Panettone, italialainen joulupulla

  • 1 dl lämmintä vettä
  • 2 pussia kuivahiivaa
  • 1,5 dl lämmintä maitoa
  • 2 dl sokeria
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 4 munaa
  • 2 keltuaista
  • 200 g voita
  • noin 10–11 dl vehnäjauhoja
  • yhden sitruunan ja appelsiinin raastettu kuori
  • 5 dl kuivattuja hedelmiä: viikunoita, kirsikoita, aprikooseja, keltaisia rusinoita, korintteja, hillottua appelsiininkuorta
  • 1 dl konjakkia

 

Voiteluun

  • yksi keltuainen
  • 1 rkl kermaa

 

Varaa taikinan ainekset (jauhot, munat, hedelmät, voi) hyvissä ajoin huoneenlämpöön, sillä raskas taikina ei nouse kunnolla, jos se jää kylmäksi.

Pilko kuivahedelmät pieniksi paloiksi ja laita ne marinoitumaan konjakkiin, vaikka jo edellisenä päivänä. Raasta yhden sitruunan ja appelsiinin kuori.

Kuumenna vesi kädenlämpöä kuumemmaksi ja sekoita siihen yksi pussi kuivahiivaa. Kun seos alkaa kuplia, lisää siihen yksi desi taikinaan varatuista jauhoista. Peitä kulho ja pidä sitä lämpimässä, jotta hiiva alkaisi kunnolla toimia. Anna juuren tekeytyä, kunnes se kuplii kunnolla.

Lämmitä maito lämpimäksi ja liuota siihen toinen pussi kuivahiivaa.

Mittaa vatkauskulhoon kananmunat, keltuaiset, sokeri ja vaniljasokeri. Vatkaa vaahdoksi. Lisää vaahtoon molemmat neste-hiivaseokset.

Lisää pikkuhiljaa jauhoja. Taikinan tulee jäädä pehmeäksi ja notkeaksi. Lisää voi ja jatka jauhojen lisäystä ja lopuksi lisää hedelmät ja kuoriraasteet. Alusta taikina kunnolla.

Peitä kulho ja laita lämpimään paikkaan kohoamaan. Taikinan pitää antaa kohota lähes kaksinkertaiseksi, aikaa tähän kuluu normaalia pullataikinaa enemmän, varaa kaksi tuntia.

Voitele paistovuoka huolella. Vaivaa taikinaa vielä työpöydällä ja laita se voideltuun vuokaan. Anna kohota vielä vuoassa kunnolla.

Voitele pulla kerman ja keltuaisen seoksella ja paista 175 asteessa noin 35-45 minuuttia.

Pulla on hyvin säilyvää ja sen voi myös pakastaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ruoka

Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo

Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia

Myös mansikkapellolla voi olla Koronaa – "Ei tarvitse nimeä pelätä"

Louhisaaren juoma sopii helteen helpottajaksi

Jyväskyläläisen Janne Kaartisen, 52, voi tilata juhliin ja palavereihin laittamaan ruokaa – "Olen tietyllä tapaa ohjelmanumero"

Laita kalaa myös kesäpöytään – katso tästä herkullisen kesämenun reseptit

Alkukesän herkun saaminen myyntiin vaatii viljelijältä paljon aikaa ja vaivaa – "Moni ei tiedä, miten kova työ uusien perunoiden kasvattamisessa on", Markku Santamäki, 59, sanoo

"Lippujuhlan aterialle sopisi Mannerheim-teema" – Keittiömestari Jaakko Sauvola, 40, ehdottaa juhlapöydän herkuiksi tartaria, kuhaa ja punssikakkua

Trendiherkut tarjoavat helpotusta kaukokaipuuseen – katso reseptit poke bowliin, focacciaan, dalgona-kahviin ja shakshukaan

Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund on harmissaan ketjuravintoloiden ylivallasta Suomessa: "Helmet alkavat olla harvassa"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.