Katso reseptit: Nyt on H-hetki – nämä hampurilaiset saavat sisäänsä täyteläisen kasvispihvin

Lihaisa pitsa ja perjantai, olette saaneet haastajan!

Tämän kasvisaterian äärellä hiljenee myös vannoutunut lihansyöjä. Saattaa olla, että joku ruokailijoista menee jopa lankaan – mitä ihmettä, olivatko nämä kasvispihvejä? Ohjeen pihvit ovat todella ruokaisia ja miltei lihaisan oloisia.

Voit tehdä ne valmiiksi jo edellisenä iltana tai aiemmin ja pakastaa ne. Tällöin pihvit kannattaa paistaa pannulla rasvassa ennen ruokailua.

Nämä pihvit toimivat myös erinomaisesti muiden lisukkeiden kanssa. Niitä kannattaa tehdä kerralla isompi annos ja tarjota arkiruokana esimerkiksi perunamuusin kera.

Täydelliseen lopputulokseen pääset yhdistämällä muhkean, pehmeän ja rapeakuorisen hampurilaissämpylän, täyteläisen kasvispihvin ja tarkoin valitut mehukkaat kastikkeet.

Vesihöyry auttaa sämpylää kohoamaan vielä uunissakin, ja höyryn ansiosta siihen muodostuu ihanan rapea pinta. Lisää siis paistamisen ajaksi uunin alaosaan pelti, jossa on kolme desilitraa vettä.

Avokadonugetit ovat simppeleitä valmistaa, ja ne ovat parhaimmillaan dippailtavaksi suoraan uunista. Niiden ja bataattiranskalaisten kanssa toimii erinomaisesti esimerkiksi makea chilikastike.

Voit myös valmistaa oman herkkumajoneesin maustamalla perusmajoneesin omilla suosikkimausteillasi. Myös kermaviilidipit sopivat mainiosti näiden lisukkeiden kylkeen.

Hampurilaissämpylät  

(6 kpl, isoja)

2 dl vettä
2 dl maitoa
2 tl juoksevaa hunajaa
7 g kuivahiivaa
8,5 dl vehnäjauhoja
2 munaa
6 rkl seesaminsiemeniä

1. Lämmitä vesi ja maito kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva ja hunaja, sekoita vispilällä.

Anna levätä viisi minuuttia.

2. Vatkaa yksi kananmuna pehmeäksi vaahdoksi. Lisää muna ja jauhot nesteiden sekaan.

Anna vaivatun taikinan levätä kulhossa liinan alla yksi tunti.

3. Laita leivinpaperi pellille. Leivo taikinasta kevyesti jauhotetulla alustalla pyöreitä ja litteitä sämpylöitä. Nosta pellille ja anna kohota liinan alla yksi tunti.

4. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sivele sämpylät kananmunalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.

5. Sijoita uunin alatasolle reunallinen pelti ja kaada siihen kolme desilitraa vettä. Nosta sämpyläpelti uunin keskiosaan ja paista sämpylöitä noin 15 minuuttia.

Kasvispihvit 

 

(8 kpl, isoja)

1,5 dl kvinoaa
3 dl vettä keittämiseen
1 iso punasipuli
3 valkosipulinkynttä
1 iso porkkana
250 g herkkusieniä
200 g kesäkurpitsaa
1 dl kaurahiutaleita
2 rkl korppujauhoa
3 dl juustoraastetta
2 munaa
1 tl suolaa
1 tl valkopippuria
(1 rkl rasvaa paistamiseen)

1. Mittaa ja huuhtele kvinoa siivilässä, lisää se sitten kiehuvaan veteen. Keitä sitä noin 15 minuuttia.

2. Pese kasvikset, kuori sipuli ja valkosipuli. Poista kesäkurpitsan kanta. Raasta kaikki.

3. Pilko herkkusienet mahdollisimman pieniksi. Paista ne sitten rasvassa ruskeiksi. Lisää kasvikset ja paista noin kolme minuuttia, kunnes ylimääräinen neste on poistunut. Lisää keitetty kvinoa. Kaada seos kulhoon ja anna jäähtyä.

4. Lisää seokseen kaurahiutaleet, korppujauhot, juustoraaste, munat ja mausteet. Anna tekeytyä jääkaapissa yksi tunti.

5. Tee leivinpaperilla vuoratulle pellille sämpylöiden kokoisia pihvejä ja paista 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Laita pihvin pinnalle viimeisten minuuttien ajaksi juustoviipale tai juustoraastetta. Nosta pihvit pelliltä lastalla.

Vinkki! Valmista pihvit jo etukäteen ja pakasta ne. Sulata ja paista ne pannulla rasvassa ennen tarjoilua.

Kasvishampurilainen

Sämpylä

Kasvispihvi

2 rkl chilikastiketta
2 rkl bbq-kastiketta
2 rkl majoneesia
3 lehteä makeaa friseesalaattia
3 tomaatti viipaletta tai yksi iso pihvitomaattiviipale
4 rengasta sipulia

1. Puolita sämpylä, lisää pohjalle makea chilikastike ja salaatti, seuraavaksi pihvi ja majoneesi, tomaatti ja sipulit. Voitele kannen alapinta bbq-kastikkeella ja lisää päällimmäiseksi.

Avokadonugetit

 

(16 kpl)

2 kiinteää avokadoa
3 dl mantelijauhetta
1 dl kookosjauhoa
1 tl suolaa
1 tl sipulijauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
10 rouhaisua mustapippuria myllystä
2 kananmunaa

1. Halkaise avokadot, poista kivi ja leikkaa puolikkaat neljään osaan. Koverra sisus irti ruokalusikalla.

2. Ota kolme kulhoa. Laita ensimmäiseen kookosjauho, toiseen kananmunat, joiden rakenne on sekoitettu rikki, ja kolmanteen mantelijauhe.

3. Dippaa avokadolohkot yksitellen pienellä haarukalla kaikissa kolmessa kulhossa. Ensimmäisenä kookosjauhoissa, sitten kananmunissa ja viimeiseksi mantelijauheessa. Sen jälkeen nostele nugetit uunipellille leivinpaperin päälle.

4. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, käännä lohkot puolessavälissä paistoaikaa. Tarjoile heti paistettuna.

Bataattiranskalaiset

 

(4 annosta)

1 kokonainen bataatti
1 rkl öljyä
2 rkl välimerenyrttimaustetta
1 rkl suolaa
1 rkl juoksevaa hunajaa

1. Kuori, huuhtele ja kuivaa bataatti. Leikkaa tikuiksi. Laita uunipellille leivinpaperin päälle. Lisää niiden joukkoon öljy, hunaja, suola ja ruokalusikallinen välimerenyrttejä. Sekoittele kauttaaltaan.

2. Paista uunista riippuen 200 asteessa 15–25 minuuttia. Kääntele välillä. Paiston jälkeen ripottele päälle ruokalusikallinen välimerenyrttejä ja hyppysellinen suolaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .