Raakaravinto saattaa olla liian yksipuolista – "Se voi vaikuttaa lasten ja nuorten kasvuun ja kehittymiseen", ravitsemustieteen professori sanoo

Raakaruokailijan keittiössä ei hella kuumene eikä uuni lämpene. Sen sijaan raakaruoan kypsennyksessä käytetään jääkaappia ja kuivuria. Ruoan hapatus, marinointi, mehustus ja idättäminen ovat perusjuttuja.

Periaatteena raakakokkailijan keittiössä on, että ruokaa ei kuumenneta yli 45 asteen. Kypsentämisen välttämisellä pyritään suojelemaan raaka-aineessa olevia vitamiineja ja entsyymejä.

Raakaruokailu rinnastetaan elävään ravintoon, jonka juuret ulottuvat kauas viime vuosisadan alkuun. Yhtenä elävän ravinnon merkittävimmistä kehittäjistä pidetään liettualais-amerikkalaista Ann Wigmorea (1909–1994). Wigmoren tulevaisuuden näkymänä oli poistaa nälänhätä ja ravinnon kalleus maailmasta.

Raakaravinto on vapaammin käytetty termi ja sallii monia raaka-aineita, joita ei elävässä ravinnossa ole, esimerkiksi öljyt. Sekä raakaravinto että elävä ravinto sisältävät entsyymejä, mutta elävässä ravinnossa entsyymien määrä on korkeampi. Pakastaminen on elävän ravinnon puolella kiellettyä, kun taas osa raakakokkailijoista käyttää sitä osana ruoan säilytystä ja valmistamista.

Itä-Suomen yliopiston ravitsemustieteen professori Marjukka Kolehmainen kertoo, että raakaruokavalion koostaminen voi olla haasteellista. Hän muistuttaa, että ruokavalioon tulee paneutua hyvin. On myös syytä keskustella asiantuntijan kanssa, kuinka ruokavalion saa riittävän monipuoliseksi ja kattavaksi.

Terveelliseksi hänen mielestään raakaruokavalion tekee se, että se sisältää paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja, mahdollisesti viljaa sekä monipuolisesti erilaisia siemeniä ja pähkinöitä.

Raakaruoan kokkaajan keittiön täyttää blenderin surina. Kovassa käytössä on myös raastinrauta.

Raakakeittiössä sokerit, viljat ja maitotuotteet unohdetaan kokonaan. Raakaruokailijat suosivat luomutuotteita. Pieni osa käyttää ruokavaliossaan myös hieman kypsentämätöntä kalaa tai lihaa.

Juomana on lähdevesi tai nuoresta kookoksesta saatava kookosvesi. Lisäksi sallitaan itse tehdyt tuorepuristetut mehut. Soodavedet, pullotetut mehut, kahvi tai alkoholijuomat eivät kuulu elävän ravinnon piiriin, koska ne ovat prosessoituja.

 

Marjukka Kolehmainen näkee raakaruokavaliossa yleisen ravitsemuksen näkökulmasta hyviä puolia mutta myös mahdollisia riskejä ja haittavaikutuksia.

– Jos esimerkiksi lasten ja nuorten ruokavaliota yksipuolistetaan kovin paljon, se voi vaikuttaa kasvuun ja kehittymiseen.

Lähes kaikissa kasviksissa on proteiinia, mutta usein vain vähäinen määrä. Hyviä kasviproteiinin lähteitä ovat palkokasvit, siemenet ja pähkinät.

Jos käytetään yksipuolisesti proteiininlähteitä, esimerkiksi välttämättömien aminohappojen saanti voi jäädä niukaksi. Tarvitsemme välttämättömiä aminohappoja päivittäisessä ruokavaliossa tavalla tai toisella, Kolehmainen muistuttaa.

– Tavallisen ruokavalion voi helpommin koostaa monipuoliseksi. Ei tarvitse nähdä niin paljon vaivaa, ja tavallinenkin ruokavalio voi olla hyvinkin terveellinen.

Kolehmainen näkee, että raakaruokavaliossa on paljolti kyse ideologisista näkemyksistä ja kokeilunhalusta.

Kasvuiässä oleville lapsille hän ei suosittelisi minkäänlaisia hyvin yksipuolisia ruokavalioita. Esimerkiksi kasvi- ja vegaanipainotteisessa ruokavaliossa on huolehdittava, että lapsi saa riittävästi energiaa. Tämä asettaa vanhemmille haasteita.

Ruokavaliomuutokset voivat aiheuttaa erilaisia oireita.

– Kun kenen tahansa ruokavalioon lisätään runsaasti kasviksia ja täysjyväviljaa sekä paljon kuitupitoista syömistä, siitä voi tulla aluksi mahavaivoja. Niitä kannattaa lisätä pikkuhiljaa. Myös juomista tulisi lisätä, että suoli toimisi normaalisti eikä tulisi turhia kipuja ja ilmavaivoja, Kolehmainen opastaa.

