Rouva Kasvis neuvoo syömään viiden värisiä kasviksia joka päivä – katso kauden kasviksia sisältävät reseptit

Kun ruokatoimittaja ja ruokakirjailija Pirjo Toikkaselta kysyy jotain kasviksista, saa tyhjentävän vastauksen hetkessä. Lisää vastauksia löytyy hänen viime syksynä ilmestyneestä ruokakirjastaan Rouva Kasviksen parhaat, jonka Suomen kirjataiteen komitea nimesi yhdeksi vuoden 2017 kauneimmista tietokirjoista.

Toikkanen puhuu kasvispainotteisen ruoan puolesta niin tomerasti, että sai yhteistyökumppaniltaan lempinimen Rouva Kasvis.

Toikkasen mukaan ihmisiä kiinnostavat juuri nyt kasvisten hyvä maku mutta myös terveellisyys ja ekologisuus. Ympäristösyistä lähellä tuotetun ja itse kasvatetun ruoan arvostus on lisääntynyt.

Kotimaisuus on arvossaan, eikä ihme, sillä kotimaiset kasvikset ovat tutkitusti Euroopan puhtaimpia (EFSA:n raportti 2017).

Lisäksi nykyisin viljellään sellaisiakin kasviksia, joita meillä ei aiemmin kaupallisesti ole kasvatettu. Esimerkiksi valkosipulia, inkivääriä, munakoisoa, vesimelonia ja varsiparsakaalia eli broccoliinia saa jo kotimaisina uutuuksina.

Toikkasen mukaan henkilöstöravintoloita ja ammattikeittiöitä on kiittäminen siitä, että ne ovat toiminnassaan huomioineet ja hyödyntäneet ravitsemussuositusten mukaisen lautasmallin. Sen mukaan ruokalautasella kuuluu olla puolet kasviksia.

Kasvisruokailusta puhutaan paljon. Suomalaisista täysin vegaaneja on kuitenkin korkeintaan muutama prosentti. Sen sijaan fleksaaminen yleistyy eli syödään välillä kasvisaterioita, mutta myös maitotuotteita ja kananmunaa, usein kalaa ja vain jonkin verran lihaa.

Parannettavaakin Pirjo Toikkanen löytää. Kauppojen hedelmä- ja vihannesosastoilta voisi vaatia enemmän panostusta tuotteiden laatuun ja satokausiin.

– Asiakkaat osaavat paremmin tunnistaa laadun liha- ja kalatuotteissa, mutta hevi-osastolla moni hyväksyy nuutuneet ja pehmenneet kasvikset, Toikkanen on huomannut.

Kysyttäessä tämän hetken trendikasviksia Toikkaselta tulee vastaukseksi useita vaihtoehtoja.

– Kaaliperheestä löytyy monia ihania vaihtoehtoja kuten parsakaali ja lehtikaali. Myös yrttien maailmassa tapahtuu koko ajan. Tutuiksi ovat tulleet niin ikään lehtivihannekset: mangoldi ja paksoi.

 

Ruokakirjailija jakaa teoksessaan kasvikset viiteen väriryhmään. Kun valitsee päivittäin kuusi kourallista eli puoli kiloa kasviksia, hedelmiä ja marjoa viidestä eri värikategoriasta, on kasvisten syönti kohdallaan.

Näin syyskaudella se on erityisen helppoa, sillä tarjontaa on runsaasti.

Kun syöt säännöllisesti vihreitä, punaisia, oransseja tai keltaisia, sini-punaisia sekä ruskeita ja valkoisia kasviksia, saat parhaat mahdolliset terveyshyödyt kasviksista.

Sini-punaisten ryhmään kuuluvat esimerkiksi munakoiso, punajuuri, punakaali ja mustikka. Ruskeita ja valkoisia ovat muun muassa sienet, monet sipulit ja kaalit. Myös peruna kuuluu lautaselle.

Pirjo Toikkanen on laatinut lukijoille kaksi kauden kasviksia sisältävää ruokaohjetta, joista toisessa on mukana myös broileria. Lisää kasvisruokaohjeita löytyy hänen Rouva Kasviksen parhaat -kirjastaan (Otava 2017).

Uunikasviksia ja -kananpoikaa

Riittää neljälle

0,5 dl sitruunanmehua

0,25 dl rypsiöljyä

1 tl suolaa

700–800 g broilerin koipinuijja

2 tl Ras el hanout -mausteseosta (esim. Santa Maria)

2 rkl rypsiöljyä

noin 1,5 kg viittä väriä kauden kasviksia (esimerkiksi parsakaalia tai broccoliinia, kukka- tai kyssäkaalia, porkkanoita, punasipulia, punajuuria, munakoisoa, tomaattiterttu)

2–3 rkl rypsiöljyä

suolaa, pippuria

tuoreita yrtinoksia, esimerkiksi timjamia tai rosmariinia

1. Sekoita kulhossa sitruunanmehu, öljy ja suola. Kääntele broilerinuijat marinadiin maustumaan.

2. Käsittele kasvikset ja lohko ne. Valitse viittä eri väriä mielesi ja satokauden mukaan.

3. Siirrä kasvikset leivinpaperin päälle uunipannulle. Ryhmittele kasvikset värien mukaan. Sivele tai valele lusikalla niiden päälle öljyä ja mausta suolalla ja pippurilla. Paahda kasviksia 225-asteessa 10 minuutin ajan.

4. Nosta broilerinuijat marinadista ja mausta pinnat Ras el hanout -mausteseoksella.

5. Kuumenna paistinpannu ja öljytilkka. Paista koipinuijia, kunnes ne saavat hyvän pintavärin. Siirrä ne esikypsennetylle kasvispedille ja lisää yrtinoksat päälle. Alenna uunin lämpö 200 asteeseen ja kypsennä ruokaa vielä 20–30 minuuttia.

Papuja ja perunoita ligurialaisittain

Riittää neljälle

200 g vihreitä papuja

200 g (3–4 kpl) perunoita

300 g (noin 6 dl) kapeaa pastaa

vettä, suolaa

noin 2 dl pestoa

mustapippuria myllystä

pala parmesaania

1. Valmista ensin pesto viereisellä ohjeella.

2. Huuhdo ja siisti pavut. Leikkaa palot kolmeen tai neljään osaan. Paloiteltuina papuja on noin puoli litraa.

3. Pese ja tarvittaessa kuori perunat ja paloittele ne suupaloiksi.

4. Kuumenna pastan keittämistä varten vettä pakkauksen ohjeen mukainen määrä. Mausta suolalla.

5. Kun pasta on kiehunut 3–4 minuuttia, lisää kattilaan tarvittaessa vettä sen verran, että pystyt keittämään samassa vedessä myös pavut ja perunat.

6. Keitä perunalohkoja ja papupaloja yhdessä pastan kanssa, kunnes ainekset ovat napakan kypsiä. Valuta keitinvesi, mutta jätä sitä varalta hieman talteen.

7. Siirrä pasta-peruna-papuseos kulhoon ja sekoita joukkoon pesto. Notkeuta tarvittaessa keitinvedellä.

8. Annostele ruoka syville lautasille. Pyöräytä pintaan mustapippuria myllystä ja raasta parmesaanijuustoa.

Pesto Genovese

1 valkosipulinkynsi

0,5 tl (karkeaa) suolaa

1 ruukku basilikaa

50 g pinjansiemeniä

vajaa 1 dl raastettua parmesaanijuustoa

noin 0,75 dl oliiviöljyä

ripaus suolaa

mustapippuria myllystä

1. Kuori valkosipulinkynsi ja murskaa se huhmareessa yhdessä suolan kanssa. Lisää basilikanlehdet ja jatka hiertämistä. Lisää pinjansiemenet ja murskaa nekin.

2. Raasta joukkoon parmesaani ja jatka ainesten nuijimista huhmareessa. Kun ainekset ovat tasaista seosta, lisää öljyä vähitellen, kunnes rakenne on löysän tahnamaista pestoa. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria.

Vinkki: Voit tehdä peston myös tehosekoittimessa tai vihannesleikkurissa. Jätä juustoraaste koneellisesta soseuttamisesta pois. Kun olet pyöräyttänyt muut ainekset sekaisin, raasta juusto hienona joukkoon ja sekoita käsin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .