Kukkakaali, kesäkurpitsa, nauris ja kotimaiset omenat, näistä kokataan nyt

Mitä Suomessa syötiin ennen perunaa? Nauriita. Ne olivat vielä 1700-luvulla samassa asemassa kuin peruna on nyt. Rahvas ei innostunut perunasta aluksi ollenkaan, päinvastoin. Siihen suhtauduttiin suorastaan epäillen, ja Asikkalan kappalainen Axel Laurell (1715–1790) teki valtavan urakan julistaessaan jopa saarnoissaan perunan hyödyistä. Hän kirjoitti perunan puolustukseksi kirjasen sen viljelystä, mutta kansa vain kasvatti nauriitaan.

 

Nauris onkin mainio juures, joka nykyisin on jäänyt turhan vähälle käytölle. Kun kevätnauriit nautittiin lähes sellaisenaan, syksyn satokaudella ne haudutetaan padoiksi ja kasviskeitoiksi, tai sitten nauriista tehdään kasvispyree grillatun lihan lisukkeeksi. Tai kokeile hunajaisina uunijuureksina. Ne voi myös kieritellä parmesaanissa ja paistaa uunissa.

 

Samaan syksyiseen satopöytään saat väriä tutusta kukkakaalista. Lilaa kukkakaalia löytyy hyvin toripöydiltä. Kukkakaalit olivat pari vuotta sitten hyvin esillä, kansa tutustui niin lilaan kuin vihreään kukkakaaliin ja kotimaiset kasvattajat pitävät eksoottisen värisiä lajikkeita hyvin valikoimissaan. Lila kukkakaali säilyttää värinsä keitettäessä, se haalistuu vain hieman. Lila kukkakaali näyttää upealta myös osana dippikasvisvalikoimaa tai salaatissa.

Kesäkurpitsa on joko kamalaa tai ihanaa. Jos kuulut kamalaa-leiriin, kokeile edes joskus, olisiko leirin vaihtaminen mahdollista. Jos tämä kurkkua muistuttava kasvis ei maistu raakana salaatissa, hivuta se osaksi muita kasvisruokia kuten pataa tai keittoa. Yllätä itsesi paahtamalla vaalea kasvis nätin väriseksi ja mausta se etikalla ja limellä.

Kesäkurpitsaa voi ujuttaa myös vaikkapa bbq-maustettujen kanavartaiden osaksi.

 

Jos koe tapahtuu grillin ääressä, käännytä myös esikeitetyn ja suolatun grillimaissin vihaaja. Toripöydiltä löytyy kotimaista maissia, jonka voi syödä jopa sellaisenaan. Sen voi myös kiehauttaa esikypsäksi suolavedessä ja sitten maustaa ja ruskistaa ihanaksi grillimausteilla.

 

Kanavartaiden ja nauriidenkin lisukkeeksi sopii tulisenmakea chilikastike, joka tehdään tietenkin kotimaisesta sadosta.

Tämän vuoden omenasatoa ei voi sivuuttaa. Omenaa on niin paljon, että puiden oksat sananmukaisesti makaavat maassa. Niiden oloa voi helpottaa tekemällä nopean omenakakun pihalla nautittavan satoaterian jälkiruuaksi.

Paneroidut uuninauriit

2–3 naurista

1 dl pankojauhoja

1 dl parmesaaniraastetta

0,5 dl seesaminsiemeniä

suolaa, mustapippuria

rypsiöljyä

1. Kuori nauriit ja leikkaa tukeviksi tikuiksi. Pyöräytä oliivi- tai rypsiöljyssä, mausta suolalla ja pippurilla.

2. Sekoita pankojauhot, parmesaaniraaste ja seesaminsiemenet keskenään. Kierittele nauriit seoksessa. Levitä palat uunipellille ja paista 225 asteessa 20–30 minuuttia.

Lila kukkakaaligratiini

 

1 lila kukkakaali

1 rkl voita

2 rkl vehnäjauhoja

2–3 dl kevytmaitoa

1 dl juustoraastetta

ripaus suolaa ja valkopippuria

1. Poista kukkakaalista lehdet ja kova osa kannasta. Kiehauta pientä kokonaista kukkakaalia viitisen minuuttia. Jos kukkakaali on kovin suuri, paloittele sitä hieman.

2. Sulata kattilassa voi ja sekoita joukkoon vehnäjauhot. Anna jauhojen kypsyä hetki, sekoita koko ajan. Lisää maito hyvin sekoittaen. Lisää juusto ja mausteet, sekoita tasaiseksi.

3. Laita kukkakaalit vuokaan ja kaada gratiini päälle. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia, eli kunnes ruoka on saanut kauniin värin pintaan.

Limemarinoidut kesäkurpitsat

 

noin 400 g kesäkurpitsaa

ripaus suolaa ja mustapippuria

tilkka öljyä paistamiseen

Marinadi:

2 rkl oliiviöljyä

2 rkl etikkaa (esim. valkoviini- tai riisiviinietikkaa)

1 rkl sokeria

2 rkl limemehua

1. Leikkaa kesäkurpitsa viipaleiksi. Paista viipaleet kauniin ruskeiksi öljyssä kuumalla pannulla tai parilalla. Mausta suolalla ja pippurilla.

2. Nosta viipaleet astiaan. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja kaada kesäkurpitsaviipaleiden päälle. Anna maustua hetki, tarjoa esimerkiksi grillatun lihan lisukkeena.

Chilikastike

2 valkosipulinkynttä

1–2 keskivahvaa chiliä

2 rkl rypsiöljyä

2–3 rkl tomaattipyreetä

1 dl vettä

3 rkl viinietikkaa

2 rkl soijakastiketta

2 tl maissitärkkelystä

1. Hienonna valkosipulit. Poista chilistä siemenet, hienonna chili pieneksi. Kuumenna kattilassa tilkka öljyä, kiehauta valkosipulit ja chilit siinä. Lisää tomaattipyree, vesi ja etikka. Sekoita ja lisää myös sokeri ja soijakastike. Keitä seosta pienellä tulella kymmenen minuuttia. Surauta sauvasekoittimella tasaiseksi.

2. Lisää maissitärkkelys tilkkaan vettä, lisää seos ohuena nauhana kastikkeeseen. Kuumenna kastiketta vielä hetki. Anna jäähtyä, tarjoa grilliruokien lisukkeena.

Joonaksen omenakakku

10–15 kotimaista omenaa

2 rkl voita

2–3 rkl sokeria

1 tl kanelia

1 tl kardemummaa

1 dl rusinoita

1 dl pähkinärouhetta

valmis pyöreä piirakkapohja

1. Viipaloi omenat. Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria. Sulata pannulla voi, lisää omenat, sokeri, kaneli, kardemumma, rusinat ja pähkinärouhe. Anna kypsyä hieman keskilämmöllä.

2. Painele taikina vuokaan, kaada omenat päälle. Paista 225 asteessa noin 30 minuuttia. Anna asettua hetki ennen tarjoilua. Tarjoa esimerkiksi jäätelön kera.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .