Juustoa herkkuhetkiä varten – upota sitä salaattiin ja kakkuun, katso reseptit

Suomalainen syö juustoa keskimäärin 27 kiloa vuodessa. Yhä kasvavassa määrin olemme myös innostuneita tutustumaan eri tyyppisiin juustoihin.

Tuttujen juustojen rinnalle kelpaavat vahvemmatkin maut. Esimerkiksi kypsytetty cheddar ja gouda löytyvät jo monien, juustoilla nautiskelevien ostoskorista.

Myös luomujuuston menekki kasvaa, ja luomuna saa jo useampiakin vaihtoehtoja.

Feta–viikuna–minttusalaatti

noin 4–6:lle

noin 500 g fetajuustoa (ei kevytversiota)
1 dl hyvää oliiviöljyä
mustapippuria
6–8 tuoretta viikunaa
reilusti tuoreita mintunlehtiä

1. Leikkaa feta paloiksi ja aseta palat astiaan. Kumoa päälle oliiviöljy, ripottele pinnalle mustapippuria myllystä ja anna juuston marinoitua hetken.

2. Halkaise viikunat tai leikkaa ne neljään osaan. Viikunoita ei kuorita.

3. Aseta juustopalat tarjoiluvadille tai suoraan lautasille, asettele viikunat ympärille ja lisää mukaan myös tuoreita mintun lehtiä.

4. Lorauta vielä hieman hyvää oliiviöljyä kastikkeeksi.

 

Punajuuri–vuohenjuusto–pinjansiemensalaatti

noin 4–6:lle

noin 300 g punajuuria
hieman öljyä paistoa varten
mieleisiä salaatinlehtiä
noin 200 g vuohenjuustoa
100 g pinjansiemeniä
basilikaa
0,5 dl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi murskattuna
yhden sitruunan mehu
suolaa ja mustapippuria

1. Voitele kokonaiset punajuuret öljyllä ja kypsennä ne uunissa 225 asteessa lähes kypsiksi. Jäähdytä, kuori ja leikkaa kuutioksi.

2. Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla, varo polttamasta.

3. Valmista kastike oliiviöljystä, sitruunamehusta, suolasta ja pippurista.

4. Asettele tarjoiluvadille tai lautasille salaatinlehtiä, asettele pinnalle punajuurikuutioita.

5. Murustele vuohenjuustoa pinnalle ja lisää vielä paahdetut pinjansiemenet. Viimeistele salaatti basilikanlehdillä.

6. Loruttele pinnalle salaatinkastiketta ja nautiskele hyvän leivän kanssa.

 

Amerikkalainen eli paistettu juustokakku

16 palaa

Pohja:

2,5 dl vehnäjauhoja
0,75 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
puolikkaan sitruunan raastettu kuori
125 g voita
1 muna
2 rkl kylmää vettä

Täyte:

600 g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia on hyvä)
200 g creme fraichea
1,5 dl sokeria
4 munaa
puolikkaan sitruunan raastettu kuori
puolikkaan sitruunan mehu
0,75 dl maizenaa
1 tl vaniljasokeria
1 dl kermaa

Tarjolle:

tuoreita marjoja ja hedelmiä
pakastemansikoista soseutettua mansikkakastiketta

1. Mittaa pohjan ainekset monitoimikoneen kulhoon ja pyöräytä taikina pehmeäksi. Voit sekoittaa myös käsin nyppimällä ensin voin ja vehnäjauhot ja lisäämällä loput ainekset.

2. Levitä taikina irtopohjakakkuvuoan pohjalle ja reunoille leivinpaperin päälle ja laita vuoka jääkaappiin kylmenemään.

3. Paista pohjaa 225 asteessa kymmenen minuuttia. Ota uunista ja anna hieman jäähtyä.

4. Mittaa kaikki täytteen ainekset kulhoon ja sekoita vatkaimella seos tasaiseksi. Kumoa täyte pohjan päälle ja kypsennä juustokakkua 175 asteessa tunnin verran.

5. Kakku on parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä. Tarjoa lisänä mansikoista soseutettua kastiketta tai tuoreita marjoja ja hedelmiä.

Vinkki: Paistetun juustokakun pohjan voi valmistaa myös keksimuruista. Murskaa 200 grammaa digestivekeksejä hienoksi murskeeksi ja lisää 100 grammaa voita sulatettuna. Sekoita hyvin. Painele keksimurska irtopohjavuoan pohjalle ja osittain reunoille. Laita hetkeksi jääkaappiin kylmenemään. Tätä pohjaa ei tarvitse paistaa ennakkoon.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .