Rosolli

  • 3 kuorineen keitettyä perunaa
  • 4 kuorineen keitettyä porkkanaa
  • 4 isoa tai 6 pientä kuorineen keitettyä punajuurta
  • 1–2 omenaa
  • 2 herkkukurkkua
  • 1 kookas sipuli
  • hiukan rouhittua mustapippuria

 

Kastike

  • 2 dl kermaa
  • tilkka etikkaa
  • ripaus sokeria
  • ripaus valkopippuria
  • etikkapunajuurien lientä

 

Keitä juurekset juuri ja juuri kypsiksi. Anna jäähtyä, kuori ne ja leikkaa pieniksi kuutioiksi.

Silppua sipuli, kuutioi kurkut ja omenat. Lisää omenakuutioiden päälle hiukan sitruunamehua, jotta säilyisivät valkoisina. Mitä pienemmät kuutiot, sen juhlavampi ulkonäkö.

Säilytä kuutioita omissa astioissaan ja sekoita vain tarvittava määrä. Tarjoa rosolli valmiiksi sekoitettuna tai järjestä raaka-aineet ryhmiin tai raidoiksi.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja mausta. Värjää mieleisen väriseksi. Tarjoa kastike mieluummin erikseen.

Muunnelmat rosollista

Vaihda omenakuutiot päärynään joko kokonaan tai osittain.
Lisää sekaan hiukan fenkolia, se antaa eksoottista makua.
Vaihda sipuli punasipuliin, salottisipuliin tai purjoon.
Korvaa osa perunasta keitetyllä bataatilla.
Hyytelöi rosolli. Käytä liemenä omenamehua tai kasvislientä.
Tarjoa vaihteeksi öljy–viinietikkakastikkeen kera.
Vaihda kermavaahto kermaviiliin.
Kun rosolliin lisää silliä, puhutaan sillisalaatista.
Myös keitettyä kananmunaa voi lisätä.
Perinteinen koristeluyrtti on persilja, mutta yhtä hyvin se voi olla ruohosipuli, tilli tai minttu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.