Panettone, italialainen joulupulla

  • 1 dl lämmintä vettä
  • 2 pussia kuivahiivaa
  • 1,5 dl lämmintä maitoa
  • 2 dl sokeria
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 4 munaa
  • 2 keltuaista
  • 200 g voita
  • noin 10–11 dl vehnäjauhoja
  • yhden sitruunan ja appelsiinin raastettu kuori
  • 5 dl kuivattuja hedelmiä: viikunoita, kirsikoita, aprikooseja, keltaisia rusinoita, korintteja, hillottua appelsiininkuorta
  • 1 dl konjakkia

 

Voiteluun

  • yksi keltuainen
  • 1 rkl kermaa

 

Varaa taikinan ainekset (jauhot, munat, hedelmät, voi) hyvissä ajoin huoneenlämpöön, sillä raskas taikina ei nouse kunnolla, jos se jää kylmäksi.

Pilko kuivahedelmät pieniksi paloiksi ja laita ne marinoitumaan konjakkiin, vaikka jo edellisenä päivänä. Raasta yhden sitruunan ja appelsiinin kuori.

Kuumenna vesi kädenlämpöä kuumemmaksi ja sekoita siihen yksi pussi kuivahiivaa. Kun seos alkaa kuplia, lisää siihen yksi desi taikinaan varatuista jauhoista. Peitä kulho ja pidä sitä lämpimässä, jotta hiiva alkaisi kunnolla toimia. Anna juuren tekeytyä, kunnes se kuplii kunnolla.

Lämmitä maito lämpimäksi ja liuota siihen toinen pussi kuivahiivaa.

Mittaa vatkauskulhoon kananmunat, keltuaiset, sokeri ja vaniljasokeri. Vatkaa vaahdoksi. Lisää vaahtoon molemmat neste-hiivaseokset.

Lisää pikkuhiljaa jauhoja. Taikinan tulee jäädä pehmeäksi ja notkeaksi. Lisää voi ja jatka jauhojen lisäystä ja lopuksi lisää hedelmät ja kuoriraasteet. Alusta taikina kunnolla.

Peitä kulho ja laita lämpimään paikkaan kohoamaan. Taikinan pitää antaa kohota lähes kaksinkertaiseksi, aikaa tähän kuluu normaalia pullataikinaa enemmän, varaa kaksi tuntia.

Voitele paistovuoka huolella. Vaivaa taikinaa vielä työpöydällä ja laita se voideltuun vuokaan. Anna kohota vielä vuoassa kunnolla.

Voitele pulla kerman ja keltuaisen seoksella ja paista 175 asteessa noin 35-45 minuuttia.

Pulla on hyvin säilyvää ja sen voi myös pakastaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.