Suolaista, makeaa ja gluteenitonta – näillä herkuilla ehdit hemmotella ystävää vielä tänään

Helmikuun puolessavälissä ystävänpäivä tarjoaa hyvän syyn herkutteluun, kun runebergintortut on syöty ja laskiaispullat vielä maistamatta.

Jos olet menossa kylään ystävän luo, ehdit reilussa tunnissa tehdä maukkaat gluteenittomat kuppikakut.

Kuppikakkujen pohja valmistuu kattilassa ilman turhaa vatkaamista, ja kuorrutteeseenkin tarvitsee vain muutaman ainesosan.

Gluteenittomien kuppikakkujen pohjaan tulee mantelijauhoa, joka antaa niille täyteläisen ja pehmeän maun.

Sitruuna-mascarponekuorrute raikastaa kokonaisuuden.

Gluteenittomat manteli-sitruskuppikakut

9 kappaletta

Taikina:

100 g voita
1,5 dl ruokokidesokeria
1,5 dl mantelijauhoa
1,5 dl vaaleaa, gluteenitonta jauhoseosta
2 tl psylliumia
1,5 tl leivinjauhetta
3 kananmunaa
1 appelsiinin kuori raastettuna

Päälle:

2 dl kuohu- tai vispikermaa
200 g mascarponea
1 sitruunan kuori raastettuna
2 tl vaniljasokeria
2 rkl sokeria

1. Sulata kattilassa voi. Ota kattila pois levyltä ja lisää joukkoon ruokokidesokeri. Sekoita, kunnes sokeri on liuennut voihin.

2. Sekoita kuivat aineet yhteen. Lisää huoneenlämpöiseksi jäähtyneeseen voi-sokeriseokseen vuorotellen kuivia aineita ja kananmunia. Lisää joukkoon appelsiininkuoriraaste.

3. Lusikoi taikina isoihin muffinssivuokiin ja paista 180 asteessa 15–20 minuuttia.

4. Jätä pohjat jäähtymään. Jos haluat valmista nopeasti, vie pohjat peiteltyinä jäähtymään ulos. Valmista kuorrute pohjien jäähtyessä. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää joukkoon mascarpone ja vatkaa, kunnes seos on jämäkkää vaahtoa. Lisää joukkoon sitruunankuori, vaniljasokeri ja sokeri.

5. Pursota kuppikakkupohjien päälle kuorrutetta ja tarjoile.

2 Leipomisesta ei kannata tehdä turhan työlästä, jotta aikaa jää ystävän kanssa jutusteluunkin. Valmiista croissant-taikinasta saa helposti tehtyä herkulliset suklaakierteet, joita syödessä voi hetken kuvitella istuvansa kahvilassa Pariisissa.

Yltäkylläisen herkutteluhetken täydentää kaakao, johon on sulatettu mukaan suklaata. Halutessaan kaakaota voi maustaa esimerkiksi chilillä, kanelilla tai kardemummalla.

Appelsiiniset suklaakierteet

8 kappaletta

1 pkt (240 g) valmista croissant-taikinaa
40 g voita
0,25 dl sokeria
1 pss (6 g) kuivattua tai 2 tl tuoretta appelsiininkuoriraastetta
0,5 dl vehnäjauhoja
40 g tummaa suklaata rouhittuna
1 kananmuna
1 dl mantelilastuja
0,5 dl tomusokeria

1. Avaa croissant-taikina rullalta ja jaa kolmeen suorakaiteen muotoiseen osioon (kaksi croissant-kolmiota rinnakkain). Nipistä keskelle jäävä katkoviivareuna umpeen.

2. Valmista täyte kulhossa yhdistämällä voi, sokeri, appelsiininkuoriraaste, vehnäjauhot ja tummasuklaarouhe.

3. Laita yksi suorakaiteen muotoisista levyistä jauhotetulle alustalle. Levitä päälle puolet täytteestä. Laita päälle toinen taikinalevy, lisää loput täytteestä ja laita lopuksi päällimmäiseksi viimeinen taikinalevy.

4. Leikkaa kolmikerroksinen levy kahdeksaan samankokoiseen, suorakaiteen muotoiseen osaan. Kierrä jokainen suikale kierteeksi.

5. Laita kierteet leivinpaperille ja voitele kananmunalla. Ripottele päälle mantelilastut ja paista 175 asteessa 20 minuuttia.

6. Viimeistele jäähtyneet kierteet ripottelemalla päälle tomusokeria.

Suklainen kaakao

4–5 annosta

150 g tummaa suklaata
1,5 dl kaakaojauhetta
0,5 dl sokeria
1 dl vettä
1 l punaista maitoa
2 dl kermaa
0,5 dl sokeria

1. Rouhi suklaa isoon kulhoon. Sekoita toisessa kulhossa yhteen kaakao ja sokeri.

2. Kiehauta vesi ja lisää maitoa vähän kerrallaan, kunnes se on höyryävää.

3. Kaada höyryävä maito suklaarouheen päälle ja kaada takaisin kattilaan, kun suklaa on sulanut. Lisää joukkoon kaakaojauhe-sokeriseos ja kuumenna.

4. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää joukkoon sokeri. Kaada kaakao mukeihin ja pursota päälle kermavaahtoa.

Flammkuchen eli liekkipiiras

2 piirasta

Flammkuchen eli liekkipiiras on Saksan lahja pitsanystäville. Se on myös kiireisen kokin kaveri, sillä flammkuchenin ohutta pohjaa ei tarvitse kohottaa lainkaan.

Säännöt ovat yhtä vapaat kuin pitsassa – rapean pohjan päälle levitetään ranskankermakastike, ja tämän jälkeen mielikuvitus saa laukata vapaasti.

Tarjoile liekkipiirasta vaikkapa iltapalaksi kylään piipahtavalle kaverille. Flammkuchenin seurana voi tarjoilla esimerkiksi vihersalaattia.

Pohja:

4 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
1 dl vettä
2 rkl öljyä
1 kananmunankeltuainen

Päälle:

1 prk (200 g) ranskankermaa
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippurirouhetta
2 punasipulia
2 päärynää
200 g kylmäsavulohta
1 rkl öljyä
rucolaa
tilliä

1. Valmista pohja. Sekoita vehnäjauhot ja suola. Sekoita toisessa astiassa vesi, öljy ja keltuainen. Yhdistä nesteet jauhoihin ja vaivaa nopeasti taikinaksi. Kauli leivinpapereiden päälle kaksi ohutta pohjaa.

Käytä tarvittaessa apuna vehnäjauhoja, jos taikina meinaa takertua kaulimeen.

2. Valmista kastike sekoittamalla ranskankerman joukkoon suola ja mustapippuri.

3. Suikaloi punasipuli ja viipaloi päärynä.

4. Levitä pohjien päälle ensin ranskankermakastike ja lisää sitten punasipulisuikaleet, päärynäviipaleet ja öljy. Paista 250 asteessa noin 10 minuuttia.

5. Lisää kuumien piiraiden päälle kylmäsavulohisiivuja, rucolaa ja tilliä. Tarjoile heti.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .