SVT: Pellavansiemenrouhe ei sovellu elintarvikkeeksi

Rasvainen tuote härskiintyy nopeasti.

Ruotsin television uutiset varoittaa käyttämästä rouhittuja pellavansiemeniä ravintona mihinkään tarkoitukseen. Esimerkiksi aamupuuron ja -jogurtin jatkeeksi lisätty pellavansiemenrouhe on Ruotsin elintarvikeviraston Livsmedelverketin mukaan vaarallista.

Suomen Ruokaviraston virallisen kannan mukaan öljykasvin siemeniä (esimerkiksi  pellavan-, pinjan-, chian-, hampun-, seesamin-, kurpitsan-,  unikon- ja auringonkukansiemenet) voi aikuinen kuitenkin syödä turvallisesti kaksi ruokalusikallista päivässä.

Pellavansiemenissä on hyvää kasviöljyä, mutta ongelmana on linamariini, joka saattaa ihmiselimistössä vapauttaa sinihappoa.

Ruotsin elintarvikeviraston osastopäällikkö Jan Sjögren kehottaa pidättymään tyystin pellavansiemenrouheen käytöstä. Viraston kanta on viime aikoina tiukentunut. Vielä vuosi sitten Ruotsin elintarvikevirasto hyväksyi pellavansiemenrouheen käytön, jos se kuumennettiin. Nyttemmin virasto ei usko, että rouheen kuumentaminen - esimerkiksi kun sitä lisätään leipätaikinaan - merkittävästi vähentää rouheen myrkyllisyyttä.

Helsingin kaupunginkirjaston Kysy-palvelu vahvistaa ainakin osaksi Livsmedelverketin havainnot:

– On totta, että pellavan siemenissä on linamariini-glykosidia, josta vapautuu entsyymireaktion seurauksena sinihappoa eli syaanivetyhappoa. Määrät ovat kuitenkin niin pieniä, ettei niistä aiheudu haittaa elimistölle. Sen sijaan murskatut tai jauhetut pellavansiemenet härskiintyvät muutamassa päivässä, ja tällöin ne saattavat aiheuttaa oireita sekä sisäisessä että ulkoisessa käytössä. Myöskään kilpirauhasvaivoista kärsiville ei suositella pellavansiementen käyttöä.

Ruotsissa pellavansiemenrouhepaketteihin vaaditaan jatkossa varoitusteksti. Siitä, mitä tehdä jo kaupassa oleville pellavansiemenrouheille, on syntynyt kiista. Niiden etiketistä puuttuu varoitus linamariinista.

Saltå Kvarn AB ei aio noudattaa viranomaisten määräystä lisätä varoitustekstiä sen valmistamiin pellavansiemenrouhepakkauksiin.

Lähde:

 SVT

Kysy

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Juttua päivitetty 6.6.2019 klo 9.40. Lisätty tieto Suomen Ruokaviraston kannasta.

Uusimmat

Ruoka

Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo

Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia

Myös mansikkapellolla voi olla Koronaa – "Ei tarvitse nimeä pelätä"

Louhisaaren juoma sopii helteen helpottajaksi

Jyväskyläläisen Janne Kaartisen, 52, voi tilata juhliin ja palavereihin laittamaan ruokaa – "Olen tietyllä tapaa ohjelmanumero"

Laita kalaa myös kesäpöytään – katso tästä herkullisen kesämenun reseptit

Alkukesän herkun saaminen myyntiin vaatii viljelijältä paljon aikaa ja vaivaa – "Moni ei tiedä, miten kova työ uusien perunoiden kasvattamisessa on", Markku Santamäki, 59, sanoo

"Lippujuhlan aterialle sopisi Mannerheim-teema" – Keittiömestari Jaakko Sauvola, 40, ehdottaa juhlapöydän herkuiksi tartaria, kuhaa ja punssikakkua

Trendiherkut tarjoavat helpotusta kaukokaipuuseen – katso reseptit poke bowliin, focacciaan, dalgona-kahviin ja shakshukaan

Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund on harmissaan ketjuravintoloiden ylivallasta Suomessa: "Helmet alkavat olla harvassa"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.