Tee itse jogurttia ja rahkaa – katso reseptit

Maito on suomalaisille arkinen ruokajuoma, mutta useimmat nauttivat maitonsa jalostettuna, siis maitovalmisteena. Sellaisia ovat juustot, jogurtit, viilit, rahkat, raejuustot, erilaiset hapatetut maitovalmisteet ja jäätelö.

Mutta mitä kaikkea maidosta tai maidolle voi tehdä? Ja voiko hapanmaitovalmisteita tehdä itse? Vastaus on kyllä. Jos haluat aloittaa hapattamisen alusta, siihen tarvitaan esimerkiksi juoksutinta. Helpompi tapa on käyttää siementä, aivan kuten hapanjuurta käytetään leivonnassa.

Kotioloissa voi tehdä myös smetanaa ja kovia juustoja, mutta etenkin juustojen valmistus vaatii harrastuneisuutta ja useita työvaiheita. Huomaa myös, että rahkaa ja jogurttia ei ehkä kannata alkaa valmistaa työpäivän päätteeksi, sillä hapatus- ja valutusaikoineen työhön menee useita tunteja.

Viili

1 l täysmaitoa

1 rkl viiliä

1. Sekoita viili tilkkaan maitoa. Sekoita hieman venyväksi. Lisää seos huoneenlämpöiseen maitoon.

2. Kaada viili astioihin. Peitä ne liinoilla tai kansilla. Jätä kypsymään huoneenlämpöön vuorokaudeksi. Nosta sen jälkeen viili kylmään ja nauti kylmänä. Viili säilyy noin viikon.

 

Jogurtti

1 l täysmaitoa

1 dl kreikkalaista tai bulgarian jogurttia

1 dl maitojauhetta

1. Kiehauta maito. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä maito noin 40-asteiseksi. Sekoita joukkoon siemenjogurtti ja halutessasi maitojauhetta, se tekee jogurtista paksumpaa ja lohkeavampaa kuin pelkästä maidosta tehty jogurtti on.

2. Kaada seos uunivuokaan, peitä astia kannella ja laita vuoka uuniin 50 asteeseen. Hapatukseen vaaditaan viitisen tuntia 42–45 asteessa. Jogurtin voi hapattaa myös viileämmässä lämpötilassa, mutta silloin se vie enemmän aikaa.

3. Jos jogurtti tuntuu liian juoksevalta, voit valuttaa sen esimerkiksi sideharsolla tai suodatinpapereilla vuoratussa siivilässä. Maitojauheella tukevoitettua jogurttia ei välttämättä tarvitse valuttaa lainkaan.

Tällä kertaa jogurtti on maustettu kotitekoisella mustikkahillolla.

 

Rahka

2 l täysmaitoa

5 dl kirnupiimää

juustonjuoksetetta

1. Lämmitä maito 30-asteiseksi. Lisää joukkoon piimä. Anna seistä kaksi tuntia. Lämmitä uudelleen 35 asteeseen.

2. Lisää juustonjuoksete valmistajan ohjeiden mukaan. Sekoita ja jätä rahka tekeytymään huoneenlämpöön pariksi tunniksi tai kunnes maito on saostunut.

3. Leikkaa massa ristikkäin viilloille. Nosta massa liinalla vuorattuun siivilään.

4. Anna valua vähintään pari tuntia tai tarvittaessa pidempään. Voit säädellä rahkan paksuutta valuttamalla joko lyhyemmän tai pidemmän ajan. Lopuksi siirrä rahka toiseen kulhoon, sekoita tasaiseksi ja säilytä kylmässä. Rahka säilyy noin viikon verran.

Munajuusto

3 l maitoa

3 munaa

1 l piimää

4 dl kermaviiliä

1 tl suolaa

1. Vatkaa munat maidon joukkoon. Kuumenna seos kiehumispisteeseen. Lisää joukkoon kermaviili ja piimä. Kuumenna uudelleen kiehumispisteeseen.

2. Nosta kattila liedeltä ja anna seoksen seistä kannen alla noin 20 minuutia. Nosta reikäkauhalla juoksettunut juustomassa harsokankaalla vuorattuun juustomuottiin tai siivilään. Sirottele väliin aina suolaa. Jos haluat, voit myös sekoittaa mausteita, yrttejä tai vaikkapa hunajaa juustomassaan sen ollessa vielä pehmeää.

3. Laita juuston päälle kevyt paino ja anna heran valua rauhassa esimerkiksi yön yli. Halutessasi voit paistaa juuston kauniin ruskeaksi. Voitele juusto kananmunalla ja paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Säilytä juusto kylmässä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .