Kevyet vehnäoluet sopivat moniin ruokiin

Vehnäoluet ovat pääasiassa raikkaita ja kevyitä, eli ne ovat mitä parhaimpia kesäjuomia, toteaa Jaakko Matikainen.

Matikainen tunnetaan arvostetusta ja suositusta Jaskankaljat-blogistaan.

Matikainen vinkkaa, että ruokapöytään vehnäoluet sopivat esimerkiksi vaaleiden kalojen seuraksi.

Toisaalta klassinen leivitetty porsaanleike maistuu hyvin saksalaistyyppisen suodattamattoman vehnäoluen eli hefeweizenin kanssa.

– Vehnäoluet ovat monipuolisia juomia tarjottavaksi ruoan kanssa. Ne eivät ole makumaailmaltaan liian hyökkääviä, jolloin ne eivät tyrmää ruoan makuja.

Jälkiruoaksi Matikainen suosittelee hedelmäsalaattia yhdistettynä belgialaiseen witbier-tyyliseen vehnäolueeseen.

 

Vehnäoluet ovat yleensä pintahiivaoluita, joiden valmistuksessa käytetään vehnämallasta sekä usein myös ohramallasta.

Vehnäoluttyylejä on useita, mutta tunnetuimmat ovat mainitut saksalainen hefeweizen ja belgialainen witbier.

Vehnäoluet ovat tyypillisesti kevyitä ja raikkaita, mutta samalla myös hedelmäisiä ja jopa mausteisia.

– Tämä tietysti vaihtelee riippuen tyylilajista ja myös tyylilajien sisällä. Vehnäolut on laaja käsite, koska siihen kuuluu useita erilaisia oluita aina vaaleista tummiin ja kirkkaista sameisiin.

Vaikka Saksa ja Belgia ovat ne perinteiset vehnäolutmaat, tehdään uusia ja kokeileviä vehnäpohjaisia oluita nykyään kaikkialla olutta juovassa maailmassa.

Muita tunnettuja vehnäoluttyyppejä ovat muun muassa tumma dunkelweizen, Berliinille tyypillinen ja hapan berliner weisse, jenkkityylinen american wheat ja erikoisemmat gose ja lambic, jotka kasvattavat suosiotaan tasaisen varmasti.

Matikaisen mukaan juuri raikkaus – ja makujen tasapaino – on vehnäoluissa tärkeintä, oli olut sitten kirkasta tai sameaa.

Mutta mikä on olutmies Matikaisen oma vehnäolutsuosikki?

–  Paras vehnäolut ja oma suosikkini on Weihenstephan Hefeweissbier.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .