Pienet onkikalat syödään heti rannassa – katso perinteiset reseptit

Aurinko lämmittää rantakallion pinnan kuumaksi. Vesi on tyyni, sen rikkovat vain ohi kulkevien veneiden nostattamat pienet aallot. Mato kiemurtelee vähän, kun se pujotetaan koukkuun. Heilautus, ja ongen koho jää tyyneen veteen kellumaan.

– Saa nähdä miten kala syö, toteaa Juhani Boman.

Samassa koho katoaa veden pinnan alle. Nykäisy takaisin ja ilmassa lentää särki.

– Hei, me tulimme hakemaan ahvenia, huikkaan veden haltijalle. Heilautan onkeni uudelleen veteen. Toivetta kuullaan – nyt koukussa on ahven.

 

Onkiminen yhdellä vavalla per onkija on suurimmassa osassa vesiä sallittua ilman kalastuslupaa, joten kesäistä ajanvietettä on helppo harrastaa. Perusvälineet saa muutamalla eurolla, ne riittävät ihan hyvin pieneen kesäongintaan. Kun lajista tulee tosiharrastus, kilpakalastuksesta puhumattakaan, onkivehkeisiin saa menemään satoja euroja.

Mato-ongella voi napata vaikkapa meheviä ahvenia, joista sitten tehdään pieni ateria jo rannassa. Koska kaloista ei aina tiedä, onkiretkelle kannattaa pakata matkaan edes pienet eväät.

Juhani Boman suosittelee ainakin nakkipaketin varaamista mukaan etenkin, jos matkassa on lapsia.

 

Kun kala nappaa, se pitää tappaa lain mukaan heti. Se käy helposti etenkin kun saaliina on ahven: laita peukalo kalan pään taakse niskaan, etusormi sen suuhun ja nykäise kalan pää taakse. Ison kalan voi tainnuttaa napauttamalla sitä kalanuijalla niskaan.

Seuraavaksi kala pitää verestää, se parantaa etenkin ahvenen lihan laatua ja auttaa kalan säilymisessä. Se tehdään katkaisemalla pari kiduskaarta, jolloin kalan sydän pumppaa veret ulos lihaksista. Kala perataan poistamalla kidukset ja suolet. Ison kalan voi halkaista peräpäästä kohti päätä tehtävällä viillolla, pienten kalojen sisälmykset voi vetää ulos.

Kalareissulle kannattaa lähteä kylmälaukku mukana: menomatkalla siellä ovat eväät ja viileä juoma, paluumatkalla sinne pakataan kalasaalis, jota ei ole valmistettu heti rannassa ruuaksi.

– Jos tarkoitus on tehdä kaloista heti ruokaa, suuntaa retki paikkaan, jossa on virallinen nuotiopaikka tai ota esimerkiksi kaasulla toimiva retkikeitin mukaan, kalamies Juhani Boman neuvoo.

Työvälineistä puukko on ehdoton ja halsteri aika kätevä. Mikäli mielessä on esimerkiksi rantakala, pakkaa mukaan pari perunaa, sipulia ja tilliä. Joidenkin mielestä oikeaan rantakalaan ei tule perunaa, mutta toisaalta mikään ei estä tekemästä juuri sellaista kuin mieli tekee. Muista ottaa myös kattila ja tulitikut mukaan sekä siivota aina jälkesi. Kaiken minkä viet rantaan, tuot myös pois.

Keppikalat

pieniä kaloja kuten ahvenia

suolaa

1. Perkaa kalat. Pienimmille riittää, kun poistat kidukset ja vedät sisälmykset ulos.

2. Työnnä kalat puiseen tikkuun ja aseta lähelle nuotiota. Anna kalojen paahtua kypsiksi.

3. Tarkista kypsyys vetämällä selkäevästä. Kun se irtoaa, kala on kypsä. Avaa kala selkäpuolelta ja ripottele kalalle suolaa. Syö sormin ja nauti maisemasta.

 

Halsterikalat

400 g isompia onkikaloja kuten ahvenia

suolaa

(villiyrttejä)

1. Perkaa ja avaa kalat. Mausta suolalla ja aseta kalat halsteriin. Voit myös täyttää kalat villiyrteillä, kuten vuohenputkella ja poimulehdellä.

2. Paista hiilloksella käännellen. Varo paistamasta kuivaksi. Kokeile kypsyyttä selkäevästä vetämällä. Kun evä ja selkäruoto irtoavat helposti, kala on kypsä.

3. Syö sormin, lisää tarvittaessa suolaa. Halsterikala maistuu hyvältä myös leivän päällä.

 

Kalakeitto rannassa

kolmelle tai neljälle

400 g onkikalaa (ahven, muikku)

1 sipuli

2–3 perunaa

1 porkkana

1 tl suolaa

ripaus pippuria

kourallinen tilliä

1 dl tuorejuustoa

1. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja laita sinne peratut kalat. Anna hautua kypsäksi. Nosta kalat liemestä ja lisää sipuli ja pilkotut perunat ja porkkanat sekä suolaa ja pippuria. Anna hautua, kunnes kasvikset ovat kypsyneet. Perkaa sillä välin jäähtyneet kalat.

2. Lisää kalat keittoon, mausta tillillä ja tuorejuustolla. Tarkista maku, lisää suolaa tarvittaessa. Tarjoa eväsleivän kera.

Ahvennyytit

neljälle

800 g ahvenfileitä

suolaa, valkopippuria

2–3 salottisipulia

puolikas fenkoli

1–2 porkkanaa

ruohosipulia, tilliä

1 rkl voita

tilkka kuivaa valkoviiniä

1 dl tuorejuustoa

1. Mausta ahvenfileet suolalla ja valkopippurilla. Suikaloi juurekset, hienonna tilli ja ruohosipuli. Kuullota ne nopeasti voissa pannulla.

2. Lisää tilkka valkoviiniä ja hauduta, kunnes viini on haihtunut.

3. Levitä työtasolle tukevaa foliota. Levitä sille puolet ahvenfileistä ja nosta päälle kasvisseos. Lisää nyyttiin voita ja tuorejuustoa. Laita päälle loput fileistä ja kääri tiukaksi folionyytiksi.

4. Nosta nyytit hiillokselle, parilaan tai grilliin. Hauduta hiljalleen kypsäksi, voit tarkistaa kypsyyden raottamalla nyyttiä.

5. Tarjoa keitettyjen perunoiden, voin ja tuorejuuston kera.

Paistetut kalat

neljälle

600 g muikkuja tai ahvenia

leivitys:

1 dl ruisjauhoja

1 tl suolaa

ripaus valkopippuria

paistamiseen voita

1. Perkaa kalat. Poista pienistä kaloista pää ja vedä sisälmykset ulos, isommat voit avata. Huuhtaise tarvittaessa. Valuta kuivaksi.

2. Mausta jauhot suolalla ja pippurilla. Kierittele kalat jauhoissa ja paista pannulla voissa.

3. Tarjoa uusien perunoiden kera.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .