Reseptit: Hyödynnä kauden kasvikset suolaisissa leivonnaisissa

Loppukesään maistuvaa kaalista, sipulista, tomaatista ja kesäkurpitsasta.

Osa kasvimaan antimista kannattaa piilottaa piirakkaan. Vanha kunnon kaalipiirakka tai ranskalaistyyppinen sipulipiirakka ovat herkullisia vaihtoehtoja. Näyttävä tomaatti-kesäkurpitsapiirakka on kuin runsas pitsa, mutta paksummassa muodossa.

 

Kaalipiirakka (uunipellillinen)

1. Kuutioi voi kulhoon. Lisää jauhot ja leivinjauhe.

2. Nypi taikinaksi ja lisää lopuksi rahka.

3. Siirrä taikina kylmään vähintään puoleksi tunniksi.

4. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Silppua sipuli.

5. Kuumenna padassa oliiviöljy ja lisää sekaan kaalisuikaleet kuullottumaan. Lisää myös sipulisilppu.

6. Lisää suolaa, pippuria ja siirappi.

7. Anna kaalitäytteen kypsyä ilman kantta.

8. Kun kaali tuntuu kypsältä, lisää vielä meiramia. Jos kaalin seassa on nestettä, kaada täyte siivilään, jotta saat nesteen pois.

9. Jaa taikina kahteen osaan ja kaaviloi pohja leivinpaperin päällä.

10. Levitä täyte pohjan päälle, mutta jätä reunaa paljaaksi.

11. Kaulitse pintaosa hieman pienemmäksi ja levitä se täytteen päälle. Käännä pohjalevyn reunaosa päällisosan päälle ja nipistä saumat kiinni.

12. Voitele keltuaisella ja pistele piirakka.

13. Paista 200 asteessa reilu 30 minuuttia.

 

Sipulipiirakka (riittää 8:lle)

1. Valmista pohja. Nypi voi ja vehnäjauhot sekä suola. Lisää lopuksi kylmä vesi. Laita taikina kylmään vähintään puoleksi tunniksi.

2. Leikkaa sipulit renkaiksi.

3. Kuullota sipulia oliiviöljyssä, kunnes ovat pehmenneet ja muuttuneet läpikuultaviksi.

4. Mausta sipulit suolalla, pippurilla ja ripauksella sahramia. Liota sahrami ensin tilkkaseen kiehuvaa vettä. Sahramin voi myös jättää pois.

5. Lisää sekaan raastettu juusto ja kerma sekä oliivit. Anna täytteen jäähtyä.

6. Painele taikina pyöreän piirasvuoan pohjalle sekä reunoille ja esipaista pohjaa 200 asteessa noin 10 minuuttia.

7. Laita pohjan päälle sipulitäyte ja paista vielä noin 15 minuuttia.

 

 

Tomaatti–kesäkurpitsapiirakka (riittää 8:lle)

1. Valmista ensin pohja. Nypi voi ja jauhot muruksi ja lisää parmesaaniraaste, suola ja keltuainen.

2. Lisää kylmää vettä, jotta saat sopivan tuntuisen taikinan. Laita taikina kylmään vähintään puoleksi tun­niksi.

3. Kuumenna öljyä pannulla ja kuullota siinä ensin sipulisilppua. Lisää sekaan kesäkurpitsalohkot tai -viipaleet. Kypsennä hetken aikaa.

4. Halkaise puolet tomaateista ja lisää tomaatit sipulin ja kesäkurpitsan sekaan. Lisää mukaan myös kaikki muut täytteen ainekset paitsi terttutomaatit.

5. Kaulitse taikina leivinpöydällä pyöreäksi levyksi. Leikkaa veitsellä pohjan reunaan halkioita.

6. Kumoa täyte keskelle pohjalevyä ja aseta tomaattiterttu päälle.

7. Nosta reunapalat täytteen päälle ja nipistä reunaa tiukaksi.

8. Voitele keltuaisella ja pistele pintaa haarukalla.

9. Paista piirakkaa 175 asteessa 45–50 minuuttia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .