Armeijamato muuttaa maailman kriisikarttaa

Vaarallinen yökkösiin kuuluva tuhohyönteinen armeijamato (Spodoptera frugiperda) uhkaa erityisesti maissi-, riisi-, hirssi-, sokeriruoko-, kaali-, peruna- ja soijapapusatoja Afrikassa.

Madon toukat ovat kulkeutuneet Afrikkaan Amerikasta ilmeisesti rahtien mukana. Ne aiheuttavat jo tuhoja Sambiassa, Zimbabwessa, Ghanassa ja Etelä-Afrikassa ja uhkaavat Malawia, Mosambikia ja Namibiaa. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO pohtii tilannetta hätäkokouksessaan Zimbabwessa.

Nopeita toimia tarvitaan, sillä yökköset ovat hyviä lentäjiä. Laji voi saapua Välimerelle parissa vuodessa, levitä myös Aasiaan ja uhata viljelyksiä maailmanlaajuisesti, sillä toukkien ruokavaliossa on noin sata ruokakasvia ja myös muita hyötykasveja. Afrikassa toukkien invaasio voi lisätä ruokapulaa alueilla, jotka jo ennestään kamppailevat ruuantuotantossaan. Toukat uhkaavakin osaltaan kiihdyttää koko maailman ympäristöpakolaisuutta.