Kesytä ärhäkkä itkettäjä lempeäksi – poimi maistuvat sipulireseptit tästä

Keltasipulin makeus pääsee ihanasti oikeuksiinsa pitkään haudutettaessa tai paahdettaessa. Klassinen ranskalainen sipulikeitto onkin yksi syksyn ja talven suosikkiruokia.

Sipulin voi heittää kokonaisena myös grilliin miedolle lämmölle tai laittaa pellille ja uuniin, kuten tämän sivun reseptissä tehdään. Sipulin omat kuorikerrokset ovat mitä mainioin suoja paahtamisen aikana. Kerrokset pitävät kosteuden sipulin sisällä, ja kypsä, kokonainen sipuli on todella mehevä ja herkullinen.

Täydellisiä pikkusyötäviä syntyy juuri sipulin kerroksellisuutta hyödyntäen. Kokeile esimerkiksi mausteisella karitsanjauhelihalla täytettyjä keltasipuleita. Hunaja, valkosipuli, raastettu sitruunankuori, juustokumina, savupaprikajauhe sekä kaneli maustavat lihan huumaavan herkulliseksi.

Tai pyöräytä sahrami-sipulikeitto, josta tulee mieleen maukas äyriäiskeitto mutta vegeversiona. Keitto on niin aromikas, että se maistuu hienompanakin alkuruokana.

Raikas salaatti suomalaisista päärynöistä ja marinoiduista sipuleista sopii puolestaan tarjottavaksi lihan tai kalan parina.

 

Paahdetut keltasipulit ja anjovis-yrttitahna

(4 annosta)

4 isoa keltasipulia

Anjovis-yrttitahna:

puoli ruukkua persiljaa
puoli ruukkua korianteria
1 dl oliiviöljyä
5 kpl anjovista
2 dl parmesaania raastettuna
1 valkosipulinkynsi
puolikas punainen chili siemenettömänä
2 rkl sitruunanmehua
puolikkaan sitruunan raastettu kuori
0,25 tl suolaa
0,25 tl mustapippuria

Lisäksi: suolaa sipulin maustamiseen

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

2. Laita kokonaiset keltasipulit sellaisenaan uunipellille tai uunivuokaan ja uuniin. Paahda sipuleita uunin keskitasolla noin 50 minuuttia.

3. Tee anjovis-yrttitahna. Kuori ja paloittele valkosipulinkynsi. Poista puolikkaasta chilistä siemenet.

4. Laita kaikki tahnan ainekset kulhoon ja aja sauvasekoittimella tasaiseksi. Maista.

5. Halkaise kokonaiset kypsät sipulit pitkittäin kahtia ja mausta halkaisupinta kevyesti suolalla.

6. Levitä sipulin puolikkaille anjovis-yrttitahnaa ja tarjoa hyvän leivän kaverina alkuruokana tai lihan lisäkkeenä pääruokana.

Libanonilaistyyliset täytetyt keltasipulit

(4 annosta)

3 kpl keskikokoista keltasipulia

Jauheliha-riisitäyte:

2,5 dl kypsää riisiä
250 g karitsanjauhelihaa
1 tl juustokuminaa
0,5 tl savupaprikajauhetta
0,5 tl kanelia
0,5 tl suolaa
0,25 tl mustapippuria
1 tl hunajaa
puolikkaan sitruunan raastettu kuori
2 valkosipulinkynttä hienonnettuina
1 dl persiljaa hienonnettuna

Pinnalle:

oliiviöljyä

Tarjoiluun:

chilihilloa, sitruunalohkoja

1. Poista keltasipuleista kannat ja päät ja kuori sipulit kokonaisina.

2. Laita sipulit pieneen kattilaan vieri viereen ja lisää vettä niin, että ne juuri ja juuri peittyvät. Keitä noin 10 minuuttia siten, että haarukalla kokeiltaessa ovat kypsiä. Valuta sipulit ja anna jäähtyä.

