Syysherkkuja raikkaalla otteella ja ilman kermaa – näin syntyvät herkkutatticarpaccio, mustatorvisienipesto ja sieniraviolit, katso reseptit

Alkaneen syksyn sienisato on ollut todella runsas, vaikka kuiva kesä ehtikin sienestäjät jo pelästyttää. Sieniä on paljon, ja ne ovat laadultaan hyviä ja puhtaita.

Kun kesän ensimmäiset kantarellikastikkeet ja sienipiirakat on tehty, kannattaa kokeilla runsaasta sadosta jotain uuttakin.

Viime vuosina ruokablogihitiksi on noussut helppoakin helpompi herkkutatticarpaccio. Siinä tatit tarjoillaan sitruunalla raakakypsennettyinä. Tämä syksy sopii tälle ruokalajille todella hyvin, sillä tatit ovat nyt poikkeuksellisen napakoita ja madottomia, kuten carpaccio vaatii.

Helppo ja herkullinen on myös mustatorvisienipesto, joka sopii niin leivän päälle kuin vaikkapa pastan kanssa tarjoiltavaksi. Idea tähän pestoon tuli Siskot kokkaa -blogista.

Hivenen vaativampi mutta palkitseva ruokalaji on sieniraviolit. Ravioleihin käyvät niin tatit, kantarellit, mustatorvisienet kuin suppilovahverot.

Jos haluaa, saa näistä annoksista rakennettua syksyisen kolmen ruokalajin illallismenuun. Alkupalaksi pestobruchetta, ensimmäiseksi ruokalajiksi tatticarpaccio ja pääruuaksi raviolit. Juomana toimii läpi illallisen kuiva ja raikas kuohuviini.

Herkkutatticarpaccio

 

(yksi annos)

1 pienehkö, napakka ja madoton herkkutatti per syöjä

puolikkaan sitruunan mehu

oliiviöljyä

ripaus suolaa

puoli kourallista parmesaanilastuja

ripaus tuoretta yrttiä, kuten timjamia

1. Puhdista sienet huolella. Leikkaa sienet ohuiksi siivuiksi pitkittäissuunnassa. Pieni herkkutatti riittää yhdelle syöjälle, suuresta riittää useammalle. Pienet ovat yleensä koostumukseltaan suuria tatteja parempia tähän ruokalajiin.

2. Lado sienisiivut ilmavasti lautaselle. Purista niiden päälle noin puolikkaan sitruunan mehu ja lorauta sienisiivujen päälle laadukasta oliiviöljyä. Varmista, että jokainen sieni on saanut päällensä sekä sitruunaa että öljyä.

3. Viimeistele annos ripauksella suolaa, parmesaanilastuilla ja hyppysellisellä tuoretta timjamia.

Mustatorvisienipesto

noin 5 dl tuoreita mustatorvisieniä

1 dl pinjansiemeniä

1,5 dl parmesaania

2 tl timjamin lehtiä

kourallinen basilikan lehtiä

1–2 dl oliiviöljyä

1. Paahda tuoreet sienet kuivalla pannulla täysin kuiviksi.

2. Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla.

3. Raasta parmesaani.

4. Laita desilitra oliiviöljyä ja kaikki muut ainekset kulhoon ja aja tasaiseksi sauvasekoittimella.

5. Lisää oliiviöljyä, kunnes peston koostumus on omaan makuun sopiva.

Sieniraviolit

 

(neljälle)

Pastataikina

4,5 dl durumjauhoja

2 dl vettä

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

Täyte

noin 5 dl kantarelleja, tatteja, mustatorvisieniä tai suppilovahveroita

keskikokoinen sipuli

2 valkosipulinkynttä

2 rkl ruohosipulituorejuustoa

teelusikallinen kuivattua rosmariinia

1– 2 tl suolaa

pari rouhaisua mustapippuria myllystä

oliiviöljyä paistamiseen

kananmuna voiteluun

Annoksen päälle

puoli kourallista kokonaisena paahdettuja kantarelleja

puoli kourallista saksanpähkinöitä

hyppysellinen parmesaanilastuja

loraus oliiviöljyä

hyppysellinen tuoretta yrttiä, joka timjamia tai basilikaa tai molempia

 

1. Tee jauhosta keko pöydälle tai suureen kulhoon. Tee keon keskelle kuoppa, jonka sisään kaadat muut taikinan aineet.

2. Ala sekoittaa jauhoja nesteeseen kuopan reunoilta.

3. Kun ainekset on sekoitettu, vaivaa taikinaa vähintään kymmenen minuuttia. Tämän jälkeen anna taikinapallon levätä liinan alla puoli tuntia. Valmista tällä välin täyte.

4. Siivoa sienet ja paahda niistä nesteet pois kuivalla pannulla. Pilko sienet pieneksi hakkelukseksi ja siirrä sienet kulhoon.

5. Kuullota silputut sipulit ja valkosipulit lorauksessa oliiviöljyä. Lisää sienien joukkoon.

6. Sekoita tuorejuusto sieni-sipulisilppuun ja mausta mustapippurilla, suolalla ja rosmariinilla.

7. Kun raviolitaikina on levännyt, jaa se kahteen samankokoiseen osaan.

8. Aja molemmista osista pastalevyt pastakoneella koneen ohjeen mukaisesti tai kaulitse käsin.

9. Laita toinen levyistä hyvin jauhotetulle pöydälle. Nosta levylle kukkurapäinen teelusikallinen täytettä sopivin välein. Väleistä kannattaa tehdä mieluummin hieman ylisuuret kuin ahtaat. Näin raviolit pysyvät paremmin kiinni. Kotona tehdyt raviolit saavat olla kookkaita ja monenmuotoisia.

10. Voitele täytteiden väliin jäävät osat kananmunalla. Nosta sen jälkeen toinen pastalevy kanneksi päälle.

11. Painele kansi kiinni ja pyri saamaan ylimääräinen ilma ulos sormilla painelemalla. Leikkaa raviolit irti toisistaan taikinapyörällä.

12. Keitä ravioleja napakasti suolatussa ja väljässä vedessä kaksi minuuttia.

13. Viimeistele annos paahdetuilla kantarelleilla, kuivalla pannulla paahdetuilla saksanpähkinöillä, hyvälaatuisella oliiviöljyllä, parmesaanilastuilla ja tuoreilla yrteillä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .