Tryffelit

  • 3 dl kuohukermaa
  • 3 rkl voita
  • 500 g tummaa suklaata
  • pinnalle: aitoa kaakaojauhetta

Kuumenna kerma ja voi kiehuvaksi. Laita lämpö pois päältä ja lisää suklaa pieninä palasina. Anna seoksen seistä kuumalla liedellä viitisen minuuttia, jotta suklaa sulaisi kunnolla. Sekoita huolella kiiltäväksi paksuksi seokseksi.

Kaada seos laakeaan astiaan ja laita kylmään. Sekoita joka viides minuutti, jotta massa kylmenisi tasaisesti.

Kun seos on kovettunut, pyörittele massasta käsin pieniä pallosia. Tryffeleiden ei tarvitse olla tasaisia, vaan niiden kuuluu olla esikuvansa mukaisesti epämuotoisia.

Pyöräytä palloset kaakaossa. Voit myös käyttää kaakaon tilalla tomusokeria.

Muunnokset

Mokkatryffeli: saadaan keittämällä ensin kermasta vahva ”pannukahvi”. Suodata kermasta kahvinporot ja käytä kerma ohjeen mukaan.

Konjakkitryffeli: lisää seokseen 4 rkl konjakkia.

Grand Marnier -tryffeli: lisää seokseen 4 rkl Grand Marnier- tai muuta sitruslikööriä.

Voit pyöräyttää tryffelin hasselpähkinämurskassa. Paahda ensin kuorellisia, kokonaisia hasselpähkinöitä kuumassa uunissa. Kun pähkinät ovat vielä kuumia, poista niistä kuori hieromalla pähkinöitä astiapyyhkeen sisässä. Murskaa kuoritut hasselpähkinät hienoksi murskaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ruoka

Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo

Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia

Myös mansikkapellolla voi olla Koronaa – "Ei tarvitse nimeä pelätä"

Louhisaaren juoma sopii helteen helpottajaksi

Jyväskyläläisen Janne Kaartisen, 52, voi tilata juhliin ja palavereihin laittamaan ruokaa – "Olen tietyllä tapaa ohjelmanumero"

Laita kalaa myös kesäpöytään – katso tästä herkullisen kesämenun reseptit

Alkukesän herkun saaminen myyntiin vaatii viljelijältä paljon aikaa ja vaivaa – "Moni ei tiedä, miten kova työ uusien perunoiden kasvattamisessa on", Markku Santamäki, 59, sanoo

"Lippujuhlan aterialle sopisi Mannerheim-teema" – Keittiömestari Jaakko Sauvola, 40, ehdottaa juhlapöydän herkuiksi tartaria, kuhaa ja punssikakkua

Trendiherkut tarjoavat helpotusta kaukokaipuuseen – katso reseptit poke bowliin, focacciaan, dalgona-kahviin ja shakshukaan

Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund on harmissaan ketjuravintoloiden ylivallasta Suomessa: "Helmet alkavat olla harvassa"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.