3. Viillä jäähtyneisiin sipuleihin pitkittäisviilto niin, että saat kerros kerrokselta irrotettua sipulin rakenteen työlaudalle tai lautaselle.

4. Tee täyte sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Ota massasta pieni koekakku, kypsennä se mikrossa ja maista, jotta saat selville, tarvitseeko maustetta vielä lisää.

5. Kasaa sipulit siten, että otat toiseen käteesi reilun ruokalusikallisen täytettä, jonka puristelet kämmenellä kiinteäksi ovaaliksi. Aseta täyte yhdelle sipulinkuorelle ja ummista muistuttamaan salottisipulin muotoa.

6. Aseta sipulit voideltuun uunivuokaan saumapuoli alaspäin. Pirskota pinnalle oliiviöljyä ja paista kypsiksi 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia.

7. Tarjoa kuumina tai huoneenlämpöisinä sitruunanlohkojen ja chilihillon kanssa.

 

Paahdettu sahrami-sipulikeitto

(4 annosta)

3 isoa keltasipulia
1 rkl öljyä
0,25 tl chilihiutaleita
150 g (2–3 kpl) jauhoista perunaa
180 g palsternakkaa
neljännes fenkolista
8 dl vettä
1/4 pussia (pss = 0,5g) sahramia
2 kasvisliemikuutiota
4 valkosipulinkynttä
1 rkl sitruunanmehua
0,25 tl suolaa
0,25 tl mustapippuria

Sahramiaioli:

1 dl majoneesia
1 rkl sitruunanmehua
puolikas valkosipulinkynsi raastettuna
1/2 pussia (pss = 0,5g) sahramia
0,25 tl suolaa

Tarjoiluun:

paistettua pekonia lastuina

1. Kuumenna uuni 225 asteeseen.

2. Kuori keltasipulit ja lohko ne neljään osaan. Laita sipulilohkot uunivuokaan, lisää öljy ja pyörittele. Ripottele pinnalle chilihiutaleet ja paahda uunin keskitasolla 20 minuuttia.

3. Kuori ja paloittele perunat ja palsternakka. Poista fenkolista kanta ja paloittele. Kuori ja paloittele valkosipulit.

4. Laita kattilaan juurekset, fenkolit, paahdetut sipulilohkot, kasvisliemikuutiot, vesi, sahrami ja valkosipulit. Keitä kunnes juurekset ovat kypsiä – noin 15–20 minuuttia.

5. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja mausta sitruunanmehulla, suolalla ja mustapippurilla.

6. Valmista sahramiaioli sekoittamalla kaikki ainekset yhteen.

7. Paista pekonia määrä, josta riittää lastuja joka aterioitsijalle. Pilko pekoni. Tarjoa keitto sahramiaiolin ja pekonilastujen kanssa.

 

Marinoitu keltasipuli-päärynäsalaatti

(4 annosta)

2 keltasipulia

Marinadi:

0,5 dl rypsiöljyä
1,5 rkl hunajaa
1,5 rkl sitruunamehua
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl tilliä hienonnettuna
ripaus suolaa ja mustapippuria

Lisäksi:

2 kourallista rucolaa
2 kotimaista päärynää
1 dl parmesaanilastuja

1. Kuori keltasipulit ja viipaloi ne joko ohuiksi renkaiksi tai puolirenkaiksi.

2. Sekoita marinadiainekset kulhossa yhteen ja lisää keltasipulirenkaat joukkoon. Anna maustua 30 minuuttia niin, että sipulit pehmenevät.

3. Aseta tarjoiluvadille rucola pohjimmaiseksi. Pese päärynät ja lohko pitkittäin veneen muotoon samalla siemenet poistaen. Laita lohkot rucolapedille.

4. Levitä pinnalle vielä parmesaanilastut ja marinoidut sipulirenkaat ilman lientä. Säästä marinointiliemi salaatinkastikkeeksi erilliseen kannuun.

5. Tarjoa liha- tai kalaruokien lisäkkeenä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .