Grillaajia kiinnostavat muun muassa savustaminen ja raakamakkarat – grillissä tehdään pitsoja, leipiä ja makeita kahvileipiä

Kasvisruuat ovat nyt kovassa nosteessa grillauksessa, kertoo ristiinalainen keittiömestari Heikki Salonen.

Salonen järjestää grillikoulua ja -tapahtumia Suomessa ja on kehitellyt alan välineistöä ja ruokatarvikkeita.

Moni grillaa nyt lihan sijasta erilaisia kasviksia ja itse tehtyjä kasvispihvejä sekä valmistaa grillisalaatteja.

– Vartaisiin laitetaan kasviksia ja hedelmiä, kuten ananasta, avokadoa, parsakaalia ja bataattia. Kasvikset ja juurekset grillataan melko suurina paloina.

Salosen mukaan grillaajat haluavat vaihtelua ja uusia makuja.

– On tullut uusia raaka-aineita, mausteita, laitteita ja valmistustapoja, joita halutaan kokeilla. 

Vaikka lihattomat grillituotteet kasvattavat suosiotaan, lihakin on yhä tukevasti grillaustrendien aallonharjalla. Salosen mukaan mehukkaan pihvin voi tehdä vaikka häränfileestä.

Trendikästä on myös grillata broileri kokonaisena tai puolikkaana hiiligrillissä ritilällä ja valmistaa kalat, kuten ahvenet ja lohet, hiilloksen päällä halsterissa.

Myös raakamakkarat ovat pop.

– Ohuet, lihaisat ja tuliset makkarat ovat suosittuja, Salonen sanoo.

Savustaminenkin on trendikästä. Savustettavana voi olla vaikkapa porsaan kasleria tai naudan välikyljystä.

– Kun savustuspururasian laittaa grilliin, saadaan savun makua grillituotteisiin, Salonen vinkkaa.

Monet tekevät itse mausteseoksia, kuten itämaisia kastikkeita.

– Enää ei suosita niin paljon valmiita kastikkeita. Myös marinadit ovat aiempaa kirkkaampia ja ohuempia.

Yleisimmin grillataan yhä hiili-, kaasu- ja sähkölaitteilla. Salosen mukaan myös pellettigrillit yleistyvät.

Hän arvioi, että lähivuosina grillien koko pienenee ja niihin tulee uutta tekniikkaa.

Moni haluaa myös rakentaa ulos "lisäkeittiön", jossa väki voi seurustella ja kokkailla yhdessä.

– Leipominen lisääntyy grillauksessa, ja grillillä tehdään pitsoja, leipiä ja makeita kahvileipiä, Salonen kertoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .