Stollen, saksalainen joulukakku

  • 2 pussia kuivahiivaa
  • 2 tl sokeria
  • 2 dl maitoa
  • 8 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 dl sokeria
  • 3 tl vanilliinisokeria
  • ripaus suolaa
  • 8 tl rommiaromia/rommia
  • 4 tl sitruuna-aromia/sitruunaa
  • 4 tl karvasmanteliaromia
  • ripaus kardemummaa
  • ripaus muskottia
  • 250 g pehmeää voita
  • 375 g rusinoita
  • 100 g sukaattia
  • 100 g mantelirouhetta
  • 100 g mantelijauhetta
  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  • päälle: 100 g sulatettua voita
  • 50 g tomusokeria

 

Sekoita lämmitetty maito, kuivahiiva ja 2 tl sokeria. Anna kohota noin 15 minuuttia.

Sekoita kulhossa 8 dl vehnäjauhoja, muut kuivat aineet, mausteet, pehmeä voi ja kohonnut hiiva-maitoseos. Vaivaa erittäin hyvin.

Aromien sijaan käyvät myös aito rommi ja sitruuna. Rusinat voi halutessaan liottaa rommissa yön yli.

Lisää vielä taikinaan loput vehnäjauhot ja vaivaa huolellisesti. Taikina pehmenee ja kiinteytyy vaivaamisen aikana, jota voi hyvin tehdä puolikin tuntia. Muotoile taikina pellille leveäksi leiväksi. Kohota pellillä.

Esilämmitä uuni 250 asteeseen. Kun laitat stollenin uuniin, pienennä lämpö 150–170 asteeseen. Stollen paistuu 45–55 minuutissa. Paistamisen jälkeen sivele pintaan 100 g sulaa voita. Päällimmäiseksi ripottele vähintään 50 g tomusokeria, niin että stollen on kauttaaltaan valkea. Koska taikinassa ei ole juuri sokeria, ei tomusokeri tee leivonnaista liian imeläksi.

Stollenin annetaan valmistua viileässä folioon pakattuna vähintään pari viikkoa. Ennen tarjoamista kannattaa ripotella vielä uusi kerros tomusokeria, sillä säilytyksen aikana voi värjää sokerin kellertäväksi. Pakastaminen ei korvaa tekeytymisaikaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ruoka

Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo

Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia

Myös mansikkapellolla voi olla Koronaa – "Ei tarvitse nimeä pelätä"

Louhisaaren juoma sopii helteen helpottajaksi

Jyväskyläläisen Janne Kaartisen, 52, voi tilata juhliin ja palavereihin laittamaan ruokaa – "Olen tietyllä tapaa ohjelmanumero"

Laita kalaa myös kesäpöytään – katso tästä herkullisen kesämenun reseptit

Alkukesän herkun saaminen myyntiin vaatii viljelijältä paljon aikaa ja vaivaa – "Moni ei tiedä, miten kova työ uusien perunoiden kasvattamisessa on", Markku Santamäki, 59, sanoo

"Lippujuhlan aterialle sopisi Mannerheim-teema" – Keittiömestari Jaakko Sauvola, 40, ehdottaa juhlapöydän herkuiksi tartaria, kuhaa ja punssikakkua

Trendiherkut tarjoavat helpotusta kaukokaipuuseen – katso reseptit poke bowliin, focacciaan, dalgona-kahviin ja shakshukaan

Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund on harmissaan ketjuravintoloiden ylivallasta Suomessa: "Helmet alkavat olla harvassa"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.