Imelletty perunalaatikko

  • 1 kg perunoita (esim. Rosamunda, Nicola, Siikli tai Matilda)
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 4–6 dl maitoa
  • 2 rkl margariinia tai voita
  • 0,75 tl suolaa
  • ripaus valko- tai mustapippuria
  • 1–2 rkl siirappia tai hunajaa
  • hiven muskottia, kanelia tai kardemummaa

 

Keitä perunat kuorineen vedessä, jota ei ole maustettu suolalla.

Kuori perunat kuumina ja soseuta esimerkiksi sähkövatkaimella. Perunasoseen lämpötilan tulisi tässä vaiheessa olla 55–60-asteista.

Ripottele lämpimän soseen pinnalle vehnäjauhot ja painele ne soseeseen. Anna seoksen imeltyä 55–60 -asteisessa uunissa kannella peitettynä 5–6 tuntia tai kattilassa esimerkiksi kylmälaukussa seuraavaan päivään.

Tarkista maistamalla, että sose on makeutunut. Kun perunaseos imeltyy, se samalla löystyy.

Sekoita soseeseen maito, sulatettua margariinia tai voita sekä suolaa, pippuria, siirappia ja halutessasi muskottia.

Jaa löysä seos voideltuihin uunivuokiin niin, että täytät vuoat vain puolilleen, ettei massa kuohu uuniin.

Paista perunalaatikoita 150-asteisessa uunissa 2 tuntia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ruoka

Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo

Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia

Myös mansikkapellolla voi olla Koronaa – "Ei tarvitse nimeä pelätä"

Louhisaaren juoma sopii helteen helpottajaksi

Jyväskyläläisen Janne Kaartisen, 52, voi tilata juhliin ja palavereihin laittamaan ruokaa – "Olen tietyllä tapaa ohjelmanumero"

Laita kalaa myös kesäpöytään – katso tästä herkullisen kesämenun reseptit

Alkukesän herkun saaminen myyntiin vaatii viljelijältä paljon aikaa ja vaivaa – "Moni ei tiedä, miten kova työ uusien perunoiden kasvattamisessa on", Markku Santamäki, 59, sanoo

"Lippujuhlan aterialle sopisi Mannerheim-teema" – Keittiömestari Jaakko Sauvola, 40, ehdottaa juhlapöydän herkuiksi tartaria, kuhaa ja punssikakkua

Trendiherkut tarjoavat helpotusta kaukokaipuuseen – katso reseptit poke bowliin, focacciaan, dalgona-kahviin ja shakshukaan

Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund on harmissaan ketjuravintoloiden ylivallasta Suomessa: "Helmet alkavat olla harvassa"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.