Mustikat maustavat suolaisiakin ruokia. Pyöräytä mustikkapiirakan sijaan ruispohjainen mustikkakukko.

Tee mustikasta muffineita, hilloa ja likööriä. Sinimarja sopii yhtä hyvin myös graavikalan ja sinihomejuustosalaatin sekaan.

Aamuisten koiralenkkien aikana on ollut hyvä seurata metsän mustikkasadon edistymistä aina kukinnasta raakileisiin ja nyt marjoihin. Sadon pelättiin jäävän niukaksi kuivuuden takia, mutta mustikanvarvut näyttävät kantavan kohtalaisesti marjaa. Sadosta odotetaankin keskinkertaista.

Maku on paikan päällä metsässä nautittuna hyvä ja makea, juuri niin kuin tämän monen mielestä parhaan marjan kuuluukin olla. Mustikasta tulee ihana piirakka, mutta kokeile vaihteeksi kukkoa eli ruiskuoreen leivottua paistosta. Tai graavaa mustikalla näyttävä kala satokauden buffetpöytään.

Mustikkaa kannattaa myös säilöä. Mustikkahillo on kaupan hyllyssä harvinaisempi kuin loputtomat mansikkaversiot, joten pistä litra tai pari talteen hillopurkkiin. Talviaamuna maustamatonta jogurttia, mustikkahilloa ja mysliä nauttiessa voi muistella kesää.

Viiden syötävän mustikkaruoan lisäksi voit kokeilla mustikkaista juomaa: likööriä. Sama resepti toimii muillekin kesän marjoille.

Mustikkakukko

1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe ruisjauhoihin. Lisää jauhoseos sokerivaahtoon.

2. Jaa taikina: painele reilu puolikas taikinasta uunivuoan pohjalle ja reunoille, jätä toinen puoli kantta varten.

3. Lisää mustikoihin sokeri ja perunajauho. Kaada seos vuokaan. Painele kansi päälle, ja paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.

Tarjoa hieman jäähtyneenä.

 

Mustikkainen graavikala

1. Nosta kala lautaselle. Ripottele kalan pinnalle suolaa ja sokeria sekä mustapippuria myllystä. Survo mustikoita hieman, ja levitä ne fileelle. Peitä kala kelmulla ja anna maustua jääkaapissa yön yli.

2. Seuraavana päivänä pyyhi kalan pinta ja leikkaa file ohuiksi siivuiksi.

3. Sekoita kermaviiliin sitruunamehu, mausteet ja silputtu tilli. Tarjoa kala ja kastike keitettyjen perunoiden kera. Graavikala sopii myös kesäisen buffetpöydän kalavalikoimaan tai vaikka ruisleivän päälle.

Mustikka-juustosalaatti

1. Huuhdo salaatit ja revi ne salaattipediksi. Murenna päälle sinihomejuusto, ripottele pinnalle siemensekoitusta ja mustikoita.

2. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Kaada salaatin päälle.

 

Mustikkamuffinit

1. Sekoita kulhossa sulatettu voi, maito ja munat. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne taikinaan. Lisää mustikat.

2. Tee täyte sekoittamalla täytteen ainekset keskenään.

3. Laita voidellulle muffinipellille tai tukeviin muffinivuokiin taikinaa, hieman täytettä ja päälle taas taikinaa. Voit myös laittaa vuokaan ensin taikinaa ja kuorrutteeksi tuorejuustotäytettä. Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia.

 

Mustikkahillo

1. Laita marjat ja vesitilkka kattilaan. Kuumenna höyryäväksi, lisää hillosokeri hyvin sekoittaen. Anna kiehua pienellä lämmöllä noin 15 minuuttia. Sekoittele välillä.

2. Jäähdytä hieman ja purkita puhtaisiin, kuumiin purkkeihin. Jos pinnalla on vaahtoa, kuori se pois. Sulje kannet ja anna jäähtyä. Hillo jähmettyy jäähtyessään. Säilytä kylmässä.

Mustikkalikööri

1. Laita puhdistetut mustikat lasipurkkiin ja kaada päälle kirkasta viinaa sen verran, että mustikat peittyvät. Lisää sokeri.

2. Ravistele purkkia hieman ja laita purkki kaappiin kahdeksi kuukaudeksi. Ravistele aina silloin tällöin valmistumisen aikana.

3. Siivilöi mustikat likööristä ja laita likööri takaisin lasipurkkiin. Tarkista maku: alussa likööri saattaa olla vielä aika tiukan makuista. Maku pehmenee ajan myötä.

 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .