Lihapullat ovat parhaita mummolassa – myös hölskykurkut tuovat muistoja mieleen

Yksi parhaista lapsuusmuistoista on mummolassa vietetyt kesät. Niistä jää aivan erityinen makumuisto, johon on helppo palata omassa keittiössä. Karjalaismummon peruina on rakkaus hapankaaliin ja kaaliruokiin, hämäläismummo koukutti kesäkeittoon ja hölskykurkkuihin. Ne ovat mitä oivallisinta kesäruokaa: helppoa tehdä, kevyttä ja maku sopii lämpimiin päiviin.

1970-luvun mummolassa tehtiin kauppareissuja kyläkauppaan polkupyörällä pölyistä hiekkatietä pitkin, ja joskus naapurin risteykseen parkkeerasi kauppa-autokin. Nykyajan mummolassa tunnelma on ehkä toinen, ja ostosreissulle markettiin hurautetaan mummon autolla. Tiedostava mummo suosii toria tai maatilan suoramyyntiä. Kun ennen mummon reseptit oli kirjoitettu kauniilla käsialalla kellastuneeseen vihkoon, nykyajan mummo tsekkaa reseptin älypuhelimestaan.

Mummous muuttuu, mutta hölskykurkkujen ja munasalaatin taika säilyy. Ja lihapullista mummolat tunnetaan, elettiin mitä vuosikymmentä tahansa.

Koska mummolassa on aina pullaa, siitä tehdään nyt jälkiruoka. Köyhät ritarit on pullaklassikko. Lisukkeena tarjotaan kermavaahtoa tai vaniljakastiketta, tuoreita mansikoita ja mustikkaa. Moderni mummo laittaa siitä myös kuvan Instagramiin hashtagilla #klassikko.

Vanhan ajan munasalaatti

neljälle

kerä lehtisalaattia
3 keitettyä kananmunaa
1 dl kuohukermaa
1 tl etikkaa
1 tl sinappia
1 tl sokeria
ripaus suolaa ja valkopippuria

1. Huuhdo ja revi salaatti kulhoon. Kuori munat, hienonna ne ja lisää kulhoon.

2. Vatkaa kerma ja etikka löysäksi vaahdoksi. Lisää sinappi, sokeri, suola ja valkopippuri. Kaada kastike salaatin päälle, nostele hieman sekaisin.

Hölskykurkut

300 g kurkkua
nippu tilliä
ripaus suolaa
1 rkl sokeria
0,5 dl etikkaa
(tilkka vettä)

1. Kuori ja siivuta kurkku. Laita kulhoon kerroksittain kurkkua, tilliä, sokeria ja suolaa. Kaada päälle etikkaa. Laita astialle kanneksi esimerkiksi lautanen ja hölskytä kurkkuja hetki. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa tai etikkaa.

2. Anna maustua hetki ennen tarjoilua. Viimeistele tillillä.

 

Kesäkeitto

neljälle

nippu kesäporkkanoita
kymmenkunta uutta perunaa
1 pieni kukkakaali
3–5 kesäsipulia
6 dl vettä
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria
2 dl sokeriherneen palkoja + herneitä
6 dl maitoa
3 rkl vehnäjauhoja
1 rkl voita

1. Pese porkkanat ja perunat. Paloittele ne ja kukkakaalit. Silppua sipulit, säästä osa varsista viimeistelyyn.

2. Laita kattilaan vesi ja kiehauta. Lisää porkkanat, perunat, kukkakaalit ja sipuli. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Anna kiehua hetken aikaa hiljalleen.

3. Lisää maitotilkkaan vehnäjauhot ja sekoita hyvin, niin ettei jauhoista jää paakkuja. Lisää maito ja vehnäjauhoilla suurustettu maitotilkka. Paloittele herneenpalot, lisää keittoon. Voit myös riipiä pelkkiä herneitä keiton jatkoksi.

4. Anna kiehua vielä muutama minuutti. Tarkista kasvisten kypsyys, lisää suolaa tarvittaessa. Viimeistele silputuilla kesäsipulin varsilla ja voilla.

Mummolan lihapullat

neljälle

500 g jauhelihaa
1 dl kermaa
1 dl korppujauhoja
2 kananmunaa
1 sipuli
voita
suolaa, valkopippuria

1. Sekoita kerma ja muna, lisää joukkoon korppujauhot. Anna turvota.

2. Silppua sipuli, kuullota kullankeltaiseksi. Jäähdytä, lisää kermaseokseen.

3. Lisää jauheliha ja mausteet, sekoita tasaiseksi taikinaksi.

4. Kostuta kädet ja muotoile taikinasta pieniä lihapullia. Paista voissa paistinpannussa. Voit paistaa ne lähes valmiiksi ja laittaa ne lopuksi uunivuoassa hetkeksi 175-asteiseen uuniin tai lisätä pannulle tilkan vettä ja kypsyttää lihapullat pannulla kannen alla.

Lihapullat maistuvat sellaisenaan uusien perunoiden kera. Voit myös tehdä ruskean kastikkeen ja tarjoilla lihapullat kastikkeessa.

Köyhät ritarit

neljälle

4 siivua pitkopullaa
2 dl maitoa
ripaus vaniljasokeria
voita paistamiseen

lisäksi:

kermavaahtoa
vaniljakastiketta
mansikoita ja mustikoita

1. Leikkaa pullasta tukevat siivut. Kostuta ne maidossa ja paista pannulla voissa kullanruskeiksi.

2. Tarjoa kermavaahdon ja tuoreiden marjojen kera. Myös vaniljakastike sopii tähän, eikä mikään estä laittamasta myös jäätelöä samalle lautaselle.

 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .