Uudet perunat

1 kg varhaisperunoita

vettä

karkeaa merisuolaa

tilliä

Pese varhaisperunat juuresharjalla tai karheapintaisilla perunakäsineillä puhtaiksi ja kuorettomiksi. Jos perunat eivät heti pääse kiehumaan, säilytä ne kylmässä vedessä.

Kuumenna keitinvesi kiehuvaksi. Käytä karkeaa suolaa noin teelusikallinen vesilitraa kohti. Lisää veteen halutessasi tillinvarsia.

Jos perunat ovat eri kokoisia, laita ensin kiehumaan suurimmat perunat. Lisää parin, kolmen minuutin kuluttua kiehumaan keskikokoiset ja lopuksi pienimmät mukulat.

Käytä perunoita keittäessäsi vettä juuri ja juuri peitoksi asti. Kaada ylimääräinen vesi kattilasta pois.

Anna perunoiden kiehua kevyesti poreillen. Keittoaika vaihtelee koon mukaan. Pienet kiehuvat noin kymmenessä minuutissa, suuremmat vievät 15-20 minuuttia.

Kokeile perunoiden kypsyyttä cocktailtikulla tai terävän veitsen kärjellä. Kun perunat ovat vähää vaille kypsiä, kaada keitinvesi ja tillinvarret pois.

Anna perunoiden olla hetki kuumalla levyllä. Ravista kevyesti, jotta kosteus haihtuu. Laita perunoiden päälle pari arkkia talouspaperia tai puhdas pyyhe ja sulje kattila hetkeksi kannella, jotta perunat vielä kuivahtavat.

Lisää perunoille tuoretta, hienonnettua tilliä. Tarjoa perunat heti, seisoessaan ne jälkikypsyvät liian pehmeiksi.

Tiesitkö? Varhaisperunoista varhaisin on vaaleamaltoinen Timo, joka on maultaan vaatimattomin ja rakenteeltaan vetisin. Toinen tuttu perunalajike on keltamaltoinen, maukas Siikli. Uudet lajikkeet Rikea ja Velox ovat maultaan täyteläisiä ja talvikäyttöönkin sopivia.

Vinkki: Mausta juuri keitetyt varhaisperunat tilkalla öljyä sekä haluamallasi yrttimausteella tai ripauskella chiliä. Esimerkiksi rosmariini ja timjami sopivat perunan kumppaniksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.