Itse tehdyt keksit ovat mieluisia tuliaisia ja lahjoja – katso suklaakeksien, biscottien ja suolakeksien ohjeet

Keksit ovat kotona hyvää vierasvaraa, mutta omatekoiset pikkuleivät ovat myös mieluisia tuliaisia, kun itse lähtee kyläilemään. Pikkujoulukautena herkut käyvät pienestä lahjastakin.

Lasipurkkiin pakatut biscotit, mehevät suklaakeksit tai naposteltavaksi sopivat suolakeksit korvaavat mainiosti esimerkiksi kukkapuskan.

Biscottien etuna on niiden säilyvyys: voit hyvin leipoa mantelikorput viikkoakin etukäteen, sillä ne säilyvät kuivassa ja pölyltä suojattuina pitkään.

Myös uunissa rapeiksi paistetut, yrttiset suolakeksit pysyvät hyvinä kauan, kun ne ovat kuivassa paikassa suojassa pölyltä.

Suklaakeksit sen sijaan kannattaa leipoa melko lähellä tarjoilua, sillä ne ovat parhaimmillaan mehevinä ja sitkeinä.

Kuivahtanutkin keksi tosin saa uuden elämän, kun sitä kastaa vaikkapa kahviin tai maitoon.

Gluteenittomat kahden suklaan keksit

18 kappaletta

3 dl gluteenitonta, hienoa jauhoseosta (esim. Semperin Finmix)

1 dl kaakaojauhetta

0,5 tl suolaa

1 tl leivinjauhetta

100 g voita

1,5 dl ruokosokeria

1 dl sokeria

1 kananmuna

75 g tummaa suklaata

75 g valkosuklaata

1. Sekoita jauhot, kaakaojauhe, suola ja leivinjauhe keskenään.

2. Vatkaa toisessa astiassa voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmuna.

3. Vatkaa taikinaan kuivat aineet. Rouhi suklaat ja lisää ne taikinaan.

4. Muotoile taikinasta noin 18 samansuuruista keksiä. Keksit leviävät uunissa – tavalliselle uunipellille mahtuu kerrallaan yhdeksän keksiä.

5. Paista 175 asteessa noin 10 minuuttia.

Biscotit

noin 30 kappaletta

150 g kokonaisia manteleita

5,5 dl vehnäjauhoja

1,5 tl leivinjauhetta

0,5 tl suolaa

1,25 dl sokeria

1,75 dl ruokosokeria

3 kananmunaa

1,25 dl oliiviöljyä

1 tl vanilja-aromia

1 sitruunankuori

1. Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Levitä mantelit leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paahda niitä noin 15 minuuttia.

2. Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe, suola ja sokerit.

3. Sekoita toisessa kulhossa kananmunat, oliiviöljy, vanilja-aromi ja raastettu sitruunankuori.

4. Lisää kuivat aineet nesteisiin ja vaivaa tasaiseksi massaksi. Rouhi jäähtyneet mantelit ja lisää ne taikinaan.

5. Muotoile taikinasta kaksi paksua tankoa leivinpaperille. Taikina on tahmeaa, joten käsien kostuttaminen vedellä auttaa.

6. Paista tankoja 175 asteessa 30 minuuttia. Nosta jäähtymään 10 minuutiksi.

7. Leikkaa tangoista noin kahden sentin paksuisia siivuja ja asettele ne takaisin leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista vielä 20 minuuttia ja jätä jäähtymään huoneenlämpöön. Säilytä korppuja kuivassa, pölyltä suojatussa paikassa.

Yrttiset 29 suolakeksit

noin 50 kappaletta

3,5 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

1 tl sokeria

2 rkl oliiviöljyä

1 dl kylmää vettä

1 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna

1 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna

sormisuolaa

1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää oliiviöljy ja vesi sekä vaivaa taikinaksi.

2. Jaa taikina kahteen yhtä suureen osaan. Vaivaa toisen joukkoon timjami ja toisen joukkoon rosmariini.

3. Kaulitse kumpikin taikina oman leivinpaperinsa päällä ohueksi. Kaulitsemisessa auttaa, jos laitat leivinpaperin alle työpöydälle vettä, jolloin paperi ei liiku. Tarvittaessa lisää taikinaan pieni määrä vehnäjauhoja kaulitessa. Taikinan tulee olla tässä vaiheessa sitkeää, noin pitsataikinan vahvuista.

4. Leikkaa taikina leivinpaperilla haluamasi muotoisiksi kekseiksi. Keksejä ei tarvitse siirtää toiselle paperille, sillä ne kutistuvat uunissa eivätkä takerru toisiinsa.

5. Kostuta keksien pintaa vedellä ja ripottele päälle sormisuolaa. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes keksit ovat kullanruskeita ja rapeita.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .