Kalkkuna

  • Noin kolmen kilon kalkkuna
  • 1 sitruuna
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 1–2 tl rakuunaa/rosmariinia/salviaa/curryä
  • 50 g voita sulatettuna

 

Sulata pakastekalkkuna hitaasti jääkaapissa (noin 2 vuorokautta). Huuhtele ja kuivaa kalkkuna.

Hiero pinta ja sisäpuoli sitruunalla, rouhi lintuun mustapippuria. Lintu ei välttämättä tarvitse muita mausteita, mutta käytä halutessasi esimerkiksi 1–2 tl rakuunaa, rosmariinia tai salviaa tai ripottele pintaa hieman curryä.

Sido kalkkuna niin, että koivet pysyvät paiston ajan kiinni kyljissä, jotta ne eivät pala.

Kypsennys pussissa

Voitele kalkkuna voisulalla ja työnnä se paistopussiin rintalihat alaspäin. Sulje pussi ja leikkaa höyryaukko. Nosta kalkkuna uunipannulle ja kypsennä sitä 175 asteisessa uunissa 2 1/2 – 3 tuntia. Kokeile linnun kypsyyttä pistämällä tikku reisilihaan. Jos tihkuva neste on harmaata, on lintu kypsä. Jos käytät lihalämpömittaria, työnnä se koiven paksuimpaan kohtaan. Lintu on kypsä, kun mittari näyttää 79 astetta.

Nosta kypsä lintu pussista ja kuumenna uuni 250 asteeseen. Käännä lintu oikein päin, voitele se voisulalla ja anna linnun ottaa väriä noin vartin verran.

Kypsennys ritilällä

Mausta lintu. Pane kalkkuna uuniritilälle rintapuoli päälle päin. Työnnä paistolämpömittari linnun rintalihakseen kaulan suunnalta. Voitele lintu voisulalla. Pane uunipelti uunin alimmille kannattimille ja ritilä sen päälle. Paistolämpötila on 175 astetta ja paistoaika 1 1/2–2 tuntia. Voitele linnun pintaa puolen tunnin välein voisulalla. Kokeile kypsyyttä pistämällä tikku reisilihaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ruoka

Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo

Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia

Myös mansikkapellolla voi olla Koronaa – "Ei tarvitse nimeä pelätä"

Louhisaaren juoma sopii helteen helpottajaksi

Jyväskyläläisen Janne Kaartisen, 52, voi tilata juhliin ja palavereihin laittamaan ruokaa – "Olen tietyllä tapaa ohjelmanumero"

Laita kalaa myös kesäpöytään – katso tästä herkullisen kesämenun reseptit

Alkukesän herkun saaminen myyntiin vaatii viljelijältä paljon aikaa ja vaivaa – "Moni ei tiedä, miten kova työ uusien perunoiden kasvattamisessa on", Markku Santamäki, 59, sanoo

"Lippujuhlan aterialle sopisi Mannerheim-teema" – Keittiömestari Jaakko Sauvola, 40, ehdottaa juhlapöydän herkuiksi tartaria, kuhaa ja punssikakkua

Trendiherkut tarjoavat helpotusta kaukokaipuuseen – katso reseptit poke bowliin, focacciaan, dalgona-kahviin ja shakshukaan

Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund on harmissaan ketjuravintoloiden ylivallasta Suomessa: "Helmet alkavat olla harvassa"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.