Ginigraavattua lohta ja lohipastramia – katso joulun hittireseptit tästä

Maukasta, vaivatonta ja nopeaa. Kiireisen kotikokin kalaherkut valmistuvat joulupöytään vielä vaikka aatonaattona, osa jopa aattoaamuna.

Suomalaisen ginin voittokulku maailmalla näkyy tänä jouluna myös ruokapöydässä, sillä joulun hittiresepti on ginigraavattu lohi. Happamuutta taittaa reseptissä käytetty fariinisokeri.

Toinen kauden herkku on lohipastrami, johon käytetään lohifileestä vain niin sanottu sydänfilee eli paksuin kohta. Ne osat, joita ei käytetä pastramiin, voi leikata suupaloiksi ja paistaa nopeasti pannulla ja dippailla soijakastikkeeseen mainiona ruuantekoruokana.

Mauiltaan raskasta joulupöytää piristää raikas rapuceviche, jossa ei kannata pihdata limeä eikä korianteria.

Ginigraavattu lohi 29

(4–6 hengelle)

500 g lohifileetä

n. 0,5 dl laadukasta giniä

1,5 rkl merisuolaa

3 tl fariinisokeria

5 katajanmarjaa

1 tl roseepippuria

(puolukoita tarjoiluun)

1. Nypi ruodot fileestä. Nosta fileepala voi- tai leivinpaperin päälle ja nosta paketti foliopalan päälle.

2. Nosta folion ja paperin reunat pystyyn. Kaada lohen päälle reilusti giniä.

3. Suolaa lohi ja ripottele pintaan fariinisokeria.

4. Murskaa katajanmarjat ja roseepippurit morttelissa tai veitsen lappeella ja ripottele lohen pinnalle.

5. Kääri tiukaksi paketiksi ja anna maustua jääkaapissa painon alla vähintään vuorokausi.

6. Jos teet reseptin isommasta fileestä, leikkaa se kahtia ja laita palat painumaan päällekkäin lihapuolet vastakkain.

 

Lohipastrami

(4–6 hengelle)

700 g lohifileetä

1 rkl roseepippuria tai viherpippuria

mustapippuria

1 rkl suolaa

1 rkl kuivattua tilliä tai rosmariinia

1. Leikkaa nahattoman lohifileen paksusta keskikohdasta kaksi pitkittäissuuntaista noin kolmen sentin levyistä ”pötköä”.

2. Murskaa pippurit ja kuivatut yrtit morttelissa.

3. Sekoita suola ja pippurisekoitus lautasella. Pyörittele lohipötköt kauttaaltaan mausteseoksessa. Tee lisää mausteseosta, jos se ei riitä.

4. Paista lohipötköjä kuivalla ja kuumalla pannulla hyvin pikaisesti jokaiselta kantiltaan. Ota loheen vain pinta.

5. Anna lohen jäähtyä ja kääri sen jälkeen molemmat lohipalat tiukasti omaan kelmuunsa.

6. Anna tekeytyä jääkaapissa tai pakkasessa yön yli.

7. Leikkaa suupaloiksi ennen tarjoilua. Pakkasessa ollut lohi sulaa tarjoilukuntoon noin puolessa tunnissa.

8. Tarjoile wasabimajoneesin kera.

Wasabimajoneesi

(pieni annos)2 tl wasabia

4 rkl majoneesia

1 rkl sitruunasoijaa

1. Sekoita ainekset hyvin.

2. Maista ja mausta mieleiseksi lisäämällä wasabia tai majoneesia tarpeen mukaan.

 

Rapuceviche

(4–6 hengelle)

90 g (puoli pussia) katkarapuja pakkasesta

iso tomaatti

puolikas salottisipuli

neljännes punainen chili

lime

kourallinen korianteria

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria

1. Sulata ja valuta ravut. Leikkaa ne veitsellä hivenen pienemmäksi. Säästä pari kokonaista annoksen päälle.

2. Pilko puolikas salottisipuli, neljäsosa punaista chiliä ja tomaatti pieneksi ja sekoita rapujen joukkoon.

3. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

4. Leikkaa korianteri pieneksi ja lisää joukkoon.

5. Purista päälle kokonaisen limen mehu.

6. Anna tekeytyä jääkaapissa jokusen tunnin ajan.

7. Maista suola ja pippuri ja lisää tarvittaessa.

8. Viimeistele annos kokonaisilla katkaravuilla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .