Näillä ohjeilla saat lisäpotkua helleherkku vesimeloniin

Yhdistä vesimelonin kanssa minttua, basilikaa ja rosmariinia. Kokeile myös chiliä ja inkivääriä.

Vesimelonin rakenne on yhtä aikaa hurmaavan rapea ja mehukas, ja se tuo kivasti suutuntumaa pehmeiden raaka-aineiden joukkoon.Vesipitoisuutensa ansiosta vesimelonista saa raikkaan keiton tai smoothien. Hedelmää voi jopa grillata.

Yhdistä makupariksi yrteistä minttua, basilikaa tai rosmariinia. Chili ja inkivääri antavat meloniruokiin sopivaa potkua. Käytä sitruunaa, limeä tai etikoita tuomaan vesimelonin makeutta esille. 

Raikas, viilennetty vesimelonikeitto on ehdottomasti uutuus, jota helteellä kannattaa kokeilla. Vaikka vesimelonin maku on makea, tomaatti ja sipuli tuovat siihen tarvittavan pohjan.

Tervetullut potku keittoon saadaan  tuoreesta chilistä sekä ihan pikkuruisesta määrästä inkivääriä. Hento vesimelonin maku kärsii, jos inkivääriä tulee liikaa.

Keitto on täydellinen kaveri lämpimään kesäpäivään. Keiton voi antaa maustua jääkaapissa odottamassa sopivaa ruokailuhetkeä.

Vesimeloniruokiin kannattaa yhdistää jotain rapeaa, kuten pähkinöitä, siemeniä tai paistettuja yrttejä. Vesimelonin vesi kuljettaa maun suussa laajalle, ja ellei makuparina ole jotain paljon makua sisältävää raaka-ainetta tai maustetta, jää vaikutelma valjuksi.

Kokeile paistaa rosmariinia öljyssä muutaman sekunnin ajan, ja sen jälkeen suolaa paistetut lehdet. Rapeat lehdet ovat täydellinen kumppani vesimelonille.

 

Viilennetty vesimeloni-chilikeitto

4 annosta

5 dl vesimelonin paloja ilman kuoria
1 tomaatti pilkottuna
puolikas kurkku kuorittuna ja pilkottuna
neljäsosa punasipulia hienonnettuna
0,5 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 punainen chili siemenettömänä ja hienonnettuna
puolikkaan sitruunan mehu
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria

Pinnalle:

hyvää oliiviöljyä
chilihiutaleita
mintunlehtiä

1. Laita vesimelonikuutiot, tomaatti- ja kurkkukuutiot, punasipuli, inkivääri ja chili tehosekoittimen kulhoon ja aja aivan hienoksi. Voit laittaa ainekset myös isoon kulhoon ja soseuttaa ne sauvasekoittimella.

2. Lisää oliiviöljy, suola ja mustapippuri sekä oman maun mukaan sitruunanmehua. Aloita lisäämällä keittoon kaksi ruokalusikallista sitruunanmehua, sekoita ja maista. Lisää mehua tarvittaessa, jotta saat mieleisen happamuuden.

3. Anna keiton viilentyä jääkaapissa. Sekoita sitä ennen tarjoilua. Koristele keiton pinta oliiviöljyllä ja chilihiutaleilla sekä mintunlehdillä.

Meloni-caprese

4 annosta

3 palloa hyvää bufala mozzarellaa
4 dl vesimelonin paloja
1 dl basilikanlehtiä
4 siivua prosciuttokinkkua

Hunaja-yrttivinegretti:

0,5 dl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
puolikkaan sitruunan mehu
0,5 dl basilikaa hienonnettuna

1. Jaa mozzarellapallot tasaisesti neljään annoskulhoon tai lautasille repimällä mozzarellat palasiksi.

2. Lisää päälle basilikan lehtiä ja melonipaloja.

3. Leikkaa prosciuttosiivut kahtia ja laita annoksiin kauniisti.  Tähän asti voit koota salaatin hyvissä ajoin ja laittaa jääkaappiin odottamaan tarjoiluhetkeä.

4. Sekoita hunaja-yrttivinegretin ainekset keskenään ja valuta kastike tasaisesti jokaiseen annoskulhoon.

5. Koristele annossalaatit vielä basilikanlehdillä ja tarjoa hyvän leivän kanssa.

 

Vesimelonia jogurtin, paistetun rosmariinin ja kurpitsansiementen kera

4 annosta

2 rkl oliiviöljyä
kolme vartta rosmariinin oksia
0,25 tl suolaa
500 g kreikkalaista jogurttia
1 rkl hunajaa
500 g vesimelonia kuutioina
0,5 tl chilihiutaleita
2 rkl kurpitsansiemeniä

1. Paista ensin rosmariinioksista irrotetut lehdet runsaassa määrässä oliiviöljyä rapeiksi. Voit paistaa lehdet muutamassa erässä, jotta saat helpommin hallittua paistamista. Paista kutakin erää 20 sekuntia.

2. Valuta rosmariininlehdistä ylimääräinen öljy pois talouspaperin päällä ja mausta lehdet suolalla.

3. Sekoita jogurttiin hunaja ja mausta myös jogurtti suolalla.

4. Kaada jogurtti tarjoilukulhoon ja asettele päälle melonikuutiot.

5. Ripottele pinnalle chilihiutaleet, kurpitsansiemenet sekä rosmariininlehdet.

6. Tarjoa aamupalana tai raikkaana jälkiruokana.

 

Vesimeloni-crostinit

4 annosta

1 patonki
3 rkl rosmariiniöljyä

Vesimelonisalsa:

3 dl vesimelonia pienen pieninä kuutioina
1 pieni punasipuli hienonnettuna
0,5 dl basilikaa hienonnettuna
1 rkl oliiviöljyä
1–2 rkl sitruunanmehua
0,5 tl chilihiutaleita
0,5 tl mustapippuria
0,5 tl suolaa

Pinnalle:

balsamicoa

1. Kuutioi vesimeloni aivan pienen pieniksi kuutioiksi kulhoon ja lisää hienonnettu sipuli.

2. Mausta basilikalla, oliiviöljyllä, sitruunanmehulla, chilihiutaleilla, mustapippurilla ja suolalla. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa sekä sitruunanmehua.

3. Anna salsan maustua jääkaapissa hetki ja tee sillä aikaa patonkiviipaleet.

4. Leikkaa patonki viipaleiksi ja laita ne pellille leivinpaperin päälle. Kuumenna uuni 225 asteeseen.

5. Sivele patonkiviipaleiden pinta rosmariiniöljyllä ja paista uunissa niin, että ne hieman saavat väriä.

6. Nostele salsaa patonkiviipaleiden päälle ja lirauta jokaiselle hieman balsamicoa.

7. Tarjoa vesimelonicrostinit pikkusyötävinä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .