Kurpitsa on syksyn kultainen tähti, joka sopii alkutarjottavasta leivonnaisiin – katso reseptit

Halloween ja kurpitsa on tuttu yhdistelmä näin lokakuussa, mutta kurpitsa kannattaa nostaa jalustalle myös ruokien raaka-aineena.

Kurpitsa on hieman hankala käsitellä kovine kuorineen, mutta se on täynnä mitä maukkainta ja terveellisintä maltoa ja siemeniä. Kypsänä kovahko kurpitsa muuttuu herkulliseksi ja kauniin väriseksi.

Kurpitsan kypsennys ei ole ongelma. Sen voi paistaa kokonaisena tai lohkoina uunissa, grillata, hauduttaa, keittää tai höyryttää.

 

Mausteinen kurpitsakeitto

1. Halkaise kurpitsa, leikkaa lohkoiksi ja poista siemenet ja höttöinen sisus. Säästä siemenet paistoa varten.

2. Leikkaa kurpitsa pienempiin paloihin, kuori ne ja leikkaa palat vielä lohkoiksi.

3. Kuumenna öljyä padassa ja lisää sipuli- ja valkosipulisilppu. Kuullota.

4. Lisää sipulien sekaan kuminansiemenet, timjaminoksat, laakerinlehdet sekä ripaus muskottipähkinää ja maustepippuria.

5. Kypsennä seosta pari minuuttia.

6. Lisää kurpitsanpalat ja kasvisliemi. Kypsennä keittoa miedolla lämmöllä reilu puoli tuntia.

7. Poista laakerinlehdet ja timjaminoksat. Soseuta sauvasekoittimella.

8. Tarjoa keiton kanssa vuohenjuustoviipaleita ja ripottele sekaan paistettuja kurpitsansiemeniä.

Paistetut ja maustetut kurpitsansiemenet

1. Laita kurpitsansiemenet siivilään ja pese ne huolella. Poista kaikki irtonaiset maltohuituvat käsin.

2. Laita siemenet kuivumaan keittiöpyyhkeen päälle ja kuivaa vielä päältä pyyhkeellä. Älä laita niitä paperin päälle, sillä kuivuessaan ne tarttuvat paperiin ikävästi kiinni.

3. Laita siemenet kulhoon. Mittaa mausteet ja öljy sekaan.

4. Paista uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia.

 

Vinkki: Kurpitsansiemenet voi paistaa myös ilman mausteita mutta älä unohda öljyä. Maustamattomina ne ovat ihania myslissä, leivonnaisissa sekä jogurtin ja salaatin pinnalla.

Kurpitsa-feta-risotto riittää neljälle

 

1. Halkaise kurpitsa, poista sisus ja leikkaa lohkoiksi. Paista lohkoja 200 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes ovat lähes kypsiä.

2. Jäähdytä, kuori ja leikkaa kuutioiksi. Kurpitsasta jää vielä kuutioita seuraaviinkin risottoihin, joten pakasta loput tai käytä johonkin muuhun kurpitsaruokaan, kuten kurpitsakakkuun.

3. Kuumenna öljyä padassa tai kattilassa ja lisää sipulisilppu. Kuullota hetken aikaa ja lisää koko riisimäärä kerralla.

4. Kuullota myös riisiä, kunnes alkaa kuulua pieni rapsahteleva ääni.

5. Lisää valkoviini ja anna sen imeytyä riisiin.

6. Sen jälkeen lisää kiehuvan kuumaa kasvislientä aina kauhallinen kerrallaan riisin sekaan, sekoita kunnes se on imeytynyt ja lisää seuraava kauhallinen.

7. Lisää aluksi myös kurpitsakuutiot ja silputut salvian lehdet mukaan kypsymään ja maustamaan. Risoton kypsyminen kestää noin 20 minuuttia.

8. Sekoita koko ajan, jotta saat kermamaisen lopputuloksen.

9. Kun risotto alkaa olla kypsä lisää fetajuustokuutiot, mutta säästä muutama pinnalle.

10. Lopuksi lisää voi. Raasta parmesaania tarjolle lisäkkeeksi.

Mausteinen kurpitsakakku

 

1. Tee ensin kurpitsasose: Halkaise kurpitsa ja poista siemenet, niille on käyttöä myöhemmin. Poista sisällä oleva malto ja leikkaa kurpitsa lohkoiksi.

2. Laita lohkot öljyllä voidellulle leivinpaperille uunipellille. Öljy on tarpeen, koska lohkot tarttuvat helposti paperiin kiinni.

3. Kypsennä 200 asteessa noin puoli tuntia tai kunnes malto on pehmennyt ja kypsä. Anna jäähtyä ja kaavi pois hedelmäliha eri astiaan. Soseuta sauvasekoittimella.

4. Tee sitten kakkutaikina: sulata voi ja anna sen jäähtyä.

5. Sekoita jauhojen joukkoon mausteet, suola, sooda ja murskatut pekaanipähkinät.

6. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon jauhoseos, voisula ja lopuksi kurpitsasose.

7. Paista voidellussa ja jauhotetussa vuoassa 175 asteessa noin tunti. Kokeile kypsyyttä tikulla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .