Salaatti sopii myös valmistujaisjuhlapöytään – katso kaksi herkullista reseptiä tästä

Jokainen toivoo valmistujaispäiväksi auringonpaistetta ja lämmintä kesäsäätä. Se on ihanaa päivänsankarille ja vieraille, mutta kotikokki huokaisee. Juhlapöytään täytyy valmistaa tarjottavaa, joka ei kärsi kuumuudesta.

Kaikessa buffettarjoilussa kannattaa suunnitella ruoat siten, että ne eivät seiso pöydässä koko päivää. Jos haluat tarjota ruokaisaa salaattia, jätä suosiolla pois ainakin sellaiset raaka-aineet, joiden tiedät jo valmiiksi olevan helppoja pilaantumaan eli broileri, katkaravut, majoneesi ja kerma.

Sivun molemmat klassikkosalaatit sopivat hyvin buffetpöydän tarjoiluun. Caesarsalaatin vahvuus on siinä, että perusohjeen lisäksi sen koostumusta voi helposti muunnella. Siihen voi lisätä lisätä esimerkiksi parsaa, paistettua pekonia tai kylmäsavulohta.

Klassinen caesarsalaatti (noin kuudelle)

Krutongit:

1 hiivaleipä tai ciabatta
2 rkl voita sulatettuna
2 rkl oliiviöljyä
hieman suolaa ja mustapippuria
ripaus cayennepippuria

Salaatti ja kastike

2 valkosipulinkynttä
4 anjovis- tai sardellifileetä
1 tl suolaa
mustapippuria maun mukaan
1 rkl sitruunanmehua
1 tl hunajaa
1 tl worcestershirenkastiketta
0,5 tl dijoninsinappia
1 keltuainen
1 dl oliiviöljyä
2 ruukkua romainesalaattia
200 g parmesaania karkeaksi raastettuna
muutama parmesaanilastu koristeeksi

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Leikkaa leipä isohkoiksi kuutioiksi.

2. Sekoita kulhoon voisula, oliiviöljy ja mausteet.

3. Lisää kulhoon leipäkuutiot ja sekoita huolellisesti. Levitä kuutiot uunipellille ja paista kauniin ruskeiksi (noin 10 minuuttia). Anna jäähtyä.

4. Valmista kastike: Laita mortteliin valkosipulinkynnet, anjovisfileet ja suola. Murskaa hienoksi.

5. Laita seos toiseen kulhoon ja lisää sitruunamehu, worcestershirenkastike, hunaja, sinappi ja keltuainen. Sekoita hyvin.

6. Lisää oliiviöljy nauhana koko ajan sekoittaen. Tarkista maku.

7. Revi romainesalaattia hieman pienemmiksi paloiksi kulhoon, sisimmät lehdet kannattaa käyttää kokonaisina.

8. Lisää sekaan krutongit ja parmesaaniraaste. Kumoa kastike sekaan ja sekoita hyvin.

9. Laita tarjolle laakealle vadille ja leikkaa juustohöylällä pinnalle muutama lastu parmesaania.

 

Nizzansalaatti (noin kuudelle)

Salaatinkastike

1 valkosipulinkynsi
1 rkl dijoninsinappia
2 rkl punaviinietikkaa
2 rkl sitruunanmehua
suolaa, mustapippuria
2 dl oliiviöljyä

Salaatti

250 g uusia, pieniä perunoita
puolet salaatinkastikkeesta marinadiksi perunoille
4 munaa
200 g pitkiä, vihreitä papuja
1 keräsalaatti
1 vihreä paprika
250 g erivärisiä kirsikkatomaatteja
noin 150 g kurkkua
puolikas fenkoli
2 prk tonnikalaa öljyssä
2 dl mustia oliiveja
1 kevätsipuli tai pieni punasipuli
2 rkl kapriksia
lehtipersiljaa koristeeksi

1. Valmista ensin kastike: sekoita hieman lohkottu valkosipuli, sinappi, viinietikka ja sitruunamehu.

2. Lisää öljy nauhana koko ajan sekoittaen. Anna kastikkeen maustua vähintään puoli tuntia ja siivilöi kastike.

3. Keitä perunat al dente -kypsiksi. Kuori ne, jos kuori tuntuu irtoavalta. Laita perunat marinoitumaan salaatinkastikkeeseen noin tunniksi.

4. Keitä pavut muutaman minuutin ajan, jos ne ovat tuoreita. Jos ne ovat pakastettuja, sulata ne vain.

5. Keitä munia 6–7 minuuttia riippuen koosta. Jäähdytä ja kuori.

6. Aseta ensin vadille salaatinlehtiä pediksi. Ryhmittele perunat ja munat salaattipedin päälle.

7. Asettele lehtien päälle loput ainekset: paprika ohuina renkaina, pavut, tomaatit halkaistuina, kurkku viipaleina sekä fenkoli ja sipuli ohuiksi siivuiksi leikattuna.

8. Valuta siivilässä oliivit sekä tonnikala. Lisää ne salaattipedille.

9. Pirskottele salaatin päälle loput kastikkeesta.

10. Ripottele pinnalle vielä kaprikset ja lehtipersiljaa koristeeksi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .