Eggnog

  • noin 10:lle
  • 6 kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • 3 dl konjakkia
  • vajaa desi tummaa rommia
  • 1 rkl vaniljasokeria tai vaniljaesanssia
  • 6 dl maitoa
  • 4 dl kuohukermaa
  • raastettua muskottia

Eggnog on varsinaisesti amerikkalaisten joulujuoma. Eggnog kehittyi aikana, jolloin kylmässä ratsastavat miehet tarvitsivat lämmintä ja ravitsevaa juodakseen.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Vatkaa keltuaiset ja puolet sokerista vaaleaksi, ilmavaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon konjakki ja rommi ja vaniljasokeri huolellisesti sekoittaen. Laita astia peitettynä kylmään muutamaksi tunniksi.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää keltuaisvaahtoon kermavaahto ja maito hellästi hämmentäen.

Juuri ennen tarjoilua vatkaa valkuaiset vaahdoksi yhdessä lopun sokerin kanssa. Kääntele valkuaisvaahto muiden ainesten joukkoon. Raasta pinnalle muskottipähkinää.

Eggnogin voi tarjota myös kuumana, mutta perinteinen tapa on tarjota se kylmänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ruoka

Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo

Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia

Myös mansikkapellolla voi olla Koronaa – "Ei tarvitse nimeä pelätä"

Louhisaaren juoma sopii helteen helpottajaksi

Jyväskyläläisen Janne Kaartisen, 52, voi tilata juhliin ja palavereihin laittamaan ruokaa – "Olen tietyllä tapaa ohjelmanumero"

Laita kalaa myös kesäpöytään – katso tästä herkullisen kesämenun reseptit

Alkukesän herkun saaminen myyntiin vaatii viljelijältä paljon aikaa ja vaivaa – "Moni ei tiedä, miten kova työ uusien perunoiden kasvattamisessa on", Markku Santamäki, 59, sanoo

"Lippujuhlan aterialle sopisi Mannerheim-teema" – Keittiömestari Jaakko Sauvola, 40, ehdottaa juhlapöydän herkuiksi tartaria, kuhaa ja punssikakkua

Trendiherkut tarjoavat helpotusta kaukokaipuuseen – katso reseptit poke bowliin, focacciaan, dalgona-kahviin ja shakshukaan

Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund on harmissaan ketjuravintoloiden ylivallasta Suomessa: "Helmet alkavat olla harvassa"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.