Lähestyvän kaamoksen kestäminen vaatii jotain hyvää – ja se on kotona leivottu pulla, katso herkulliset reseptit

Ihmisen ja lähestyvän kaamoksen väliin tarvitaan jotain hyvää. Se on kotona leivottu pulla. Tee vaikka tuplataikina ja leivo pakastin täyteen monenlaista pullaa.

Perinteinen pullataikina

50 g hiivaa
1,5 tl suolaa
5 dl maitoa
2 dl sokeria
1 kananmuna
1 rkl kardemummaa
n. 1,5 l vehnäjauhoja
200 g voita

1. Murenna hiiva leivinkulhoon, lisää suola ja kädenlämpöinen maito. Sekoita hyvin. Lisää sokeri, kananmuna ja kardemumma. Sekoita osa vehnäjauhoista taikinaan. Sekoita muutama minuutti, jotta saat taikinaan hyvän sitkon.

2. Alusta lopuilla jauhoilla taikina, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Lisää huoneenlämpöinen tai sulatettu voi.

3. Kohota taikina vedottomassa, lämpimässä paikassa kannella tai liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi, eli noin puolen tunnin ajan.

4. Kumoa taikina jauhotetulle leivinalustalle ja vaivaa hetki. Muotoile haluamallasi tavalla. Kohota leivonnaiset uudelleen liinan alla.

Pikkupullat paistuvat 225 asteessa noin kymmenessä minuutissa, isommat vaativat 200–225 asteessa puolisen tuntia.

Suklaapuustit

pullataikinaa

voita
sokeria ja kanelia
rouhittua suklaata
voiteluun munaa
raesokeria tai pähkinärouhetta

1. Leivo pullataikinasta levy. Levitä sille voita, ripottele pinnalle sokeria ja kanelia sekä rouhittua suklaata. Kääri levy rullalle ja leikkaa vinottain paloiksi. Nosta palat pystyyn kapea kohta ylöspäin. Paina pullat keskeltä alas.

 

 

2. Voitele kananmunalla, koristele raesokerilla tai pähkinärouheella. Kohota hyvin ennen paistamista. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.

 

 

Ruusupullat ja omenapullat

pullataikinaa

voita
sokeria, kanelia
(1–2 omenaa, tilkka sitruunamehua)
voiteluun munaa
raesokeria, tomusokeria

 

1. Pyöritä taikinasta palloja, kauli ne pyöreiksi levyiksi. Levitä voita, sokeria ja kanelia pyörylöille. Asettele kolme pyörylää limittäin päällekkäin ja leikkaa ne puoliksi.

2. Pyöritä puolikkaiden rivi rullalle ja nosta pystyyn. Avaa ”terälehtiä” hieman ja laita pullat paperisiin pullavuokiin.

3. Jos haluat koristella ruusupullat omenasiivuilla, poista omenasta siemenkota ja leikkaa omena kahtia. Leikkaa puolikkaista muutaman millimetrin paksuisia siivuja. Laita siivut kulhoon, päälle tilkka vettä ja hieman sitruunanmehua estämään tummumista. Kypsennä mikroaaltouunissa muutaman minuutin ajan.

4. Nostele pyöryläriville riviin omenasiivuja ja kierrä kuten ruusupullissa.

5. Kohota pullat hyvin liinalla peitettynä. Voitele kananmunalla, koristele raesokerilla. Paista 225 asteessa 10–15 minuuttia. Koristele jäähtyneet omenapullat tomusokerilla.

Tähtipulla

pullataikinaa (noin puolet perustaikinasta)

25–50 g voita
sokeria, kanelia
voiteluun kananmunaa
pinnalle raesokeria
tomusokerikuorrutetta

 

1. Jaa taikina kolmeen osaan. Kauli ne kolmeksi ohueksi, pyöreäksi levyksi. Levitä yhdelle levylle voita, sokeria ja kanelia. Nosta päälle toinen levy, täytä sekin voilla, sokerilla ja kanelilla. Nosta kolmas levy päälle kanneksi.

 

 

2. Laita ympyrän keskelle mitaksi esimerkiksi juomalasi. Leikkaa ympyrä aluksi neljään osaan, ja leikkaa jokainen neljästä osasta vielä neljään osaan.

 

3. Ota kerralla kaksi leikattua palaa ja kierrä niitä muutama kierros eri suuntiin. Painele osien päät yhteen ja tee sama kaikille sakaroille.

4. Anna tähden kohota hyvin liinalla peitettynä. Voitele kananmunalla ja koristele raesokerilla. Paista 200 asteessa puolisen tuntia.

5. Koristele jäähtynyt pulla tomusokerilla tai tomusokerikuorrutteella.

Hilloboston

pullataikinaa (noin puolet perustaikinasta)

25–50 g voita, hilloa
voiteluun munaa

1. Kauli taikinasta noin 50 x 25 cm kokoinen levy. Sivele levylle voita ja muutama ruokalusikallinen hilloa.

2. Kierrä levy rullaksi. Leikkaa noin 3–4 cm paksuiksi siivuiksi.

3. Täytä voideltu uunivuoka pullasiivuilla, leikkauspinta ylöspäin. Kohota hyvin liinalla peitettynä. Voitele kananmunalla, paista 200 asteessa puolisen tuntia.

Toscapullat

pullataikinaa

voita, sokeria, vaniljasokeria
pullavuokia

Toscakuorrutus:

100 g voita
0,5 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
0,5 dl maitoa
100 g mantelilastuja

1. Kauli taikina pitkulaiseksi levyksi. Levitä levylle hieman voita ja vaniljasokeria. Kääri levy rullalle ja leikkaa se paloiksi. Nosta pullapalat pystyyn paperisiin pullavuokiin.

2. Laita kuorrutusainekset kattilaan, kuumenna ja keitä hiljalleen muutama minuutti.  Paista pullia 225 asteessa viitisen minuuttia, ota pullat uunista ja kuorruta toscalla. Paista vielä viitisen minuuttia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa kuukauden tarjousjakso alla olevasta linkistä. Saat käyttöösi kaikki digipalvelumme sekä näköislehden.

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .