Olutkakku

  • 250 g voita
  • 3 dl fariinisokeria
  • 2 kananmunaa
  • 250 g kuivattuja luumuja
  • 4 dl keltaisia rusinoita
  • 1 dl korintteja
  • 4 dl stouttia tai muuta vahvaa olutta
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl kanelia
  • ripaus raastettua muskottipähkinää

 

Tämä kakku on parasta muutaman viikon säilytyksen jälkeen.

Pilko luumut neljään osaan. Laita luumut, rusinat ja korintit laakeaan astiaan ja kaada hedelmien päälle 2 dl stouttia. Anna hedelmien pehmetä oluessa tunnin, pari.

Vatkaa voi ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita jauhoihin mausteet ja leivinjauhe.

Lisää voi–munavaahtoon liotetut hedelmät liemineen. Lisää jauhot ja sekoita hyvin. Lisää 1 dl stouttia taikinaan. Loppu desi jää kakun kostuttamiseen.

Voitele ja jauhota kakkuvuoka.

Laita taikina vuokaan ja paista sitä 150 asteessa reilu kolme tuntia.

Kokeile kypsyyttä tikulla. Paiston loppupuolella kakun pinnalle voi laittaa leivinpaperin palamista ehkäisemään.

Anna kakun jäähtyä vuoassaan ja kostuta se lopulla oluella.

Kumoa kakku varovasti ja kääri se huolellisesti säilöön joulua varten. Kakun voi pakastaa, mutta se säilyy kylmässäkin jouluun asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ruoka

Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo

Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia

Myös mansikkapellolla voi olla Koronaa – "Ei tarvitse nimeä pelätä"

Louhisaaren juoma sopii helteen helpottajaksi

Jyväskyläläisen Janne Kaartisen, 52, voi tilata juhliin ja palavereihin laittamaan ruokaa – "Olen tietyllä tapaa ohjelmanumero"

Laita kalaa myös kesäpöytään – katso tästä herkullisen kesämenun reseptit

Alkukesän herkun saaminen myyntiin vaatii viljelijältä paljon aikaa ja vaivaa – "Moni ei tiedä, miten kova työ uusien perunoiden kasvattamisessa on", Markku Santamäki, 59, sanoo

"Lippujuhlan aterialle sopisi Mannerheim-teema" – Keittiömestari Jaakko Sauvola, 40, ehdottaa juhlapöydän herkuiksi tartaria, kuhaa ja punssikakkua

Trendiherkut tarjoavat helpotusta kaukokaipuuseen – katso reseptit poke bowliin, focacciaan, dalgona-kahviin ja shakshukaan

Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund on harmissaan ketjuravintoloiden ylivallasta Suomessa: "Helmet alkavat olla harvassa"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.