Pullataikina, perusohje

5 dl maitoa tai vettä

50 g tuoretta hiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa

1 tl suolaa

2 dl sokeria

(1 muna)

1 rkl kardemummaa

noin 1 kg eli noin 15 dl vehnäjauhoja

200 g margariinia tai voita tai 1,5 dl rypsiöljyä

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi (37 astetta) ja liuota hiiva siihen pieninä murusina. Lisää suola, sokeri, kananmuna ja kardemumma.

Lisää jauhoja vähin erin huolellisesti vaivaten. Alustamisen loppuvaiheessa lisää pehmeä rasva tai öljy ja jatka alustamista.

Taikinan tulee olla kiiltävä, pehmeä ja tasainen. S irtoaa kulhon reunasta ja käsistä. Jos leivot pikkupullia, taikina saa jäädä pehmeäksi, mutta pitkot vaativat napakan taikinan.

Anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa. Jos haluat viivyttää kohoamista, laita taikina nousemaan jääkaappiin.

Leivo taikina mieleisiksesi pulliksi tai pitkoiksi ja kohota vielä hetken aikaa.

Voitele pullat, ripottele pinnalle sokeria tai esimerkiksi mantelirouhetta tai mantelilastuja ja paista.

Pikkupullat paistetaan 225 asteessa noin 10 minuuttia, pitkot 200 asteessa 15-20 minuuttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ruoka

Kreivitär Eva Mannerheim-Sparren reseptit toimivat yhä esimerkiksi itsenäisyyspäivänä – "Hyvät päivälliset eivät koskaan käy vanhanaikaisiksi", katso reseptit

Kalkkuna ei ole vielä Suomessa yhtä suosittua kuin Keski-Euroopassa, mutta sen käyttö lisääntyy – kalkkunaruoat sopivat esimerkiksi joulun välipäiviin, katso reseptit

Katso reseptit: Puolukasta toivotaan elintasosairauden kaatajaa – ota punainen marja osaksi ruokavaliotasi ja kokeile vaikkapa puolukkajäädykettä

Suomalaisten rakkaus oranssiin palleroon jatkuu – Espanjan ennätyssato näkynee hinnassa

Moni yksin asuva syö yksipuolisesti tai jättää jopa ruoan väliin – "Huomasin pian, että jos ei nauti kunnollista ateriaa, tulee naposteltua koko illan ajan", Marjo Eklund sanoo

Kommentti: Seura on paras mauste, ripottele sitä ympärillesi

Kuivakakku on mainettaan mehevämpi – myös siihen sopii täyte, katso reseptit isänpäiväksi

Anita Käyhty innostui sokerikoristeista Englannissa ja on tehnyt niitä 25 vuotta – "Kirjoitin siskollekin, että nyt olen löytänyt bisnesidean"

Saako lapselle syöttää kylmiä nakkeja? Rentoa ruokasuhdetta painottavan someyhteisön perustanut Hanna Gullichsen: "Välillä voi reilusti sanoa, että tänään syötiin vähän huonommin"

Pähkinät uppoavat piirakkaan, salaattiin ja satay-kastikkeeseen – katso reseptit

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.