Kalkkuna

  • Noin kolmen kilon kalkkuna
  • 1 sitruuna
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 1–2 tl rakuunaa/rosmariinia/salviaa/curryä
  • 50 g voita sulatettuna

 

Sulata pakastekalkkuna hitaasti jääkaapissa (noin 2 vuorokautta). Huuhtele ja kuivaa kalkkuna.

Hiero pinta ja sisäpuoli sitruunalla, rouhi lintuun mustapippuria. Lintu ei välttämättä tarvitse muita mausteita, mutta käytä halutessasi esimerkiksi 1–2 tl rakuunaa, rosmariinia tai salviaa tai ripottele pintaa hieman curryä.

Sido kalkkuna niin, että koivet pysyvät paiston ajan kiinni kyljissä, jotta ne eivät pala.

Kypsennys pussissa

Voitele kalkkuna voisulalla ja työnnä se paistopussiin rintalihat alaspäin. Sulje pussi ja leikkaa höyryaukko. Nosta kalkkuna uunipannulle ja kypsennä sitä 175 asteisessa uunissa 2 1/2 – 3 tuntia. Kokeile linnun kypsyyttä pistämällä tikku reisilihaan. Jos tihkuva neste on harmaata, on lintu kypsä. Jos käytät lihalämpömittaria, työnnä se koiven paksuimpaan kohtaan. Lintu on kypsä, kun mittari näyttää 79 astetta.

Nosta kypsä lintu pussista ja kuumenna uuni 250 asteeseen. Käännä lintu oikein päin, voitele se voisulalla ja anna linnun ottaa väriä noin vartin verran.

Kypsennys ritilällä

Mausta lintu. Pane kalkkuna uuniritilälle rintapuoli päälle päin. Työnnä paistolämpömittari linnun rintalihakseen kaulan suunnalta. Voitele lintu voisulalla. Pane uunipelti uunin alimmille kannattimille ja ritilä sen päälle. Paistolämpötila on 175 astetta ja paistoaika 1 1/2–2 tuntia. Voitele linnun pintaa puolen tunnin välein voisulalla. Kokeile kypsyyttä pistämällä tikku reisilihaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.