Stollen, saksalainen joulukakku

  • 2 pussia kuivahiivaa
  • 2 tl sokeria
  • 2 dl maitoa
  • 8 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 dl sokeria
  • 3 tl vanilliinisokeria
  • ripaus suolaa
  • 8 tl rommiaromia/rommia
  • 4 tl sitruuna-aromia/sitruunaa
  • 4 tl karvasmanteliaromia
  • ripaus kardemummaa
  • ripaus muskottia
  • 250 g pehmeää voita
  • 375 g rusinoita
  • 100 g sukaattia
  • 100 g mantelirouhetta
  • 100 g mantelijauhetta
  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  • päälle: 100 g sulatettua voita
  • 50 g tomusokeria

 

Sekoita lämmitetty maito, kuivahiiva ja 2 tl sokeria. Anna kohota noin 15 minuuttia.

Sekoita kulhossa 8 dl vehnäjauhoja, muut kuivat aineet, mausteet, pehmeä voi ja kohonnut hiiva-maitoseos. Vaivaa erittäin hyvin.

Aromien sijaan käyvät myös aito rommi ja sitruuna. Rusinat voi halutessaan liottaa rommissa yön yli.

Lisää vielä taikinaan loput vehnäjauhot ja vaivaa huolellisesti. Taikina pehmenee ja kiinteytyy vaivaamisen aikana, jota voi hyvin tehdä puolikin tuntia. Muotoile taikina pellille leveäksi leiväksi. Kohota pellillä.

Esilämmitä uuni 250 asteeseen. Kun laitat stollenin uuniin, pienennä lämpö 150–170 asteeseen. Stollen paistuu 45–55 minuutissa. Paistamisen jälkeen sivele pintaan 100 g sulaa voita. Päällimmäiseksi ripottele vähintään 50 g tomusokeria, niin että stollen on kauttaaltaan valkea. Koska taikinassa ei ole juuri sokeria, ei tomusokeri tee leivonnaista liian imeläksi.

Stollenin annetaan valmistua viileässä folioon pakattuna vähintään pari viikkoa. Ennen tarjoamista kannattaa ripotella vielä uusi kerros tomusokeria, sillä säilytyksen aikana voi värjää sokerin kellertäväksi. Pakastaminen ei korvaa tekeytymisaikaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.