Nyt on todellakin kiire: Vinkit ruoanlaittoon, kun jokainen sekunti on tärkeä

Kiireessä resepti saattaa jäädä lukematta, vaikka kokonaisuuden ja työskentelyjärjestyksen hahmottaminen säästäisivät aikaa.

Kun töistä palaa vatsa kurnien, on tärkeintä saada ruokaa ja nopeasti. Time-lehti on koonnut vinkkejä tosi kiireiselle ruoanlaittajalle, jolle jokainen sekunti on tärkeä.

1) Murskaa valkosipuli keittiöveitsellä

Valkosipulin kanssa saa kulumaan monen monta kallisarvoista hetkeä kuoriessa ja pilkkoessa. Nopeimmin selviää, kun murskaa kynnen kuorineen veitsen lappeella. Kuoret irtoavat käsittelyn jälkeen helpommin.

2) Säilytä parmesaani lämpimässä

Parmesaani on nopeampaa ja helpompaa raastaa, kun se on huoneenlämpöistä. Parmesaania voi säilyttää lämpimässä, mutta jos haluat pitää sitä jääkaapissa, kannattaa juusto ottaa lämpimään ennen ruoanlaittoa.

3) Keitä vesi vedenkeittimessä

Jos tarvitset ruokaasi kuumaa vettä, on se nopeampaa kiehauttaa vedenkeittimessä kuin kattilassa.

4) Käytä hanskoja

Lihoja käsitellessä täytyy muistaa elintarvikehygienia eli pestä käsiä jatkuvasti. Käsien peseminen taas vie aikaa. Ongelma ratkeaa, kun käyttää aina hanskoja käsitellessään lihaa.

5) Lue resepti

Kiireessä resepti saattaa jäädä lukematta, vaikka kokonaisuuden ja työskentelyjärjestyksen hahmottaminen säästäisivät aikaa. Kiireessä kannattaakin lukea koko resepti ajatuksen kanssa ennen aloittamista.

6) Älä pilaa ruokaa häsellyksellä

Nälkäisenä masentavinta on huomata mokanneensa. Varsinkin jos virhe on niin suuri, että koko ruoka on pilalla ja aloitettava alusta. Tärkein asia onkin siis keskittyä.

Vaikka häärit kiireessä, malta mitata esimerkiksi mausteet mitalla, lusikalla tai ainakin kämmenellä. Älä hulauta hätiköidessäsi koko purkillista suolaa tai pippuria ruokaan. Hätäillessä kipotkin lentelevät ja astiat rikkoutuvat, siksi maltti on valttia.

Jos mieleesi ei esimerkiksi muistu, milloin kananmunat tuli ostettua, kannattaa muistaa vanha kunnon kelluntatesti sen sijaan, että kokeilisi onneaan. Laita kananmuna vesikulhoon. Jos muna kelluu, se on pilalla. Jos kananmuna painuu pohjaan, se on syötävässä kunnossa.

7) Suunnittele

Ruoanlaitto nopeutuu, kun tietää heti mitä on tekemässä ja mistä aloittaa. Viikon ruokalista kannattaakin suunnitella etukäteen. Se säästää aikaa ja rahaa myös ostoksilla.

Todellinen järjestelijä käyttää muutaman minuutin iltaisin lajittelemalla seuraavan päivän ruokaan tarvittavat ainekset omaan koriinsa, jonka voi napata aloittaessaan kokkailut. Korikikan avulla myös muut perheenjäsenet tietävät, mitä aineksia ruokaan pitäisi laittaa.

8) Leikkaa jalapenot ja chilit saksilla

Tuliset jalapenot ja chilit saa kätevimmin pieniksi saksilla. Samalla välttyy siltä riskiltä, että tulisi pyyhkäisseeksi sormillaan silmiään ja tuhlanneeksi aikaansa selvitessään tulisesta yllätyksestä.

9) Raasta voita

Monessa reseptissä tarvitaan voisulaa. Voiköntin sulattaminen kattilassa tai mikrossa ottaa kuitenkin oman aikansa. Aikaa säästyy, jos tarvittavan määrän voita raastaa kylmänä kulhoon ennen sulatusta.

Lähde: Time

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.