Omenalevite

1 kilo siivottuja ja paloiteltuja omenoita

2 dl vettä

700 g sokeria

3 sitruunan kuori raastettuna

3 sitruunan mehu

35 g voita

(1/2 tl inkivääriä, ripaus muskottipähkinää)

6 munankeltuaista

Pese omenat, poista niistä siemenkodat ja paloittele omenat sopivin kokoisiksi paloiksi. Omenoita ei tarvitse kuoria.

Pese sitruunat harjalla ja pesuaineella ja huuhtele hyvin. Raasta kuori ja purista niistä mehu.

Mittaa kattilaan vesi ja omenanpalat, keitä ne miedolla lämmöllä kypsiksi. Soseuta kypsät omenalohkot sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Mukaan voi jäädä vähän kuorenpalasia.

Lisää kuuman soseen joukkoon sokeri, voi, mausteet, sitruunankuori ja -mehu. Kuumenna kiehuvaksi.

Siirrä kattila pois liedeltä ja lisää kevyesti vatkatut keltuaiset. Kuumenna seos hiljalleen lähes kiehuvaksi, mutta älä anna sen kiehua.

Valmis sose on lämpimänä melko löysää, mutta jäähtyessään se paksunee.

Laita levite puhtaisiin kuumiin tölkkeihin ja säilytä kylmässä. Levite sopii esimerkiksi täytekakun tai kääretortun täytteeksi tai paahtoleivälle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ruoka

Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo

Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia

Myös mansikkapellolla voi olla Koronaa – "Ei tarvitse nimeä pelätä"

Louhisaaren juoma sopii helteen helpottajaksi

Jyväskyläläisen Janne Kaartisen, 52, voi tilata juhliin ja palavereihin laittamaan ruokaa – "Olen tietyllä tapaa ohjelmanumero"

Laita kalaa myös kesäpöytään – katso tästä herkullisen kesämenun reseptit

Alkukesän herkun saaminen myyntiin vaatii viljelijältä paljon aikaa ja vaivaa – "Moni ei tiedä, miten kova työ uusien perunoiden kasvattamisessa on", Markku Santamäki, 59, sanoo

"Lippujuhlan aterialle sopisi Mannerheim-teema" – Keittiömestari Jaakko Sauvola, 40, ehdottaa juhlapöydän herkuiksi tartaria, kuhaa ja punssikakkua

Trendiherkut tarjoavat helpotusta kaukokaipuuseen – katso reseptit poke bowliin, focacciaan, dalgona-kahviin ja shakshukaan

Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund on harmissaan ketjuravintoloiden ylivallasta Suomessa: "Helmet alkavat olla harvassa"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.