Jos keitetty ja paistettu parsa tökkii, katso tästä helpot ohjeet ruokaisiin parsasalaatteihin

Huhtikuu on vihreän parsan sesonkiaikaa.

Jos keitetyt ja paistetut parsat on jo koettu, kannattaa kokeilla parsan hyödyntämistä lämpimissä salaateissa.

Lämmittäminen tuo salaatteihinkin uudella tavalla täyttävyyttä – toki lämpimissä salaateissa myös proteiini on keskeisessä roolissa.

Uunissa valmistuva parsan ja pekonin liiton ympärille rakentuva salaatti on vaivaton tehdä ja erittäin maukas.

Ainekset ladotaan pellille, työnnetään uuniin ja odotetaan valmistumista vartin verran. Herkkusieniä ja tomaattia sisältävä salaatti muistuttaa maultaan englantilaista aamiaista ja sopii esimerkiksi viikonlopun brunssille hyvin.

Supernopea parsasalaatti syntyy paistinpannulla  

Myös lämmin perunasalaatti on hyvää brunssi- tai lounasruokaa. Uudenlaisen vivahteen perunasalaattiin antaa raikas persiljavinegretti. Ruokaisuutta annokseen tuo lämminsavulohi. Tähän ruokaan käytetään parsasta vain nuput, joten varret kannattaa hyödyntää vaikkapa kasvissosekeitossa.

Varsia voi käyttää myös pikaiseen parsa-broilerisalaattiin. Sen pohja rakentuu suikaloidun parsan ja kesäkurpitsan varaan. Kasvisten kastikkeen voi tehdä joko kylmänä tai lämpimänä. Jos salaattiin haluaa lisää massaa, siihen voi lisätä juuri ennen tarjoilua esimerkiksi cosmopolitan-salaattia.

Broileri paistetaan juuri ennen tarjoilua, jotta se on syödessä vielä lämmintä.

 

Lämmin parsa-pekonisalaatti

2 annosta

nippu vihreää parsaa
170 g pekonia
250 g kirsikkatomaatteja
12 pientä tuoretta herkkusientä
125 g pieniä mozzarellapaloja
2 kananmunaa
2 viipaletta paahtoleipää
suolaa
sokeria
mustapippuria
tuoretta timjamia
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita

1. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Leikkaa parsasta puumaiset kannat pois. Kääri tangot pekoniin ja lado leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

2. Puolita kirsikkatomaatit ja ripottele leikkauspinnalle hieman suolaa, sokeria ja tuoretta timjamia. Laita tomaatit uunipellille.

3. Siisti herkkusienet, poista niistä kannat ja täytä kolot mozzarellapalloilla. Asettele sienet pellille ja pirskottele päälle oliiviöljyä.

4. Paista uunissa 15–20 minuuttia. Keitä sillä välin kananmunat siten, että keltuainen jää hieman pehmeäksi (kylmään veteen laitetuilla kananmunilla keittoaika 4–5 minuuttia kiehumisen alkamisesta). Kuori ja lohko kananmunat.

5. Kuutioi leivät ja paista voissa pannulla rapeaksi.

6. Kokoa salaatti. Laita alle parsat, tomaatit ja sienet ja päälle leipäkuutiot sekä kananmunat. Tarjoile heti.

 

Parsaperunasalaatti ja lämminsavulohta

2 annosta

10 pientä perunaa
nippu vihreää parsaa
1 hapokas omena
200 g lämminsavulohta

Persiljavinegretti:

0,25 dl omenaviinietikkaa
0,5 dl öljyä
1 tl Dijon-sinappia
0,5 tl suolaa
1 tl sokeria
1 dl persiljasilppua

1. Keitä perunat. Valmista perunoiden kypsyessä vinegretti. Mittaa kaikki aineet kulhoon ja surauta sekaisin sauvasekoittimella.

2. Leikkaa parsoista nuput ja noin sentti vartta. Keitä niitä noin 2 minuuttia suolatussa vedessä.

3. Kuori ja lohko perunat kuumina. Lisää joukkoon kuumat parsannuput ja kaada päälle vinegretti.

4. Jaa lämmin salaatti lautasille ja laita päälle lämminsavulohta. Tarjoile heti.

 

Parsa-broilerisalaatti

2 annosta

nippu vihreää parsaa
pieni kesäkurpitsa
2 broilerin rintafilettä
(150 g Cosmopolitan-salaattia)

Kastike:

1 appelsiinin mehu
1 dl rypsiöljyä
1 rkl Dijon-sinappia

Broilerin marinadi:

0,5 tl suolaa
0,25 tl mustapippurirouhetta
1 rkl appelsiininkuoriraastetta
1 tl timjamia
2 rkl rypsiöljyä
1 rkl hunajaa

1. Valmista broilerin marinadi. Sekoita suola, mustapippuri, appelsiininkuori, timjami, öljy ja hunaja yhteen. Hiero broilerinfileisiin ja jätä maustumaan.

2. Poista parsasta puumaiset kannat ja huuhtele kesäkurpitsa. Suikaloi parsat ja kesäkurpitsa esimerkiksi juustohöylällä ohuiksi suikaleiksi.

3. Purista appelsiinista mehu ja sekoita joukkoon öljy ja sinappi. Jos haluat kypsyttää parsoja ja kesäkurpitsaa kevyesti, kiehauta kastike kattilassa ja kaada kuumana parsa- ja kesäkurpitsasuikaleiden päälle. Voit lisätä kastikkeen myös kylmänä.

4. Paista broilerinfileet pannulla kullanruskeiksi ja kypsiksi.

5. Kokoa annokset. Jos haluat annoksista ruokaisammat, revi lautasen pohjalle ensin Cosmopolitan-salaattia ja lado sitten päälle parsat ja kesäkurpitsat. Lisää lopuksi viipaloitu broileri kuumana ja tarjoile heti.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .