Tästä ei voileipäkakku enää parane – katso reseptivinkit kevään ja kesän juhliin

Savustamalla, paahtamalla ja grillaamalla täytteiden raaka-aineet saat intensiivisyyttä makuihin.

Voileipäkakuissa trendinä on näyttävä koristelu. Saat kakuista kauniita, kun viimeistelet reunat siisteiksi ennen kuorruttamista ja käytät koristeluun kauniita yrttejä, versoja ja kukkia.

Myös tarjoiluun panostetaan. Voit tarjoilla kakut makuun sopivien hillokkeiden, kastikkeiden tai siemenien kanssa.

 

Voileipäkakku on parhaimmillaan, kun sitä on helppo leikata kakkuveitsellä ja rakenne on pehmeä. Tummat leivät vaativat aina vaaleaa leipää enemmän kosteutta, jotta rakenteesta tulee mehukas ja leikattava. Myös täytteitä saa olla välissä runsas määrä, jotta ne aidosti maistuvat. Älä pelkää maustaa täytteitä kunnolla.

Antipastokakku

(10–12 annosta)

12 kpl isoa grahampaahtoleipäviipaletta

noin 1 dl maitoa kostutukseen

Grillattu paprika-tomaattihillo tarjoilua varten:

2 kpl punaisia paprikoita

1–2 punaista chiliä

200 g tomaattimurskaa

2 valkosipulinkynttä hienonnettuina

2 rkl punaviinietikkaa

0,75 dl hillosokeria

1 tl suolaa

0,5 tl mustapippuria

0,5 tl oreganoa

Salamitäyte:

200 g hyvää salamia tai metvurstia

200 g ranskankermaa

175 g maustamatonta tuorejuustoa

2 rkl sitruunanmehua

0,5 tl savupaprikajauhetta

0,5 tl suolaa

1 tl mustapippuria

1 rkl chilikastiketta

Kuorrutus:

175 g maustamatonta tuorejuustoa

125 g ranskankermaa

Koristeluun:

50 g salamiviipaleita

100 g mozzarellajuustoa

10 kpl parmesaanilastuja

6 kpl säilöttyjä pikkupaprikoita juustotäytteellä

herneenversoja, basilikanlehtiä, pieniä sitruunan paloja, punasipulisuikaleita

Tarjoiluun:

grillattua paprika-tomaattihilloa

Lisäksi: kelmua

1. Valmista grillattu paprika-tomaattihillo. Halkaise paprikat pitkittäin kahtia ja poista kannat ja siemenet. Grillaa paprikat ja kokonaiset chilit grillissä niin, että kuori saa tummia pilkkuja. (Voit myös paahtaa paprikoita uunissa grillivastuksen alla noin 20 minuuttia.)

2. Pilko grillatut paprikat kuorineen pieniksi kuutioiksi ja laita kattilaan. Poista chilistä kanta ja halutessasi siemenet ja hienonna kattilaan paprikoiden joukkoon.

3. Lisää kattilaan vielä tomaattimurska, valkosipulit, punaviinietikka, hillosokeri ja mausteet.

4. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 10 minuuttia tai kunnes seos paksunee. Jäähdytä.

5. Valmista salamitäyte. Hienonna salamia ensin veitsellä pienemmiksi kuutioiksi.

6. Laita salamikuutiot monitoimikoneen kulhoon ja lisää joukkoon ranskankerma sekä maustamaton tuorejuusto. Aja tasaiseksi seokseksi. Voit tehdä seoksen myös sauvasekoittimella.

7. Mausta salamitäyte sitruunanmehulla, chilikastikkeella, savupaprikajauheella, suolalla ja mustapippurilla. Maista, lisää tarvittaessa sitruunanmehua sekä chilikastiketta.

8. Leikkaa leipäpalojen reunat ohuelti pois. Leikkaa kaksi leipäviipaletta kahtia. Käytä ne 2. ja 4. kerrokseen niin, että syntyy tiililadonta.

9. Levitä kolme kokonaista leipäviipaletta työlaudalle ison tuorekelmun päälle. Kelmun tulee olla reilunkokoinen, sillä lopuksi kakku kääritään tiukaksi paketiksi.

10. Kostuta leipäviipaleet pullasudilla ja levitä kolmasosa salamitäytteestä levylle. Levitä salamitäytteen päälle vielä kolmasosa grillatusta paprika-tomaattitäytteestä.

11. Jatka seuraava kerros samalla tavalla niin, että ensin levität leivät tiiliskiviladonnan tyyliin, kostutat ja levität molemmat täytteet päällekkäin. Täytekerroksia tulee kolme ja päällimmäiseksi leipäkerros.

12. Kiedo voileipäkakku tuorekelmuun tiukaksi paketiksi ja anna vetäytyä yön yli jääkaapissa. Voit laittaa voileipäkakun päälle vetäytymisen ajaksi leikkuulaudan, jotta pinnasta tulee tasainen.

13. Avaa kakku kelmukääröstä ja tasoita vetäytyneen kakun reunat veitsellä. Sekoita sähkövatkaimella kuorrutusta varten tuorejuusto ja ranskankerma sekaisin.

14. Levitä kuorrutus voileipäkakun reunoille ja pintaan.

15. Koristele kakku antipastoaineksilla.

Savustettu manteli-hernekakku

(10–12 annosta)

15 kpl tummaa vuokaleipä­viipaletta

Savustettu manteli-hernetäyte:

1 dl manteleita

3 dl herneitä, pakaste

2 dl ranskankermaa

2 rkl sitruunanmehua

puolikkaan sitruunan kuori raastettuna

1 dl parmesaania raastettuna

1 tl suolaa

0,5 tl mustapippuria myllystä

Tomaatti-oliivitäyte:

185 g kalamataoliiveja, kivetön

150 g tomaattipestoa

Kostutukseen:

0,5 dl sitruunanmehua

1 dl vettä

Koristeluun:

5 kpl vihreää tankoparsaa

10 kpl kalamataoliiveja

10 kpl parmesaanilastuja

punasipulisuikaleita

Lisäksi: kelmua

1. Valmista savustettu manteli-hernetäyte. Savusta mantelit grillissä savustuspussissa noin 10 minuuttia. Voit myös grillata mantelit folion päällä grillissä, jos savustuspussia ei ole.

2. Sulata pakasteherneet lävikössä kuuman veden alla.

3. Laita herneet ja ranskankerma kulhoon ja aja sauvasekoittimella tasaiseksi seokseksi.

4. Lisää savustetut mantelit ja aja uudelleen hienoksi.

5. Mausta herne-mantelitahna sitruunanmehulla ja raastetulla kuorella, parmesaanilla, suolalla ja mustapippurilla.

6. Aja tomaatti-oliivitäytettä varten oliivit sauvasekoittimella tahnaksi ja lisää tomaattipeston joukkoon.

7. Leikkaa leipäpalojen reunat ohuelti pois. Leikkaa kolme leipäviipaletta kahtia, jotta voit latoa leivät tiiliskiviladontana.

8. Levitä kolme ensimmäistä leipäviipaletta työlaudalle ison tuorekelmun päälle. Kelmun tulee olla reilunkokoinen, sillä lopuksi kakku kääritään tiukaksi paketiksi kelmuun.

9. Kostuta leipäviipaleet pullasudilla ja levitä puolet tomaatti-oliivitäytteestä levylle. Lado toinen kerros leipiä, kostuta sitruunanmehu-vesiseoksella ja levitä toiseen kerrokseen manteli-hernetäytettä.

10. Jatka samalla tavalla niin, että ensin levität leivät tiililadonnalla, kostutat reilusti ja levität täytteen. Täytekerroksia tulee neljä, ja päällimmäiseksi tulee vielä leipäkerros.

11. Kiedo voileipäkakku tuorekelmuun tiukaksi paketiksi ja anna vetäytyä yön yli jääkaapissa. Voit laittaa voileipäkakun päälle vetäytymisen ajaksi leikkuulaudan, jotta pinnasta tulee tasainen.

12. Avaa kakku kelmukääröstä ja tasoita vetäytyneen kakun reunat veitsellä. Leikkaa kauniisti, sillä pintaan ei tule kuorrutusta.

13. Koristele. Leikkaa parsoista kuorimaveitsellä tai juustohöylällä ohuita suikaleita. Ryöppää ne pikaisesti kuumassa vedessä ja kääri rullalle. Lisää muut koristeet.

Perulainen kala-voileipäkakku

(10–12 annosta)

12 kpl isoa grahampaahtoleipäviipaletta

Lohi-chilitäyte:

200 g savulohta, nahaton

200 g ranskankermaa

1 pieni punasipuli ­hienonnettuna

puolikkaan limen mehu

2 tl paahdettua seesamiöljyä

0,5 rkl sriracha-kastiketta

1 rkl soijakastiketta

Avokadotäyte:

1 avokado, syöntikypsä

0,5 dl majoneesia

0,5 limen mehu

0,5 tl suolaa

0,25 tl chilihiutaleita

0,25 tl mustapippuria

Kostutukseen:

0,5 dl limen mehua

0,5 dl vettä

Kuorrutus:

175 g maustamatonta tuore­juustoa

125 g ranskankermaa

Koristeluun:

100 g kylmäsavu- tai graavilohta siivuina

6 kpl retiisejä

1 tankoparsa viipaleina

0,5 limeä ohuina siivuina

korianteria

Lisäksi: kelmua

1. Valmista lohitäyte. Nypi savulohesta ruodot ja murustele kulhoon.

2. Lisää lohen joukkoon hienonnettu punasipuli, ranskankerma, limen mehu, paahdettu seesamiöljy sekä sriracha- ja soijakastikkeet. Sekoita. Maista ja lisää tarvittaessa makua.

3. Valmista avokadotäyte. Halkaise avokado pitkittäin kahtia, poista siemen ja irrota hedelmäliha kuoresta.

4. Murskaa hedelmäliha haarukalla soseeksi ja lisää joukkoon majoneesi, limen mehu ja mausteet.

5. Leikkaa leipäpalojen reunat ohuelti pois. Leikkaa kaksi leipäviipaletta kahtia, jotta voit latoa leivät tiiliskiviladontana.

6. Levitä kolme ensimmäistä leipäviipaletta työlaudalle ison tuorekelmun päälle. Kelmun tulee olla reilunkokoinen, sillä lopuksi kakku kääritään tiukaksi paketiksi kelmuun.

7. Kostuta leipäviipaleet pullasudilla ja levitä puolet lohitäytteestä levylle. Jatka seuraava kerros samalla tavalla niin, että ensin levität leivät tiiliskiviladonnan tyyliin, kostutat ja levität seuraavaan kerrokseen kokonaan avokadotäytteen. Kerroksia tulee kolme, ja päällimmäiseksi tulee leipäkerros.

8. Kiedo voileipäkakku tuorekelmuun tiukaksi paketiksi ja anna vetäytyä yön yli jääkaapissa. Voit laittaa voileipäkakun päälle vetäytymisen ajaksi leikkuulaudan, jotta pinnasta tulee tasainen.

9. Avaa kakku kelmukääröstä ja tasoita vetäytyneen kakun reunat veitsellä. Sekoita sähkövatkaimella kuorrutusta varten tuorejuusto ja ranskankerma sekaisin.

10. Levitä kuorrutus voileipäkakun reunoille ja pintaan.

11. Koristele kakku tankoparsalla, kalasiivuilla, retiiseillä, korianterilla ja limeviipaleilla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .