Näiden purtavien ansiosta puhti pysyy yllä vielä koulupäivän jälkeenkin

Kun energiaa riittää koko päiväksi, tunne on mahtava.

Tee koululaisten kanssa herkulliset purtavat valmiiksi jääkaappiin odottamaan. Ravitseva välipala auttaa pitämään verensokerin tasaisena, pitää herkuttelun kurissa ja antaa puhtia päivään.

 

Monipuolinen välipala koostuu vilja- ja maitovalmisteista, kananmunista, kasviksista, hedelmistä ja marjoista.

Proteiinit karkottavat nälkää tehokkaimmin, ja niitä tarvitaan elimistön rakennusaineiksi. Proteiinia saa maitolasillisesta, vähärasvaisista lihaleikkeleistä, kalasta, makeuttamattomista jogurteista ja rahkoista. Myös täysjyväviljatuotteissa on proteiinia.

 

Valitse välipaloiksi ruokia, joista koululaiset oikeasti pitävät – terveellisyyttä unohtamatta.

Valmistele esimerkiksi smoothiepussit, joihin lapsi itse lisää vain nesteen ja pyöräyttää herkulliseksi juomaksi.

 

Myös nuudelit ovat monen lapsen suosikkeja. Niinpä välipalaksi maistuu paljon kasviksia sisältävä maapähkinä-nuudelisalaatti.

 

Peruna on loistava hiilihydraatin lähde. Pyöräytä pellillinen perunamunakasta, joka maustetaan tässä yrteillä ja leikkeleellä. Kaverina maistuvat kirsikkatomaatit tai välipalaporkkanat.

 

Myös välipalatahnat ovat näppärää purtavaa. Tee herkullista paprika-papudippiä, jonka voi ottaa läksyjentekoevääksi kasvispalojen kanssa.

Annossmoothie-pussit

(1 annos)

2,5 dl marjoja tai hedelmiä (+ sitruunamehua tarvittaessa)

1 kauhallinen proteiinijauhetta

2 dl tuoretta pinaattia

2 dl maitoa, mehua tai muuta mieleistä nestettä

1. Kuori ja paloittele hedelmät. Jos käytät banaania, pyöräytä banaaninpalat tilkassa sitruunanmehua.

2. Mittaa nestettä vaille kaikki ainekset tiiviisti suljettaviin pusseihin. Laita pussit jääkaappiin tai pakasta.

3. Kun on aika, kaada pussin sisältö ja haluamasi neste blenderiin ja sekoita tasaiseksi juomaksi.

Maapähkinä-nuudelisalaatti

(4 annosta)

Salaatti:

300 g muna- tai sobanuudelia

125 g pensaspapuja tai pakastepapuja

2 dl pavunituja huuhdeltuina

1 punainen paprika ohueksi suikaloituna

2 pientä kesäsipulia naatteineen

0,5 dl seesaminsiemeniä

2 dl korianteria silputtuna

Kastike:

3 rkl paahdettua seesamiöljyä

3 rkl soijakastiketta

4 rkl makeaa chilikastiketta

100 g maapähkinävoita

1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

(3 rkl limen mehua, hiven suolaa)

1. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja huuhtele kylmällä vedellä.

2. Laita nuudelit isoon kulhoon ja pätki niitä hieman saksilla.

3. Leikkaa pensaspavuista kannat irti ja paloittele parin sentin pätkiksi.

4. Ryöppää pensaspapuja parin minuutin ajan kiehuvassa vedessä. Jos käytät pakastepapuja, riittää kun ryöppäät niitä minuutin ajan.

5. Valuta pavut ja laita hetkeksi jääkylmään veteen, jotta vihreä väri säilyy ja kypsyminen loppuu.

6. Halkaise paprika pitkittäin, poista siemenet ja pese. Suikaloi ohuiksi suikaleiksi. Hienonna kesäsipulit naatteineen.

7. Lisää kaikki kasvikset, korianteri sekä seesaminsiemenet kulhoon nuudeleiden joukkoon.

8. Yhdistä toisessa kulhossa kastikkeen ainekset. Mikäli maapähkinävoi on jämäkkää, voit yhdistää ainekset pienessä kattilassa ja kevyesti lämmittää seosta, jolloin maapähkinävoi notkistuu.

9. Sekoita kastike nuudeleiden ja kasvisten joukkoon. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla ja limen mehulla.

10. Anna maustua jääkaapissa ja nauti joko välipalana tai lounaana.

Perunamunakas

(puolikas pellillinen)

100 g kinkkua

1 dl ruohosipulia

7 kananmunaa

500 g peruna-sipulisekoitusta, pakaste

2 rkl öljyä

1,5 tl suolaa

0,5 tl chilihiutaleita

 

1. Vuoraa puolikkaan uunipellin kokoinen uunivuoka leivinpaperilla. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

2. Suikaloi kinkku ja hienonna ruohosipuli.

3. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa kevyesti niiden rakenne rikki.

4. Sekoita isossa kulhossa perunasipulisekoitus, öljy, hienonnettu kinkku, ruohosipuli ja mausteet.

5. Kaada peruna-kinkkuseos uunivuokaan ja levitä tasaisesti.

6. Kaada päälle tasaisesti kananmunaseos. Voit lusikalla auttaa kananmunaseoksen leviämistä kaikkialle perunoiden lomaan.

7. Kypsennä munakasta 200-asteisen uunin keskitasossa noin 25 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

8. Tarjoa perunamunakas värikkäiden kasvisten kanssa.

Paprika-paputahna

(4 annosta)

1 punainen paprika

2 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä paistamiseen

240 g valkopapuja, säilyke

1 dl maapähkinävoita

1–2 rkl sitruunanmehua tai appelsiininmehua

1 tl juustokuminaa

0,5 tl suolaa

0,5 tl mustapippuria

 

1. Halkaise paprika kahtia, poista siemenet ja huuhtele. Kuutioi.

2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

3. Kuullota pannulla tilkassa öljyä paprikakuutioita ja valkosipulia, kunnes ovat pehmeitä.

4. Laita kaikki ainekset, paitsi mausteet, tehosekoittimeen ja aja sileäksi tahnaksi. Maista. Mausta tarvittaessa ohjeen mukaan tai miedommin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .