta ennen kuin päätät piirakkataikinan koon

Ruoka

Siniset astiat sopivat veden äärelle. Salaatissa maistuvat uudet perunat ja tulinen chorizo.

Kesäinen piknik veden äärellä – kolmen ruokalajin lounas valmistuu helposti retkeä edeltävänä iltana

Ruoka

Suomalaiset joivat viime vuonna maitoa noin 107 litraa keskimäärin henkeä kohti.

”Kurrista” kansan suosikiksi

Ruoka

Tästä kattauksesta riittää naposteltavaa isommallekin porukalle.

Vietnamilaisesta keittiöstä ruokia myös suomalaiseen kesään – kokeile näitä reseptejä!

Ruoka

Tästä kattauksesta riittää naposteltavaa isommallekin porukalle.

Vietnamilaiset kesärullat ja pho-keitto maistuvat myös Suomen suvessa – katso herkulliset reseptit tästä

Ruoka

Pitkään jatkuneet suotuisat säät ovat saaneet mansikan satokauden kunnolla käyntiin lähes koko maassa.

Unohda karkit, nyt on mansikka-aika

Ruoka

Tee juhannusgrilliin tilaa vaihtoehdoille – testasimme 8 erilaista kasvisnakkia

Ruoanlaitto muurikalla sopii täydellisesti juhannuksen yhdessäoloon.

Tiesitkö, että muurikkapannu on alun perin tehty terässäilön luukusta? – Katso tästä muurikkareseptit juhannuksen varalle

Savustettu ruoka maistuu herkulliselta myös kylmänä. Käytä savulohen raaka-aineena vain tuoretta lohta. Lohen kaveriksi sopivat katkarapu-mätisoossi, savustetut uudet perunat ja valkosipulit.

Kiireetön kokki mehevöittää kalan, kasvikset ja juuston savustamalla – katso reseptit

Ruoka

Ruoanlaitto muurikalla sopii täydellisesti juhannuksen yhdessäoloon.

Tiesitkö, että muurikkapannu on alun perin tehty terässäilön luukusta? – Katso tästä muurikkareseptit juhannuksen varalle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.