Grilli ja makkara kuuluvat yhteen – katso tästä maukkaat kesäreseptit

Makkara on edelleen yksi suomalaisten suosituimmista grillattavista, ja makkara maistuu etenkin grillikauden alussa. Ruokayhtiö HKScanin teettämän grillaustutkimuksen mukaan noin 85 prosenttia suomalaisista grillaa makkaraa. Seuraavaksi suosituimpia ovat tuore porsaanliha, kasvikset, tuore broileri ja tuore naudanliha.

 

Grillimakkaroissa on mistä valita. Tämän kesän ykköshiteiksi veikataan raakamakkaroita.

Grillimakkara taipuu myös vartaisiin, ja sitä voi käyttää ruuanlaittoon muutoinkin. Kokeile vaikka makkaralinssipataa.

 

Makkara-possuvartaat

1. Leikkaa makkarat kolmeen osaan. Leikkaa myös possunfilee paloiksi kahteentoista osaan.

2. Leikkaa sitruunat kahdeksitoista lohkoksi.

3. Valmista grillauskastike öljystä, yrteistä ja mausteista.

4. Kokoa vartaat. Jos vartaat ovat lyhyitä, voit koota useammankin kuin neljä varrasta. Vastaavasti voit pilkkoa ainekset pienempään kokoon, jolloin saat enemmän vartaita.

5. Voitele valmiit vartaat yrttiöljyllä.

6. Grillaa. Ole varovainen, ettei grilli ole liian kuuma, sillä leivät palavat helposti. Aseta vartaat korkeammalle grillaustasolle.

7. Pirskottele valmiiden vartaiden päälle yrttiöljyä.

8. Herkuttele kotitekoisen perunasalaatin ja punajuurisalaatin kanssa.

 

Kotitekoinen

perunasalaatti

1. Keitä perunat al dente -kypsiksi. Jäähdytä ja kuori.

2. Leikkaa punasipuli ohuiksi suikaleiksi ja lisää kulhoon yhdessä sitruunanmehun, sokerin, suolan ja mustapippurin kanssa. Anna marinoitua hetken aikaa.

3. Keitä kananmunat seitsemän minuutin kypsiksi. Jäähdytä, kuori ja leikkaa karkeaksi.

4. Leikkaa perunat suupaloiksi ja laita tarjoiluastiaan.

5. Lisää sekaan marinoidut sipulit liemineen, ohuiksi viipaleiksi leikattu sellerinvarsi, munahakkelus, kevätsipulit leikattuina sekä ranskankerma.

6. Sekoita varoen ja laita kylmään maustumaan.

7. Voit valmistaa salaatin jo edellisenä päivänä.

Kotitekoinen

punajuurisalaatti

1. Keitä punajuuret kuorineen kypsiksi: aikaa tähän menee reilu tunti. Jäähdytä ne kylmässä vedessä ja poista kuoret.

2. Pilko punasipuli pieniksi kuutioiksi. Laita kuutiot astiaan yhdessä öljyn, sitruunanmehun, yrttisilpun ja mausteiden kanssa.

3. Leikkaa jäähtyneet punajuuret kuutioiksi ja lisää kuutiot sipulimarinadiin. Sekoita.

4. Vie salaatti kylmään maustumaan. Voit valmistaa sen jo edellisenä päivänä.

 

Makkara-linssipata

1. Kuumenna öljy padassa ja ruskista siinä makkaraviipaleet. Siirrä ne syrjään.

2. Lisää öljyyn porkkana- ja varsiselleriviipaleet sekä sipulisilppu. Kuullota kasviksia hetken aikaa.

3. Lisää seokseen kylmässä vedessä huuhdotut linssit sekä kanaliemi ja vesi.

4. Lisää mukaan laakerinlehti, suolaa ja pippuria sekä osa rosmariinista.

5. Kypsennä linssipataa noin 35–40 minuuttia miedolla lämmöllä. Jos neste näyttää häviävän, voit lisätä sitä tarpeen mukaan.

6. Tarkista linssien kypsyys.

7. Lisää lopuksi makkaraviipaleet ja tarkista maku. Ripottele pinnalle vielä loput rosmariinit.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .