Perinteinen joulukinkku

  • Kinkku
  • sinappia
  • korppujauhoja

 

Aloita pakastetun kinkun sulatus hyvissä ajoin, 1-3 vuorokautta ennen paistoa. Sulata hitaasti jääkaapissa.

Ota kinkku huoneenlämpöön muutama tunti ennen uuniin laittoa. Sisälämpötilan olisi hyvä olla + 10 astetta, kun kinkku laitetaan uuniin.

Työnnä kinkun paksuimpaan kohtaan paistomittari niin, että se ei kosketa luuta. Laita mittari vinosti niin, että näet seurata sitä.

Aseta kinkku voidellulle ritilälle kamarapuoli ylöspäin. Laita ritilä syvän uunipellin päälle ja pellille kuumaa vettä, jottei kinkusta tippuva rasva palaisi uunin pohjalle.

Paista kinkkua 125 asteessa noin tunti kiloa kohden. Jos haluat mehukkaan kinkun, on 75 astetta hyvä. Jos haluat täysin kypsän, jo murenevan kinkun, niin 80 astetta on siinä tapauksessa sopiva.

Ota kinkku pois uunista ja anna sen levätä hetki. Poista nahka, mutta jätä hiukan rasvaa pintaan. Sivele kinkun pintaan hyvää sinappia ja siivilöi pinnalle korppujauhoja. Voit koristella kinkun neilikoilla. Kuumenna uuni 250 asteeseen ja ruskista kinkun pinta kauniiksi.

Kinkun kastike

Ota pellille valunut neste talteen ja anna sen jäähtyä. Kuori pinnalle jähmettynyt rasva pois.

Lisää liemeen hiukan omenasosetta ja suurustamalla se vehnäjauhoilla tai ohrakkaalla. Mausta kastike sinapilla ja mustapippurilla.

Loraus kermaa tai lusikallinen smetanaa pehmentää maun herkulliseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.