Hapatus on hyvä keino parantaa ruoka-aineiden sulamista elimistössä ja rauhoittaa vatsan käyttäytymistä.

Mea Salon kirjassa Hellattoman kokin elävä raakaravinto sanotaan, että avain helppoon ruokamuutokseen on maltti.

– Muuta ensin yksi ateria päivässä raa’aksi, sitten toinen. Kun teet muutoksia vähitellen, löydät oikeat ateriakoot ja ateriarytmin helposti. Kun raakaruoan osuutta syömisissään lisää vähitellen, sekä keho että pää pysyvät mukana ja uusista ruoista tulee luonnollinen osa omaa ruokavaliota, Salo kirjoittaa.

Raakaruoan kokkaajan parhaina apureina toimivat kekseliäisyys ja kokeilunhalu. Yksi haasteista on, kuinka loihtia saatavilla olevista aineksista raakaruokaa. Kasvikset, hedelmät, pähkinät ja tuoreet yrtit ovat rikkaita mauiltaan, joten niitä yhdistelemällä saadaan mitä herkullisimpia ruokia – niin makeita kuin suolaisia.

Harjoitus tekee tässäkin mestarin. Aloita helposta reseptistä ja sovella. Aluksi voit vaikka kokeilla ”pastaa” kesäkurpitsasta tutun ja turvallisen jauhelihakastikkeen kera.

Seuraavalla kerralla lisää kylmä tomaattikastike. Se toimii myös keittona.

Raakaruokailu voi olla hyvin edullista mutta vaatii toteuttajaltaan sitoutumista ja perehtymistä. Jos siihen sisällyttää ulkomaiset superfoodit, myös kulut kasvavat.

Superfoodeja on laaja kirjo myös kotimaisissa tuotteissa, kuten lähimetsiemme marjoissa.

Raakakakut eroavat tavallisista vehnäkakuista siten, että ne ovat ravintoarvoltaan rikkaampia. Niistä saa myös energiaa pitkäksi aikaa.

Kakut koostuvat usein kaakao- ja kookostuotteista, pähkinöistä, siemenistä, marjoista ja hedelmistä. Makeuttajina toimivat esimerkiksi taatelit sekä hunaja. Ne sisältävät enemmän ravintoaineita kuin prosessoitu sokeri.

Rasvoina käytetään kylmäpuristettua kookosöljyä ja kaakaovoita. Myös kookosmaito ja maapähkinävoi jähmettävät ja tuovat täyteläisyyttä leivonnaiseen.

Kakun ainekset sekoitetaan keskenään blenderissä. Laitteen on oltava tehokas. Kaikki mallit eivät kykene esimerkiksi pähkinöiden ja jäisten marjojen käsittelyyn. Kakut niin sanotusti kypsennetään kylmässä joko jääkaapissa tai pakastimessa.

Tavallisen suklaan ja kaakaojauheen sijaan raakakakuissa käytetään raakakaakaojauhetta, carob-jauhetta, kaakaovoita ja kaakaomassaa.

Irish moss eli irlanninsammal, chiansiemenet ja psylliuminsiemenet toimivat hyytelöivinä ja sitovina aineina. Kinuski- ja toffeemaista makua saadaan mulperipuun marjoista ja lucuma-hedelmästä.

Pohjaan kannattaa jättää hiukan rouheisuutta, jotta kakun kerroksissa on erilaisia suutuntumia. Lisämakua pohjaan saa esimerkiksi vuorisuolan, sitruunankuoren, lucuma-jauheen, kanelin ja raakakaakaojauheen avulla.

Mustikka, punajuuri, spirulina sekä kurkuma ja sahrami antavat värejä leivontaan.

Entäs jos jäätelöhammasta pakottaa? Silloin voit pakastaa tehosekoittimella soseutettua banaania, ja maailman helpoin jäätelö on valmis.

Tomaattikastike tai -keitto

Kastike kolmelle, keitto kahdelle

 

500 g tomaatteja
5 kpl aurinkokuivattuja tomaatteja
1 tl juoksevaa hunajaa
1–2 valkosipulinkynttä

1. Pilko tomaatit ja raasta valkosipuli. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja pyöräytä sekaisin.

2. Tarjoile heti. Hyvää myös jääkaappikylmänä.

 

”Pasta” kesäkurpitsasta

Yksi annos

 

350 g kesäkurpitsaa

1. Pese, kuivaa ja poista kannat. Raasta kuorineen suikaleiksi. Voit käyttää myös juustohöylää tai muuta suikaloimiseen käytettävää apuvälinettä.

2. Jätä keskellä oleva pehmeä siemenkota käyttämättä. Sen voit syödä sellaisenaan tai hyödyntää muussa ruoanlaitossa. ”Pasta” on parhaimmillaan syötäväksi heti valmistuttuaan.

Raakasuklaamousse

Yksi annos

 

2 rkl raakakaakaojauhetta
1 kypsä banaani
1 kypsä avokado
1,5 rkl hunajaa

1. Sekoita kaikki ainekset blenderissä keskenään ja annostele tarjoiluastiaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .