Soosit moneen menoon – näillä resepteillä uutta potkua juhannuksen grilliherkkuihin

Grilliruokien kastikkeet tarjoavat perusmakuja sekä mausteiden, etikoiden ja yrttien yhdistelmiä.

Dippailuun, marinointiin, leivän päälle, pestoksi, kastikkeeksi, kasvisten kanssa, mereneläville, kananmunille, lihalle – lista on loputon. Näin monta eri käyttötarkoitusta on hyvälle soosille.

Toiset kastikkeet ovat todella yksinkertaisia, vain muutaman raaka-aineen sisältäviä ja nopeasti yhteen sekoitettavia. Toisten houkutus syntyy puolestaan tarkkaan mietitystä makujen tasapainosta.

Esimerkiksi aioli, tsatsiki, tahinikastike, cowboy-voi ja sipulikerma ovat helppoja, perusmakuja kunnioittavia kastikkeita. Sen sijaan chimichurri, romesco ja hummus leikkivät mausteiden, etikoiden ja yrttien yhdistelmillä.

 

Romesco-kastike

6 annosta

2 punaista paprikaa

3 valkosipulinkynttä

1 dl manteleita kuorineen

2 paahtoleipäviipaletta

0,5 tl chilihiutaleita

1 dl tomaattimurskaa

3 rkl oliiviöljyä

0,5–1 rkl makeaa savupaprikajauhetta

0,5 tl sokeria

1 tl suolaa

0,5 tl mustapippuria

1,5 rkl sherryviinietikkaa (myös punaviinietikka sopii)

1. Puolita paprikat, poista kannat ja siemenet. Grillaa paprikat kypsiksi niin, että niiden pinnalle tulee mustia pilkkuja ja hedelmäliha on pehmeää.

2. Voit myös grillata pari valkosipulinkynttä yhdessä paprikoiden kanssa antamaan kastikkeelle lempeää valkosipulin makua. Pujota yksittäiset kynnet cocktailtikkuun ja aseta ne sitten grilliritilälle.

3. Paahda mantelit kuumalla paistinpannulla.

4. Paahda leivät grillissä tai leivänpaahtimessa.

5. Hienonna mantelit ja leipä monitoimikoneessa. Lisää sekä grillatut valkosipulit, joista olet irrottanut kuoret, sekä yksi raaka valkosipulinkynsi monitoimikoneeseen ja hienonna.

6. Lisää monitoimikoneeseen paprikat, tomaattimurska, öljy, mausteet ja sherryviinietikka. Sekoita tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa, etikkaa tai savupaprikajauhetta.

7. Tarjoa esimerkiksi grillattujen kesäsipuleiden kanssa.

 

Cowboy-voi

6 annosta

100 g voita

2 valkosipulinkynttä raastettuina

1 salottisipuli hienonnettuna

1 rkl piparjuurta raastettuna

2 rkl dijoninsinappia

1 rkl persiljaa hienonnettuna

1 rkl ruohosipulia hienonnettuna

1 tl timjamia hienonnettuna

0,5 tl chilihiutaleita

0,25 tl paprikajauhetta

2–3 rkl sitruunanmehua

muutama tippa tabascoa

0,25 tl suolaa

0,25 tl mustapippuria

1. Sulata voi pienessä kattilassa.

2. Lisää voin joukkoon raastettu valkosipuli ja hienonnettu salottisipuli. Anna kiehua hetki.

3. Ota kattila pois liedeltä ja lisää piparjuuri, dijoninsinappi, yrtit, mausteet ja sitruunanmehu. Sekoita vispilällä kunnolla sekaisin.

4. Lisää vielä tabascoa makusi mukaan ja sekoita.

5. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

6. Dippaa cowboy-voihin lihansuikaleita, kasviksia tai patonkia.

 

Chimichurri

6 annosta

1 ruukku korianteria

1 ruukku persiljaa

neljäsosa ruukkua oreganoa

1 valkosipulinkynsi

1 dl oliiviöljyä

2 rkl punaviinietikkaa

1–1,5 tl juustokuminaa

1 tl chilihiutaleita

1 tl suolaa

0,5 tl sokeria

0,5 tl mustapippuria myllystä

1. Kuori valkosipuli ja laita kulhoon muiden aineiden kanssa.

2. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi.

3. Lisää chimichurri-kastikkeeseen tarvittaessa öljyä, jos seos tuntuu liian paksulta.

 

Glace-kastike grillaukseen

 

4 dl valmista kastiketta

200 g ketsuppia

200 g sokeria

4 rkl worcestershire-kastiketta

2 dl appelsiinimehua

2 dl omenamehua

1 dl soijakastiketta

4 rkl balsamiviinietikkaa

10 tippaa Tabasco Chipotlea

2 tl dijoninsinappia

0,5 tl suolaa

1. Laita ainekset kattilaan ja keitä noin 30 minuuttia, kunnes kastike on paksua ja aromikasta.

2. Sivele kastiketta esikypsennettyjen ribsien tai mieleisesi lihan pinnalle grillauksen aikana.

3. Kastike paistuu grillissä lihan pinnalle tahmeaksi kerrokseksi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .